Magyar politikusok, akiket csak egy hajszál választ el a csődtől

2016. február 2. 06:13

A pénzügyi tudatosság ugyanúgy kódolva van a magyar társadalomban, mint annak hiánya. Ez a megosztottság ráadásul iskolai végzettségtől, foglalkozástól és még keresettől is teljesen független. Arról már nem is beszélve, hogy gyakran még vezető politikusaink sincsenek élen a példamutatásban.

Szakértők szerint a család anyagi biztonsága érdekében mindenkinek legalább akkora vésztartalékkal kellene rendelkeznie, amiből fedezni tudja 3-6 havi megélhetési költségeit. Sőt, egyesek 12 havi költségben határozzák meg az optimális vésztartalék mértéket.

A vésztartalék javasolt nagysága függ a kiadásaid nagyságától, az eltartott családtagok számától, függ attól, hogy mennyire biztos és stabil állásod van, és attól, hogy van-e jelzáloghiteled vagy sem.

Bármikor jöhet ugyanis egy olyan pénzügyileg (is) megterhelő élethelyzet, amit csak a megspórolt összeg felélésével vészelhetünk át. Ilyen élethelyzetek lehetnek:

  • elbocsájtanak a munkahelyedről
  • megromlik az egészséged (tartósan)
  • elromlik valamelyik háztartási berendezésed
  • tönkremegy az autód, ami ráadásul elengedhetetlen a munkádhoz

Ragadós példa?!

A legtöbben persze csak legyintenek a szakértők tanácsaira; legalábbis a lakosság öngondoskodási szokásait összegző legfrissebb kutatások szerint ma Magyarországon

több mint egymillió embernek nincs semmiféle megtakarítása!

És bármennyire meglepő, de nemcsak a legszegényebbek alkotják a mintát, köztük vannak ugyanis a vezető politikusok is. Amennyiben górcső alá vesszük ugyanis a parlament honlapján nemrég közzétett képviselői vagyonnyilatkozatokat, azonnal kiderül, hogy még a magasabbnak tekinthető fizetésekhez sem társul feltétlenül a tudatos pénzügyi tervezés.

A közel milliós fizetések (de átlagban mindenképpen a magyar átlagfizetés sokszorosa) mellett ugyanis olyan ismertebb politikusoknak sincs például egy kanyi vésztartaléka sem - legalábbis, ha hiszünk a bevallásoknak -, mint például Harrach Péter, Selmeczi Gabriella, Répássy Róbert, Lezsák Sándor, Bangóné Borbély Ildikó, vagy éppen Tóbiás József.

És hogy ez miért probléma? Azért, mert tökéletesen példázza a magyarság jelentős részének pénzügyi tudatosságát. A Magyar Tudományos Akadémia és a Tárki kutatása szerint például ma négy családból három nem tudná kifizetni egy esetleges temetés költségeit, nem tudná lecserélni a kazánt, vagy éppen nem tudna belefogni egy tetőfelújításba. Sőt,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a községekben még rosszabb a helyzet, az ott élők 90 százalékának jelent gondot egy váratlan kiadás.

Ez tehát lesarkítva azt jelenti, hogy Harrachéhnál, Selmecziéknél, Répássyéknál vagy éppen Tóbiáséknál is komoly krízist okozhatna, ha például egyik pillanatról a másikra elromlana a kombi-cirkó (vagy medencefűtés...), esetleg tönkremenne az országjárásra használt autó.

Még szerencse, hogy pártonkénti összesítésben természetesen nem ennyire rossz a helyzet. Az LMP-s képviselőket leszámítva ugyanis átlagban minden parlamenti párt esetében megvan a pénzügyi tanácsadók által minimumnak tekintett 3 hónapos vésztartalék. A legügyesebben a KDNP-s politikusok készültek fel az ínséges időkre: az átlagot tekintve ők fejenként bő 20 hónapig lennének el megtakarításaikból - már ha hajlandóak lennének megosztani a "teljes keretet" egymással.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?