Itt az új Varga-csomag: drága meglepetés a családoknak

Pénzcentrum2013. augusztus 1. 05:02

Mától fizethetjük a 6 százalékos eho-t a megtakarításaink után, ráadásul a pénzünkhöz is már csak a minimum 3 ezrelékes tranzakciós illeték megfizetése után férhetünk hozzá. Megúszhatjuk az új terheket?

6 százalékos eho-t kell mától fizetni a kamatjövedelmek után, a plusz sarcot kevés kivételtől eltekintve nem tudjuk megúszni. A lakosság legnagyobb része csak néhány hónapra tud előre gondolkodni, így betétben tartja a pénzét, aminek a hozamából alig marad meg valami.


Nem tudsz hosszú távra lekötni?

Rövidtávú megtakarítás esetén csak az állampapír vásárlók úszhatják meg a 6 százalékot, de ide tartoznak a legalább 80%-ban állam által kibocsátott, forintos kötvényből álló befektetési jegyek is.

Hol vegyek állampapírt?

Minden értékpapírszámlát vezető hitelintézetnél és befektető cégnél, illetve a Magyar Államkincstár fiókhálózatában (19 megyeszékhely), a 2008-ban elindított internetes szolgáltatáson, a Webkincstáron keresztül, illetve Telekincstáron keresztül is vásárolhatunk állampapírt. A kincstárjegyeket akár a postán is megtaláljuk. Az értékpapír-számla vezetéséért és a jegyzési, adás-vételi, illetve kamat- és törlesztésfizetési tranzakciók után díjat nem számol fel az Államkincstár és nincs készpénzfelvételi díj sem.

Ha nem kell a pénz 3 éven belül, akkor...

A tartós befektetési szerződés (TBSZ) formájában befektetők (bármilyen befektetésről legyen szó) továbbra is élveznek mentességet: ha 3 évig ezen a számlán tartják pénzüket, akkor csak az eddig is meglévő 10%-os kamatadót kell megfizetniük (az eho-t nem), ha pedig 5 évig kitartanak a TBSZ mellett, akkor egyáltalán nem terheli adó őket, csak a tranzakciós illeték. TBSZ-t szinte minden bankban és pénzügyi szolgáltatónál lehet kötni, a számlán tartott pénzügyi eszközök is változatosak lehetnek, betétektől kezdve, befektetési jegyeken át állampapírokig sok minden elérhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elkölteni sem lesz olcsóbb a pénzünk, mint lekötni

Augusztus elsejétől kell fizetni az emelt tranzakciós illetéket is a bankoknak, de ügyfelekre ezt csak később hárítják át. A legtöbb bank csak augusztus végén, szeptember közepén hárítja át az így keletkező plusz terheket. Az elektronikus utalások illetékterhe 2 ezrelékről 3 ezrelékre változik, míg a készpénzfelvétel után 6 ezrelék lesz. Ez utóbbi esetén ráadásul nincs is felső korlát, akár 6 ezer forintnál is többet fizethetünk az államnak, ha 1 milliónál több készpénzre van szükségünk.

Jó hír, hogy a legtöbb népszerű számlacsomag estén ingyenes marad a kártyás vásárlás. De érdemes odafigyelni a kártyadíjak alakulására, több hitelintézet is emelte a tranzakciós illeték emelése után az éves kártyadíjat és kibocsátási díjat.

Nézzük át a számlacsomagunk kondícióit, ha nem vagyunk elégedettek, akkor keressünk új bankot magunknak aBankRáció.hu kalkulátorával.

Címkék:
eho, tranzakciós illeték, varga-csomag,