15 °C Budapest
Lecserélik az ötszáz forintos bankjegyeket?

Lecserélik az ötszáz forintos bankjegyeket?

Pénzcentrum
2014. december 23. 08:35

Nemcsak a bankjegyek, hanem a fémpénzek portfóliójához is hozzányúlhat a jövőben a Magyar Nemzeti Bank. A belső egyeztetéseken az ötforintos ki- és az ötszáz forintos érme bevezetése merült fel - írja a Napi Gazdaság.

Jegybanki háttéregyeztetéseken felmerült az ötforintos pénzérme kivezetése, és ezzel párhuzamosan az ötszáz forintos bankjegy fémpénzzé alakításának ötlete is előkerült. Utóbbi kapcsán a Magyar Nemzeti Bank (MNB) arról tájékoztatott, hogy 2014 és 2018 között a jelenlegi bankjegysorozat folyamatosan megújul, vagyis nincs olyan terv, amely az egyes papír alapú fizetőeszközök megszüntetését célozná.

Az ötszáz forintos bankjegy felszámolása, illetve annak pénzérmesítése mellett azonban több gazdasági érv is felsorakoztatható, például az amortizáció ütemének csökkentése. Az esetleges lépés mindenesetre nem okozna számottevő drágulást az előállítási költségekben, hiszen hiába olcsóbb a papír alapú pénznyomás, a bankjegyeken szereplő biztonsági jelek miatt az egységnyi ár már megközelíti a pénzérmék bekerülési árát.

Ugyan a jegybank pontos információkat nem ad ki ezzel kapcsolatban, mégis biztos, hogy az ötforintos érme előállítása többe kerül, mint a névértéke, ugyanis a szükséges fém ára is meghaladja az öt forintot. Ráadásul ehhez még hozzá kell adni a pénzverés költségeit is. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?