27 °C Budapest
Még mindig betétben tartod a pénzed? Így nem lesz hatalmas a bukó

Még mindig betétben tartod a pénzed? Így nem lesz hatalmas a bukó

Pénzcentrum
2016. április 5. 11:06

A bankbetétek még mindig az egyik legnépszerűbb megtakarítási formák. Ha már muszáj ebben tartani a pénzünket, akkor nem árt, ha legalább egy kevés plusz pénzt ki tudunk csikarni a bankunkból. A lekötésnél érdemes odafigyelni néhány apróságra, amivel akár többszöröse is lehet a felvett hozam.

A bankbetétek még mindig megkerülhetetlen termékek, sok esetben az egyedüli megtakarítása ebben van a családnak. Ugyan a kamatok rendkívül alacsonyak, azonban egy kevés odafigyeléssel plusz pénzt csikarhatunk ki a bankunkból..

Miért nem annyit kapunk, mint amennyi a kamat?

Hiába kötünk le mondjuk 1 millió forintot 1 évre 1 százalékos kamattal (ez a jegybanki átlagos kamatlábnak felel meg), mégsem 10 ezer forint lesz az a pénz, amit jóváírnak a számlánkon. Ez a kamatadó és az egészségügyi hozzájárulás (EHO) miatt van így, ezek ugyanis elviszik a kamatunk több mint ötödét.

A kamatadó jelenlegi szintje 15 százalék, míg az EHO 6 százalékos, így a kamatunk 21 százalékát bukjuk. Ha a fenti példánál maradunk, akkor ez azt jelenti, hogy az ezer forintból csak 7900 forint hozam marad és 2100 forint közterhet vonnak el tőlünk. Ez elsőre igen jelentősnek tűnhet, azonban előfordulhatnak olyan egyéb költségek, amelyek az egész kamatot semmissé tehetik.

Mi a helyzet a számlavezetési díjjal?

A bankszámlák többségének van számlavezetési díja, és mivel a betéteket számláról kötjük le, ezért jellemzően ezt is ki kell fizetnünk. Persze ennek elkerülésére két módszert is választhatunk:

  • Olyan banknál kötjük le a pénzünket, ahol nincs számlavezetési díj, vagy
  • Az általános célokra használt folyószámláról kötjük le a pénzt, hiszen ennek a díjait egyébként is meg kell fizetnünk.

Nem árt megfeledkezni arról sem, hogy amennyiben a pénzünkre szükségünk lesz, akkor a készpénzfelvételnek vagy az átutalásnak költségei vannak. A legtöbb bankszámlánál már nem ússzuk meg ingyenesen az átutalásokat, így inkább azt kell megnézni, hogy hol találjuk a legalacsonyabb díjakat.

Nem érdemes azonnal felvenni a pénzt

A bankbetét ugyan rövid futamidejű megtakarítás, azonban többször is leköthetjük a pénzünket, így a pénz felvétele csak egyszer csökkenti a hozamunkat. Ha olyan számlacsomagot találunk, ahol az átutalás költsége a tranzakciós illetékkel egyezik meg, akkor már kedvező díjról beszélhetünk. Ennek mértéke egyébként 0,3 százalék, de legfeljebb 6 ezer forint lehet. Ez a fent említett 1 millió forint átutalásakor ez 3024 forintot jelent. Ha tehát egy évre 1 százalékos kamatra lekötjük a pénzünket, a kamatadó, az EHO és a tranzakciós költség levonása után 4876 forintunk marad, persze csak akkor, ha a számlavezetési díjat valamilyen úton kikerültük.

A helyzet viszont rosszabb, ha készpénzként szeretnénk felvenni az összeget. Ilyenkor ugyanis 0,6 százalékos tranzakciós illetékkel számolhatunk. Ez a példánál maradva már 6000 forintos díjat jelent, így viszont mindössze 1900 forinttal gazdagodunk egy év alatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tényleg csak 1 százalékkal számolhatunk?

Az 1 százalékos kamatok az átlagot képviselik, azonban ennél sokkal kedvezőbb feltételeket is találhatunk, ha megfelelően választjuk ki a bankunkat. Ilyenkor ugyanis könnyedén találhatunk 2 százalék körüli ajánlatokat Ha rövidebb futamidőt választunk, akkor ennél akár jelentősen magasabb kamattal is kalkulálhatunk, ugyanis szinte mindig találunk olyan bankot, amelyik kiemelkedő kamatokat ad akciós keretek között.

Hogyan szerezzünk értelmezhető kamatot bankbetéttel?

A betétek az alacsony kamatok ellenére megkerülhetetlen termékek, mivel egyértelmű előnyöket adnak bizonyos esetekben más megtakarítási termékekkel szemben. Persze az sem elképzelhetetlen, hogy értelmezhető betéti kamatot kapjunk, ehhez viszont be kell tartani néhány szabályt:

  • Válasszunk olyan bankot, ahol nemcsak a friss pénz feltétellel adnak aránylag magas (1 százalék feletti) kamatot, hanem ennek a teljesítése nélkül is.
  • A lekötéseink legyenek hosszabb távúak (legalább félévesek), ezzel is növelhetjük az elért kamatot.
  • Válasszunk olyan bankot, ahol nem kell megfizetni a számlavezetést.
  • Olyan számláról kössük le a betétet, ahonnan olcsó továbbutalni (vagy felvenni) a pénzt.


Érdemes egyébként körülnézni az ajánlatok között, mivel 1 százaléknál magasabb kamatokat is kaphatunk. Mások az arányok, ha 1,5 százalékos kamattal számolunk. Ilyenkor ugyanis a költségek nem változnak, mégis

  • Átutalás esetén 8814 forint, míg
  • Készpénzfelvételkor 5850 forint maradhat a zsebünkben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 15:07
Több valótlan állítását is helyreigazította a nemrég nyomtatott kiadásával felhagyó kormányközeli sa...
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Holdblog  |  2022. augusztus 12. 05:59
“Mit gondoltok az olyan alternatív befektetési eszközök áráról, mint a mtárgyak vagy a te...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?