5 °C Budapest

Felmérés: a biztonság a legfőbb érték az embereknek

MTI
2012. november 6. 09:32

A magyarok számára a segítőkészség egyre kevésbé fontos, mindenki a biztonságra vágyik leginkább - írta a Népszabadság egy, az elmúlt tíz év értékváltozásait vizsgáló tanulmány megállapításait ismertetve.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A lap keddi számában idézi Kapitány Ágnes és Kapitány Gábor, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének tudományos tanácsadói által az értékrendváltozásról 2002 óta rendszeresen készülő felmérés eredményeit elemző munkáját, amely szerint Magyarországon a piacgazdasághoz köthető értékek állnak az utolsó helyen az emberek szemében.

A sikeresség, az elismertségigény, az anyagi jólét, a kockázatvállalás, a kihívások keresése, az újdonság és a változatosság tartósan a lista végén szerepelnek, miként a hierarchiához kapcsolódó értékek, így a dominanciaigény, a szabálykövetés is tartósan népszerűtlenek.

A kutatók szerint aggasztó, hogy a segítőkészség a 21 alapértékre kiterjedő kutatásban tíz év alatt a 10.-ről a 17. helyre csúszott vissza, miközben csökkent a tolerancia fontossága is.

Az elmúlt tíz évben változatlanul a környezetvédelem és az emberi kapcsolatok követik a biztonságot az értékek sorrendjében, s az élmezőnyben szerepel az egyenlő lehetőségek elve is. Az elmúlt évtizedben előkelőbb helyre került a hagyományok értékelése, miként a hedonizmusé is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20