17 °C Budapest

Őszintén vallott múltjáról Gáspár Laci

2015. november 14. 13:30

Gyerekkorában sokat nélkülözött Gáspár Laci, akinek elmondása szerint lábbelire sem jutotta. Mivel azonban már az első bevételeiből félretett, ma már nem kell azon aggódnia, hogy miből tartja el a családját. De vajon hogyan takarítsanak meg azok, akik hiába szeretnének, egyszerűen nem tudnak miből félretenni?

Nemrég egy interjúban arról vallott Gáspár Laci, a Sztárban Sztár énekese, hogy sokat szűkölködtek a családjával gyerekkorában. Mivel a gyermekeinek mindent szeretne megadni, már az első bevételeiből félretett, tehermentesítette a lakásukat, és igyekszik elkerülni, hogy adósságokba verje magát - írja a Hot magazin.

Bár egyre nő azok száma a magyar lakosság körében, akik félre tudnak tenni, még mindig sokan vannak, akik egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással. Ráadásul sokan úgy gondolják, hogy havi néhány ezer forintot felesleges félretenni, ezért inkább el sem kezdik a takarékoskodást. Pedig akkor is érdemes megtakarítani a rendszeres jövedelemből, illetve az egyszeri nagyobb bevételekből, ha nincs a közeljövőben nagyobb összeget igénylő tervezett kiadás. De vajon hogy tudnának félretenni azok, akik alig jönnek ki a havi költségvetésből?

A szakértők szerint a hangsúly nem feltétlenül az összegen van, sokkal inkább azon, hogy megpróbáljunk rendszeresen takarékoskodni. Például havi 5-10 ezer forintból 10 hónap alatt 50 - 100 ezer forintot is meg tudunk spórolni, de három év alatt akár 3 havi rezsi és egyéb kiadásokra elegendő tartalékot is összegyűjthetünk. 10 év alatt pedig 1-1,5 millió forintot is fel lehet halmozni. Próbáljunk hosszú távra tervezni: minden hónapban lehetőleg ugyanannyit - vagy a meghatározott összegnél többet - tegyünk félre.

Ezekkel érdemes tisztában lenni ahhoz, hogy elkezdhessünk egy megtakarítást:

Kinek milyen megtakarítási forma ajánlott?

Élethelyzetenként eltérő, hogy milyen megtakarítási termékre lehet szükségünk, de például a kisgyermekes családok számára fontos lehet, hogy viszonylag könnyen hozzáférhessenek a pénzükhöz, ugyanakkor optimális legyen a hozam. Számukra például optimális lehet, ha Start-számlán fektetik be pénzük egy részét, vagy gyermekeinek lakástakarék-pénztárban tesznek félre. Ugyanakkor különféle befektetési alapokba (például vegyes alapokba vagy ingatlanalapba) is fektethetnek.

Egy olyan családnál, ahol már nagyobbak a gyerekek, a középkorú szülőknek fontos lehet a nyugdíj-előtakarékosság, illetve a gyerekek jövője miatt hasznos lehet a lakástakarék is. Akár TBSZ-ben is gondolkozhatnak: a tartós befektetési számlánál három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatnak a megtakarításuk hozamához.

Egy egyedülálló, dolgozó fiatal esetében szintén jó ötlet lehet a lakástakarék, de takarékoskodhat például autóra, vagy akár a családalapítással járó költségekre is, így neki is ajánlható a fentebb már említett TBSZ.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm