18 °C Budapest
Hivatalos: így kártalanítják a Quaestor kötvényeseit

Hivatalos: így kártalanítják a Quaestor kötvényeseit

2015. július 23. 13:01

A Quaestor-károsultakat a Beva és a Quaestor Alap a fiktív kötvények arányában kártalanítja. Az előzetes becslésekkel nagyjából egybevágóak az arányok, vannak tehát olyan sorozatok, ahol a fiktív kötvények aránya meghaladja a 85 százalékot, míg más sorozatoknál nem is voltak fiktív kötvények.

A Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja (QA) által 2015. július 6-án közzétett sajtóközlemény szerint július 13-tól megkezdődött a kárrendezés Befektető-védelmi Alapot (BEVA) terhelő kártalanítási részének a kifizetése. A BEVA kártalanítására a 2001. évi CXX. tv. (Tpt.) szabályai szerint maximum 20 ezer euróig (kb. 6 millió forintig) és kizárólag azok jogosultak, akiknek a kötvényét a Quaestor Értékpapír Zrt. (QÉP) nem tudja kiadni, vagyis a meg nem keletkeztetett Quaestor kötvénnyel rendelkező befektetők

 - olvasható a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (PSFN) közleményében, aki a felszámolásért felel.

Az ügyfélvagyon átvizsgálásának eredményeként kötvénysorozatonként egyértelműen megállapítható a befektetők értékpapírszámláján nyilvántartott összes Quaestor kötvény darabszáma és a KELER központi értékpapír nyilvántartása alapján a rendelkezésre álló Quaestor kötvények összmennyisége. Tekintettel azonban arra, hogy a QÉP által vezetett egyedi értékpapírszámlákon nem különíthetőek el egymástól a meg nem keletkeztetett (hiányzó) kötvények és a QÉP KELER-nél vezetett számláján rendelkezésre álló (valós) kötvények.

Az sem állapítható meg teljes bizonyossággal, hogy egy-egy befektető egy-egy tranzakció során valós kötvényt vásárolt-e. Mindezekre figyelemmel kizárólag úgy lehetett az egyes ügyfelekre nézve a valós és a hiányzó kötvények mennyiségét megállapítani, hogy kötvénysorozatonként meghatározásra került egy arányszám a KELER nyilvántartásban szereplő valós kötvények darabszámának és az ügyfélnyilvántartásokban szereplő kötvények összdarabszámának figyelembe vételével.

Az egyes ügyfelek esetében ezt az arányszámot alapul véve került meghatározásra a QÉP által vezetett értékpapírszámlán nyilvántartott kötvénymennyiségből a meglévő, valós kötvények mennyisége, valamint a hiányzó kötvények mennyisége.

A kártalanítás jelen fázisában a hiányzó kötvényeket pénzkövetelésként vette figyelembe a BEVA, ezért e kötvényekért az azok vásárlásakor kifizetett vételár képezi a kártalanítás alapját. A felszámoló által közölt fiktív és valós kötvényarányokat az alábbi infografika tartalmazza:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A felszámoló tehát csak úgy tudta eldönteni és meghatározni a fenti arányokat, hogy megnézte: a KELER nyilvántartásában szereplő valós kötvények darabszámához képest mekkora mennyiség található meg az ügyfelek egyéni számláin az egyes sorozatokból, ebből pedig arányszámot képzett. Fontos információ az is, hogy a Beva a kártalanítási összeg meghatározásakor a fiktív kötvények vételárát vette figyelembe.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?