Őszintén vallott múltjáról Gáspár Laci

2015. november 14. 13:30

Gyerekkorában sokat nélkülözött Gáspár Laci, akinek elmondása szerint lábbelire sem jutotta. Mivel azonban már az első bevételeiből félretett, ma már nem kell azon aggódnia, hogy miből tartja el a családját. De vajon hogyan takarítsanak meg azok, akik hiába szeretnének, egyszerűen nem tudnak miből félretenni?

Nemrég egy interjúban arról vallott Gáspár Laci, a Sztárban Sztár énekese, hogy sokat szűkölködtek a családjával gyerekkorában. Mivel a gyermekeinek mindent szeretne megadni, már az első bevételeiből félretett, tehermentesítette a lakásukat, és igyekszik elkerülni, hogy adósságokba verje magát - írja a Hot magazin.

Bár egyre nő azok száma a magyar lakosság körében, akik félre tudnak tenni, még mindig sokan vannak, akik egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással. Ráadásul sokan úgy gondolják, hogy havi néhány ezer forintot felesleges félretenni, ezért inkább el sem kezdik a takarékoskodást. Pedig akkor is érdemes megtakarítani a rendszeres jövedelemből, illetve az egyszeri nagyobb bevételekből, ha nincs a közeljövőben nagyobb összeget igénylő tervezett kiadás. De vajon hogy tudnának félretenni azok, akik alig jönnek ki a havi költségvetésből?

A szakértők szerint a hangsúly nem feltétlenül az összegen van, sokkal inkább azon, hogy megpróbáljunk rendszeresen takarékoskodni. Például havi 5-10 ezer forintból 10 hónap alatt 50 - 100 ezer forintot is meg tudunk spórolni, de három év alatt akár 3 havi rezsi és egyéb kiadásokra elegendő tartalékot is összegyűjthetünk. 10 év alatt pedig 1-1,5 millió forintot is fel lehet halmozni. Próbáljunk hosszú távra tervezni: minden hónapban lehetőleg ugyanannyit - vagy a meghatározott összegnél többet - tegyünk félre.

Ezekkel érdemes tisztában lenni ahhoz, hogy elkezdhessünk egy megtakarítást:

Kinek milyen megtakarítási forma ajánlott?

Élethelyzetenként eltérő, hogy milyen megtakarítási termékre lehet szükségünk, de például a kisgyermekes családok számára fontos lehet, hogy viszonylag könnyen hozzáférhessenek a pénzükhöz, ugyanakkor optimális legyen a hozam. Számukra például optimális lehet, ha Start-számlán fektetik be pénzük egy részét, vagy gyermekeinek lakástakarék-pénztárban tesznek félre. Ugyanakkor különféle befektetési alapokba (például vegyes alapokba vagy ingatlanalapba) is fektethetnek.

Egy olyan családnál, ahol már nagyobbak a gyerekek, a középkorú szülőknek fontos lehet a nyugdíj-előtakarékosság, illetve a gyerekek jövője miatt hasznos lehet a lakástakarék is. Akár TBSZ-ben is gondolkozhatnak: a tartós befektetési számlánál három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatnak a megtakarításuk hozamához.

Egy egyedülálló, dolgozó fiatal esetében szintén jó ötlet lehet a lakástakarék, de takarékoskodhat például autóra, vagy akár a családalapítással járó költségekre is, így neki is ajánlható a fentebb már említett TBSZ.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 20. 20:38
Az ATV fegyelmi eljárást indít Somos András ellen, amiért az ATV Start élő adásában azt mondta Márki...
Kiszámoló  |  2024. február 20. 19:25
Sok ügyfél vár arra, hogy a lakáshitelek kamatai újra 2-3% körül alakuljanak, akkor szeretnének majd...
Bankmonitor  |  2024. február 20. 08:20
Az MNB és a KSH együttműködésében három évente napvilágot lát a „Miből élünk című kiadvány, am...
Holdblog  |  2024. február 20. 05:07
Miért vagyok annyira biztos ebben? Sajátságos okok miatt a magyar ingatlanpiac egyszerűen egy év kés...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. február 21. szerda
Elenonóra
8. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm