Elindult a Bónusz lakossági kötvények értékesítése

Pénzcentrum
2014. március 17. 12:04

A mai napon elindult az Államadósság Kezelő Központ által múlt héten bejelentett két, változó kamatozású új lakossági államkötvény értékesítése. A papírok egyelőre a Magyar Államkincstáron keresztül érhetők el és a 4 éves futamidejű papír első kamatperiódusában 5,42 százalékos, míg a 6 éves futamidejű papír esetén 5,64 százalékos kamat érhető el.

Az ÁKK oldalán elérhető kibocsátási tájékoztatók szerint mindkét papírból 100-100 milliárd forintos keretösszeget bocsát majd ki az adósságkezelő a mai naptól várhatóan jövő március közepéig (pontosabban a keret kimerüléséig). A változó kamatozású forintalapú, 1 forintos névértékű, papírok kamatozása a kamatbázisból és a kamatprémiumból tevődik össze. A kamatbázis mindkét papír esetén az adott kamatperiódusra alkalmazandó kamatmérték meghatározásának időpontját megelőző négy eredményes, 12 hónapos hátralévő futamidejű Diszkont Kincstárjegy aukción kialakult átlaghozamhoz (pontosabban az adott aukción elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaghoz) igazodik. A kamat megállapítására évente egy alkalommal, a kamatfizetést megelőző második munkanapon kerül sor a következő kamatperiódusra vonatkozóan.

A 4 éves futamidejű (2018/N jelű, 2018 április 20-án lejáró) papír esetén 4,89 százalékos kamat érhető el az első kamatperiódusban, igaz a 2015 április 20-i első kamatfizetési napig hátra lévő több mint egy év miatt a ténylegesen kifizetendő kamat majd 5,42% lesz.

A 6 éves futamidejű, (2020/N jelű, 2020 május 20-án lejáró) papír esetén az első kamatperiódus (2014. március 17. napjától 2015. május 20. napjáig terjedő időszak) esetében a kamat mértéke 5,64% lesz, és ennek megfelelően az első kamatperiódusra kifizetendő időarányos kamat mértéke 6,72%.

A két kötvényt jelenleg a Magyar Államkincstár fiókhálózatában, illetve a Magyar Államkincstár elektronikus rendszerén keresztül lehet megvásárolni. A Bónusz Magyar Államkötvények forgalomba hozatal során történő megszerzésének előfeltétele, hogy az azt megszerezni szándékozó befektető a Magyar Államkincstárnál értékpapírszámlával rendelkezzen.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm