25 °C Budapest
Őszintén vallott múltjáról Gáspár Laci

Őszintén vallott múltjáról Gáspár Laci

2015. november 14. 13:30

Gyerekkorában sokat nélkülözött Gáspár Laci, akinek elmondása szerint lábbelire sem jutotta. Mivel azonban már az első bevételeiből félretett, ma már nem kell azon aggódnia, hogy miből tartja el a családját. De vajon hogyan takarítsanak meg azok, akik hiába szeretnének, egyszerűen nem tudnak miből félretenni?

Nemrég egy interjúban arról vallott Gáspár Laci, a Sztárban Sztár énekese, hogy sokat szűkölködtek a családjával gyerekkorában. Mivel a gyermekeinek mindent szeretne megadni, már az első bevételeiből félretett, tehermentesítette a lakásukat, és igyekszik elkerülni, hogy adósságokba verje magát - írja a Hot magazin.

Bár egyre nő azok száma a magyar lakosság körében, akik félre tudnak tenni, még mindig sokan vannak, akik egyáltalán nem rendelkeznek megtakarítással. Ráadásul sokan úgy gondolják, hogy havi néhány ezer forintot felesleges félretenni, ezért inkább el sem kezdik a takarékoskodást. Pedig akkor is érdemes megtakarítani a rendszeres jövedelemből, illetve az egyszeri nagyobb bevételekből, ha nincs a közeljövőben nagyobb összeget igénylő tervezett kiadás. De vajon hogy tudnának félretenni azok, akik alig jönnek ki a havi költségvetésből?

A szakértők szerint a hangsúly nem feltétlenül az összegen van, sokkal inkább azon, hogy megpróbáljunk rendszeresen takarékoskodni. Például havi 5-10 ezer forintból 10 hónap alatt 50 - 100 ezer forintot is meg tudunk spórolni, de három év alatt akár 3 havi rezsi és egyéb kiadásokra elegendő tartalékot is összegyűjthetünk. 10 év alatt pedig 1-1,5 millió forintot is fel lehet halmozni. Próbáljunk hosszú távra tervezni: minden hónapban lehetőleg ugyanannyit - vagy a meghatározott összegnél többet - tegyünk félre.

Ezekkel érdemes tisztában lenni ahhoz, hogy elkezdhessünk egy megtakarítást:

Kinek milyen megtakarítási forma ajánlott?

Élethelyzetenként eltérő, hogy milyen megtakarítási termékre lehet szükségünk, de például a kisgyermekes családok számára fontos lehet, hogy viszonylag könnyen hozzáférhessenek a pénzükhöz, ugyanakkor optimális legyen a hozam. Számukra például optimális lehet, ha Start-számlán fektetik be pénzük egy részét, vagy gyermekeinek lakástakarék-pénztárban tesznek félre. Ugyanakkor különféle befektetési alapokba (például vegyes alapokba vagy ingatlanalapba) is fektethetnek.

Egy olyan családnál, ahol már nagyobbak a gyerekek, a középkorú szülőknek fontos lehet a nyugdíj-előtakarékosság, illetve a gyerekek jövője miatt hasznos lehet a lakástakarék is. Akár TBSZ-ben is gondolkozhatnak: a tartós befektetési számlánál három év után részlegesen, öt év után pedig teljesen adómentesen juthatnak a megtakarításuk hozamához.

Egy egyedülálló, dolgozó fiatal esetében szintén jó ötlet lehet a lakástakarék, de takarékoskodhat például autóra, vagy akár a családalapítással járó költségekre is, így neki is ajánlható a fentebb már említett TBSZ.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 19. 12:50
A reggeli műsor házigazdája szerződésszegés miatt kerül le egy időre a képernyőről.
Holdblog  |  2022. május 19. 09:59
A befektetési világban, a politikában és a gazdaságban rossznál rosszabb hírek követik egymást, az i...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?