22 °C Budapest

Novemberben 66 millió euróért vásároltak PEMÁK-ot

Pénzcentrum
2013. december 12. 11:52

A Prémium Euró Magyar Államkötvényből (PEMÁK) közel 66 millió euró értékben vásároltak a befektetők novemberben, a teljes állomány a hónap végére meghaladta a 2,2 milliárd eurót - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. csütörtökön.

Az idei tizenegy hónap állománynövekménye 1,893 milliárd euró. Ebből a mennyiségből a november havi növekedés 65,9 millió eurót tett ki. A befektetők a múlt hónapban 51 ezer euró értékben váltottak vissza a kötvényből.

A közlemény szerint november végéig, a PEMÁK bevezetése óta eltelt egy év alatt 2,202 milliárd euróra növekedett az euróban kibocsátott állampapír teljes állománya.

Itt vannak az év végi csúcskamatok: forint vagy euró a nyerő?

A teljes állományt tekintve a háztartások részaránya 14,1 százalék, a belföldi intézményi befektetőké 83 százalék, a külföldieké pedig 2,9 százalék.

Pénzcentrum vélemény
A deviza alapú kötvényeknél extra hozamot lehet elérni, ha a befektetés ideje alatt a forint gyengül. Ennek esélye akkor a legnagyobb, ha erős forintárfolyam mellett vásárolunk. Jelenleg több havi mélypont közelében járunk, így érdemesebb lehet most inkább forint alapú állampapírokat vásárolni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A havi növekményből a háztartások 28,6 százalékkal, a belföldi intézményi befektetők 68,6 százalékkal, a külföldiek pedig 2,8 százalékkal részesedtek.

Az első két sorozatból több lépésben összesen közel kétmilliárd euróért értékesített az ÁKK. A harmadik, jelenleg megvásárolható 2016/Y megnevezésű, 3,95 százalékos induló kamatozású, 500 millió euró mennyiségben kibocsátott államkötvényből november végéig közel 308 millió euró összegben kelt el.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?