21 °C Budapest

Éveken át csalt ki pézt a zalai férfi: így csinálta

MTI
2013. március 8. 18:34

Csalás miatt hét év börtönbüntetésre ítélt a Pécsi Ítélőtábla pénteken egy Zala megyei férfit, aki éveken át több embertől csalt ki pénzt, magas hozamot ígérve nekik. Az ítélet jogerős.

Az ítélőtábla Krémer László vezette tanácsa helybenhagyta a Zalaegerszegi Törvényszék korábbi ítéletét, amely egyrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, kétrendbeli, jelentős kárt okozó, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett csalás és egyrendbeli, nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit.

A vádirat szerint a Zala megyei férfi 2006 és 2008 között - egy vele kapcsolatban álló befektetési társaság által végzett pénzpiaci műveletekre hivatkozva - két sértettől összesen mintegy 85 millió forintot vett át. Azt állította, hogy a pénzügyi tranzakciók több milliárd forintos hasznot eredményeznek majd, s abból a sértetteknek részesedést ígért.

A vádlott 2008 augusztusától 2011 januárjáig büntetés-végrehajtási intézetben volt, majd szabadulása után ismét felvette a kapcsolatot az egyik sértettel, és közölte vele, hogy ha hozzájárul a befektetéshez szükséges költségek fedezéséhez, akkor megkapja korábbi befizetéseit és azok hozamait is, mert a pénzügyi műveletek haszna 2012-ben fog realizálódni. A sértett ismét elhitte a vádlott által elmondottakat. A vádlott a sértett tévedésben tartása érdekében több hamis okiratot is bemutatott a férfinak, így az további 18,8 millió forintot adott át neki.

2011 februárjában a vádlott felhívta korábbi ismerősét, akinek több százezer forinttal tartozott. Közölte vele, hogy ha az kisebb összegeket ad neki, akkor ő megfizeti a tartozását. A vádlott ezzel a sértettel is elhitette, hogy zártkörű befektetési csoport tagja, és a fizetések ellenében magas hozamot biztosít. A vádlott a sértettnek 542 ezer forint kárt okozott.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?