4 °C Budapest

Éveken át csalt ki pézt a zalai férfi: így csinálta

MTI
2013. március 8. 18:34

Csalás miatt hét év börtönbüntetésre ítélt a Pécsi Ítélőtábla pénteken egy Zala megyei férfit, aki éveken át több embertől csalt ki pénzt, magas hozamot ígérve nekik. Az ítélet jogerős.

Az ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa helybenhagyta a Zalaegerszegi Törvényszék korábbi ítéletét, amely egyrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, kétrendbeli, jelentős kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás és egyrendbeli, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

A vádirat szerint a Zala megyei férfi 2006 és 2008 között - egy vele kapcsolatban álló befektetési társaság által végzett pénzpiaci műveletekre hivatkozva - két sértettől összesen mintegy 85 millió forintot vett át. Azt állította, hogy a pénzügyi tranzakciók több milliárd forintos hasznot eredményeznek majd, s abból a sértetteknek részesedést ígért.

A vádlott 2008 augusztusától 2011 januárjáig büntetés-végrehajtási intézetben volt, majd szabadulása után ismét felvette a kapcsolatot az egyik sértettel, és közölte vele, hogy ha hozzájárul a befektetéshez szükséges költségek fedezéséhez, akkor megkapja korábbi befizetéseit és azok hozamait is, mert a pénzügyi műveletek haszna 2012-ben fog realizálódni. A sértett ismét elhitte a vádlott által elmondottakat. A vádlott a sértett tévedésben tartása érdekében több hamis okiratot is bemutatott a férfinak, így az további 18,8 millió forintot adott át neki.

2011 februárjában a vádlott felhívta korábbi ismerősét, akinek több százezer forinttal tartozott. Közölte vele, hogy ha az kisebb összegeket ad neki, akkor ő megfizeti a tartozását. A vádlott ezzel a sértettel is elhitette, hogy zártkörű befektetési csoport tagja, és a fizetések ellenében magas hozamot biztosít. A vádlott a sértettnek 542 ezer forint kárt okozott.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 16:14
Sok hazai és külföldi szerkesztőség képviselőjét nem engedték be a CPAC 2024 konzervatív konferenciá...
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem