18 °C Budapest
Ebbe tényleg megéri tenni a pénzed - az állam is besegít

Ebbe tényleg megéri tenni a pénzed - az állam is besegít

Pénzcentrum
2014. szeptember 18. 11:00

A Start-számla nyitásával segíthetjük gyermekeink életkezdését, megkönnyítve az első lakás vásárlását, vagy az egyetemi tanulmányokat. Mégis mekkora összeggel segíti az állam a takarékoskodást, és milyen kedvezményeket kapnak a Start-számlás ügyfelek?

A gyermek életkezdéséhez könnyedén hozzájárulhatunk, ha Start-számlát nyitunk, amire rendszeresen pénzt fizetünk be. Ezzel segíthetünk a lakásvásárlásban, de akár az egyetemi tandíjat is összegyűjthetjük, így megúszva azt, hogy hitelfelvétellel kezdje a felnőtt életét a gyerek. De mik a számlanyitás feltételei, milyen költségekkel kell számolnunk, és legfőképpen miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel?

Életkezdési támogatás

Minden magyar gyermek születésekor az állam elhelyez 42 500 forint életkezdési támogatást egy Start-letéti számlán. Az itt elhelyezett összeg az infláció mértékével növekszik, egészen addig, amíg a szülők Start-értékpapírszámlát nyitnak a Magyar Államkincstárnál (MÁK).

A számla nyitását követően ugyanis Babakötvénybe kerül a támogatás összege és a család által befizetett további pénz, ami három százalékos prémiumot fizet az infláció mértékéhez képest, vagyis a pénzünk nem veszíthet értékéből, sőt mindig reálkamatot könyvelhetünk el.

Az életkezdési támogatáson felül máshogyan is támogatja az állam a takarékoskodást, ugyanis a befizetésünk 10 százalékának megfelelő állami támogatást nyújt. A támogatás mértéke azonban nem haladhatja meg a hatezer forintot évente. Ez alól egy kivétel van, ugyanis a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek után a fentiek kétszeres lehet az állami támogatás, vagyis 20 százalékot írnak jóvá, évente maximum 12 ezer forintot.

Mennyibe kerül a megtakarítás?

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A számlavezetés és a tranzakciók indítása az Államkincstárnál vezetett számláknál teljesen ingyenes, ezekért díjat nem számítanak. Lényeges továbbá az is, hogy a gyermek által 18 éves kora után felvett összeg adó (kamatadó), járulék (egészségügyi hozzájárulás), és illeték (tranzakciós illeték) mentes, ezeket nem kell megfizetni.

Ezért érdemes Start-számlát nyitni

Ugyan a Start-számlához nem férhet hozzá a szülő, csak a gyermek és ő is csak 18 éves kora után, mégis kiváló megtakarítási lehetőség a következők miatt

  • Biztos reálkamatozás (3 százalékos)
  • 10 százalékos állami jóváírás
  • Adó, járulék és illetékmentesség
  • Ingyenes számlavezetés

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?