26 °C Budapest

Éveken át csalt ki pézt a zalai férfi: így csinálta

MTI
2013. március 8. 18:34

Csalás miatt hét év börtönbüntetésre ítélt a Pécsi Ítélőtábla pénteken egy Zala megyei férfit, aki éveken át több embertől csalt ki pénzt, magas hozamot ígérve nekik. Az ítélet jogerős.

Az ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa helybenhagyta a Zalaegerszegi Törvényszék korábbi ítéletét, amely egyrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, kétrendbeli, jelentős kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás és egyrendbeli, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

A vádirat szerint a Zala megyei férfi 2006 és 2008 között - egy vele kapcsolatban álló befektetési társaság által végzett pénzpiaci műveletekre hivatkozva - két sértettől összesen mintegy 85 millió forintot vett át. Azt állította, hogy a pénzügyi tranzakciók több milliárd forintos hasznot eredményeznek majd, s abból a sértetteknek részesedést ígért.

A vádlott 2008 augusztusától 2011 januárjáig büntetés-végrehajtási intézetben volt, majd szabadulása után ismét felvette a kapcsolatot az egyik sértettel, és közölte vele, hogy ha hozzájárul a befektetéshez szükséges költségek fedezéséhez, akkor megkapja korábbi befizetéseit és azok hozamait is, mert a pénzügyi műveletek haszna 2012-ben fog realizálódni. A sértett ismét elhitte a vádlott által elmondottakat. A vádlott a sértett tévedésben tartása érdekében több hamis okiratot is bemutatott a férfinak, így az további 18,8 millió forintot adott át neki.

2011 februárjában a vádlott felhívta korábbi ismerősét, akinek több százezer forinttal tartozott. Közölte vele, hogy ha az kisebb összegeket ad neki, akkor ő megfizeti a tartozását. A vádlott ezzel a sértettel is elhitette, hogy zártkörű befektetési csoport tagja, és a fizetések ellenében magas hozamot biztosít. A vádlott a sértettnek 542 ezer forint kárt okozott.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 15:02
Ehhez az állami vállalat logóit kellett kiraknia a kormánypárti szervezetnek különböző felületeken.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?