28 °C Budapest

Célegyenesben a 4 órán belüli átutalás

Pénzcentrum
2011. november 21. 15:03

Jó ütemben halad a felkészülés a napközbeni átutalás jövő évi bevezetésére; 2012. július 1-től az elektronikusan benyújtott átutalások néhány órán belül megérkeznek a címzetthez.

A hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztését koordináló országos projektet irányító bizottság legutóbbi monitoring jelentése szerint mind a központi elszámolóművet fejlesztő GIRO Zrt, mind az 54 résztvevő hitelintézet jól halad az új európai szabványt használó napközbeni átutalás bevezetésében.

A munka 2010 júliusában indult azzal a céllal, hogy a Magyar Nemzeti Bank tavaly elfogadott szabályozásának megfelelően a hazai pénzforgalmi szolgáltatók 2012. július 1-től képesek legyenek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a mai egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez.

Az elmúlt közel másfél évben az érintett szereplők (GIRO, hitelintézetek, MNB) alapvetően a rendszerek fejlesztésével foglalkoztak annak érdekében, hogy az ügyfelek hibamentes, jó minőségű szolgáltatást kapjanak. A bevezetésig hátralevő időben a rendszereket alapos és folyamatosan növekvő intenzitású tesztelésnek vetik alá. A tesztek első szakasza nemrég lezárult, és mivel az ott szerzett tapasztalatok kedvezőek, ezért a résztvevők megkezdhetik rendszereik finomhangolását.

A zökkenőmentes felkészülés érdekében létrehozott országos projektet az MNB, a Bankszövetség, a GIRO Zrt és a Magyar SEPA Egyesület vezetőiből álló Projekt Irányító Bizottság vezeti, melynek legfontosabb feladata a felkészülés nyomon követése és koordinálása, a felmerülő problémák gyors megoldása. A projekt keretében a banki és jegybanki szakértők számos gyakorlati lebonyolítási kérdésben hoztak döntést és olyan rendszert alakítottak ki, amely biztosítja, hogy munkanapokon a normál nyitvatartási órákban kétóránként kerüljön majd sor az átutalások központi elszámolására, vagyis egy átlagos átutalás a rendelet által előírt követelménynél akár gyorsabban is teljesülhet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az új európai SEPA szabványnak megfelelően bővül továbbá a tranzakciókhoz kapcsoló adattartalom is: ez a vállalati ügyfelek számára megkönnyíti a fizetések könyvelésének automatizálását és elősegíti a gyorsabb bankváltást is. Az ügyfelek és a felkészülésben résztvevők tájékoztatása érdekében a mai naptól az összes résztvevő honlapján elérhetők az új átutalási mechanizmus működésével kapcsolatos legfontosabb információk.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 26. 11:49
A zenész-lemezlovas korábbi súlyos autóbalesete miatt idősek otthonában élt.
MNB Intézet  |  2022. május 26. 10:43
A közösségi média nemcsak mindennapi privát életünkre van hatással, hanem a gazdaságra is. Talán nem...
Holdblog  |  2022. május 26. 05:00
Túlnőtte magát a koronavírus-járvány alatti keresletfelfutás idején az Amazon. Az online kiskeresked...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?