Trükkök, melyekkel sokat nyerhetsz: ide tedd a pénzed télre

Pénzcentrum2012. november 9. 05:27

Összeszedtük, hova teheted a pénzed a hidegebb napokra. A jegybank újra alapkamatot csökkentett, ami rögtön érezhető volt a betéti ajánlatokban is. A további kamatcsökkentések következménye lehet, hogy egyre alacsonyabb betéti hozamokkal találkozhatunk a jövőben. Jelenleg 8, illetve több feltételt teljesítve akár 8,62 százalékos EBKM-mel (egységes betéti kamat mutató) fektethetjük be pénzünket. Ha érdekel néhány trükk, melyek több ezer forinttal növelik a megtakarításod értékét olvasd végig cikkünket. A táblázatok segítségével viszont akár azonnal megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb bankot és ajánlatot.

A megtakarításainknak megfelelő helyet találni nem is olyan nehéz. A BankRáció.hu betét kalkulátorával akár személyre szabott ajánlatok között is válogathatunk. Az oldal segítségével a Pénzcentrum.hu is összeállította a maga táblázatait, ami a legkülönfélébb befektetési szituációkban lévőknek nyújt segítséget.

Kicsin is sokan lehet nyerni, okosan

Kezdjük rögtön a legérdekesebbel. Bár szinte kézenfekvőnek tűnik, mégis kevesen használják ki teljesen, a bankok az új megtakarításokra akár több százalékponttal is magasabb kamatot fizetnek. Az ultrarövidtávú betéteinkből is kihozhatjuk a maximumot, ha mindig új pénzként fizetésünket kötjük le és a lejáró betéteinket használjuk fel a megélhetésre. A 2 havi és 3 havi betétek hozama ráadásul igen magas, fizetésünk új megtakarításként való lekötésével pedig mégtovább növelhető ez a hozam. A következő táblázatban a 6 hónapos betéteket hasonlítottuk össze 300 ezer forintos megtakarítás mellett, de ennél rövidebb időre kisebb összeget is befektethetünk.

Kisebb összeggel még nem rohangálunk a bankok között szívesen, nagy valószínűséggel tehát saját hitelintézetünkhöz kerül a megtakarításunk. Egy könnyen kezelhető netbankkal akár 2 perc alatt leköthetjük és feltörhetjük megtakarításainkat. A 4 órás utalás bevezetése óta akár egy napon belül hozzáférhetünk minden egyes fillérhez, amit esetleg olyan számlán takarítottunk meg, melyhez nem rendelkezünk bankkártyával. Már a 2013 legjobb bankszámláival foglalkozó cikkünkbenis írtuk, hogy érdemes lehet, akár több banknál is tartani pénzünket, és ott intézni ügyeinket, ahol az olcsóbb. Van ahol a pénzfelvétel ingyenes, máshol az utalás az. Magas látra szóló kamatot is kevés helyen fizetnek a számlán tartott pénzünk után, de ahol igen ott drága lehet a pénzfelvételi díj. Érdemes tehát játszani rövidtávú megtakarításainkkal is, több ezer forintot jelenthet ez havonta.

Ezt neked Matolcsy új adója: 2013 legolcsóbb bankszámlái

Milliomosoknak

A bankok is azt várják, amit szinte mindenki. További kamatcsökkentést. Ha csökkennek a kamatok akkor általában a hosszú távú betétekre alacsonyabb kamatot fizetnek, mint a rövidtávúakra. Hiszen ilyenkor nagy valószínűséggel néhány hónapon belül már kevesebbet kell fizetnie az újabb betétekért a bankoknak. Ilyen kamatkörnyezetben tehát a hosszú távú befektetések hozama alacsonyabb, mint a rövidebbeké. Ezzel szembe mehet persze a bank betétgyűjtő politikája és könnyen lehet, hogy valahol magas kamatot kaphatunk akár 1 éves lekötéseinkre is. Mindenféle feltételek teljesítése nélkül is 8 százalékos hozamot kaphatunk jelenleg 1 millió forintos befektetésünkre, ha egy évre nélkülözni tudjuk pénzünket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Új pénz befektetése és más egyéb feltételek teljesítése mellett magasabb kamatot is hajlandóak fizetni a bankok. Közel 9 százalékos kamatért bankkártya használatot, beszedési megbízásokat vagy szinte akármi mást is elvárhatnak.


Nem is akarod látni a pénzed?

Kamatadó nélkül is meglehet úszni. A betétek esetén is van erre lehetőség, ha 3 vagy 5 évre a bankban hagyjuk a pénzünket. Tartós Befektetési Számlával ugyanis 3 év után részlegesen 5 év után teljesen megszabadulhatunk a hozamot terhelő adótól. 5 ilyen számlát kínálnak a legnagyobb hitelintézetek.


Összehasonlításunk végén meg kell jegyeznünk, a kisebb bankoknál kedvezőbb ajánlatokkal is találkozhatunk, mint a táblázatban lévők. Érdemes lehet tehát körülnézni ezeknél a hitelintézeteknél is.

Címkék: