Szuperolcsó panelek Magyarországon, a nyugdíjpénztári tagok utolsó reménye - heti összefoglaló

Pénzcentrum2012. február 26. 18:02

A jelek szerint visszavonhatatlanul közeleg a tavasz: a hétvégén aki tehette, kimozdult a szabadba, élvezte a napsütést a január végén, február elején tapasztalt fogcsikorgató hideg után. A Pénzcentrum.hu természetesen nem hagyta elolvadni a legjobb témákat sem, így 2012. 8. hetében szót ejtettünk például arról, hogy Mága Zoltán ingyen kapta meg az Arénát újévi koncertjéhez, hogy a pénzügyi szupermarketeknek is lehetnek komoly buktatói, vagy hogy miért hallgat a minisztérium 500 magyar család sorsáról. Íme a Pénzcentrum.hu legérdekesebb cikkei 2012. 8. hetében.A teljes írás elolvasásához kattints a címekre!

Orosz bankkal spekulálhatsz a forint ellen
Könnyebb spekulálni a forint gyengülésére, mint azt gondolnád. Az orosz kézre kerülő Volksbank első ránézésre igen furcsa feltételt szab az ígéretes 12 százalékos betéti hozam kifizetéséhez. Akkor jár az ügyfeleknek a teljes kamat, ha az euró nem erősödik 40 forintnál nagyobb mértékben a következő egy évben, egyébként szinte semmit nem kapnak. Nehéz mérlegelni, hogy érdemes-e vállalni a kockázatot, de ha a forint gyengülésére számítva eurót készülünk vásárolni bebiztosíthatjuk magunkat egy hasonló betéttel.

Visszakaphatják pénzüket a nyugdíjpénztár tagok
A PSZÁF első fokon pert nyert az ING magánnyugdíjpénztárral szemben a jogosulatlan tagi költségelvonások kapcsán a pénztár által indított perben. Két további magánnyugdíjpénztár már elszámolt vagyonkezelőjével és megtérítette tagjainak az indokolatlanul levont költségeket.

Káosz várhat a bedőlt lakáshitelesekre: késik a szabályozás
Nem lehet tudni, milyen dokumentumokkal kell igazolni, hogy önhibájukon kívül nem tudták fizetni a tartozásukat azok a devizahitelesek, akik érintettek lehetnek a 25 százalékos adósságelengedésben. Szisztematikusan felejtődnek ki olyan elemek a devizahiteleseket érintő törvényekből, amelyek könnyíthetnék az adósok ügyintézését, felesleges banki konfliktusokat szüntethetnének meg.

Az év bankkártyás lehúzása: milliókat csaltak el
Az idei év eddigi legnagyobb hazai bankkártya-csalásának tűnik az az eset, amit januárban követtek el Budapesten. 22 bankkártya adatait megszerezve, hamis kártyákat felhasználva több millió forint értékben vettek fel készpénzt az ismeretlen elkövetők. A Pénzcentrum.hu most mutatja, melyek a leggyakoribb kártyás lehúzások.

Több tízezer devizahiteles rögzített árfolyamával szórakoznak
Az előző árfolyamrögzítés óta több pozitív változás történt, ezek többsége az új mentőcsomagot kedvezőbbé teszik. A bankok és az állam által átvállalt kamattörlesztés miatt, a legtöbb esetben, alapos mérlegelés után érdemes belevágni az árfolyamrögzítésbe. A jenhiteleseket viszont kedvezőtlen változás is érte, 2 forintos rögzített árfolyam helyett 2,5 forinton törleszthetik tartozásukat a következő öt évben is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Vigyázz, mit írsz alá: a pénzügyi szupermarketek buktatói
A végtörlesztést hátráltató bankok miatt fordulnak mostanság a legtöbben a Pénzügyi Békéltető Testülethez, de elég sokan panaszkodnak a befektetéssel kombinált életbiztosításokat is kínáló úgynevezett "pénzügyi szupermarketekre" is. Sajnálatos módon azonban a beadványok jelentős részét formai hibák miatt kénytelenek elutasítani.

Tovább hallgat a minisztérium 500 magyar család sorsáról

Újabb találgatásokra adhat okot a Pest megyei Ócsán megvalósuló, Szociális Családiház-építési program I. ütemére kiírt építészeti tervpályázat lebonyolítása - derül ki a Belügyminisztérium, lapunk érdeklődésére küldött válaszaiból. Bár a tervek szerint mintegy 500 nem fizető devizahiteles költözhet majd családostul a szociális lakóparkba, ennek ellenére a döntéshozók csak a legminimálisabb szakmai információt osztják meg az adófizetőkkel.

Szuperolcsó panelek Magyarországon: élet a vasbeton kalitkában

Szinte mindenkinek van valamilyen véleménye a lakótelepekkel, panellakásokkal kapcsolatban - s legyünk őszinték, ezek a hangok gyakran még nyomdafestéket sem tűrnek. Egy biztos, Magyarország lakosságának jelentős része, mintegy 2 millió ember él lakótelepen, főként panellakásban. A számok tehát magukért beszélnek, így az sem meglepő, hogy az ingatlanpiaci tranzakciók jelentős részét a panellakások teszik ki.

Az adózók még nincsenek felkészülve: 2 hónapig élt Rogán ötlete

A parlament hétfőn úgy döntött, hatályon kívül helyezi az adózás rendjéről szóló törvény azon rendelkezéseit, amelyek a bizonytalan adójogi helyzetre vonatkoznak.

Extra sok szabadságnap jár a kormány tisztviselőinek

Évi 25 nap fizetett alapszabadság jár a kormánytisztviselőknek, szemben a versenyszférában alkalmazottaknak meghatározott 20 nappal. Míg a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó, 45 évesnél idősebb dolgozók is legfeljebb 30 napot pihenhetnek, addig a kormányzati szervnél alkalmazott főosztályvezetőnek - életkorától függetlenül - összesen 38 nap fizetett szabadság jár, ráadásul az adófizetők pénzéből.

Álom marad a béren kívüli juttatás a magyar dolgozónak

Egy felmérés szerint egyre több olyan munkavállaló van Magyarországon, aki semmilyen béren kívüli juttatást sem kap. Csökkenés tapasztalható például a mobiltelefon magáncélokra történő használatával kapcsolatban, de vannak kiugróan visszaszoruló juttatási formák is - ilyen a szolgálati személygépkocsi privát használatának engedélyezése. A legnépszerűbb juttatás a meleg étkezési utalvány.

Vétlen adózókra is lesújthat a NAV - Te is pórul járhatsz

Retteghetnek az adóhatóságtól az uniós országokba exportálók. A Legfelsőbb Bíróság (új nevén Kúria) egy tavaly novemberi ítéletével lényegében áldását adta arra a gyakorlatra, amelynek révén - piaci szereplők véleménye szerint - sok esetben a csalásban vétlen eladókkal fizetteti meg az adóhatóság a hiányzó áfát a felszívódott kereskedő, fuvarozó és importáló cégek képviselői helyett.

Külföldi össztűz alatt a magyar sikerágazat
Hecckampány folyik ismét a világhírű magyar lúdágazat ellen. Állatvédő szervezetek szerint egy világhírű szabadidőruházati cég szenvedő magyar libák tollát használja termékeihez. A magyar libatartók szerint az állítás hamis, a toll a vágóhidakról származik. Furcsa az is, hogy a magyarhoz hasonló liba- és kacsatartási módszereket alkalmazó, ám nálunk sokkal több tollat és májat előállító országokat sosem támadják az állatvédők.

Mága is ingyen kapta az Arénát: milliós koncertek, bérleti díj nélkül
Az idei évben 11 rendezvény, összesen 22 napra bérleti díj nélkül kaphatja meg a Papp László Budapest Sportarénát - értesült a Pénzcentrum.hu. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) pályáztatás útján adja oda ingyen az intézményt, az úgynevezett Állami Eseménynapokhoz - köztük a Mága Zoltán nevével fémjelzett Budapesti Újévi Koncerthez.

Címkék: