14 °C Budapest

Célegyenesben a 4 órán belüli átutalás

Pénzcentrum
2011. november 21. 15:03

Jó ütemben halad a felkészülés a napközbeni átutalás jövő évi bevezetésére; 2012. július 1-től az elektronikusan benyújtott átutalások néhány órán belül megérkeznek a címzetthez.

A hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztését koordináló országos projektet irányító bizottság legutóbbi monitoring jelentése szerint mind a központi elszámolóművet fejlesztő GIRO Zrt, mind az 54 résztvevő hitelintézet jól halad az új európai szabványt használó napközbeni átutalás bevezetésében.

A munka 2010 júliusában indult azzal a céllal, hogy a Magyar Nemzeti Bank tavaly elfogadott szabályozásának megfelelően a hazai pénzforgalmi szolgáltatók 2012. július 1-től képesek legyenek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a mai egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez.

Az elmúlt közel másfél évben az érintett szereplők (GIRO, hitelintézetek, MNB) alapvetően a rendszerek fejlesztésével foglalkoztak annak érdekében, hogy az ügyfelek hibamentes, jó minőségű szolgáltatást kapjanak. A bevezetésig hátralevő időben a rendszereket alapos és folyamatosan növekvő intenzitású tesztelésnek vetik alá. A tesztek első szakasza nemrég lezárult, és mivel az ott szerzett tapasztalatok kedvezőek, ezért a résztvevők megkezdhetik rendszereik finomhangolását.

A zökkenőmentes felkészülés érdekében létrehozott országos projektet az MNB, a Bankszövetség, a GIRO Zrt és a Magyar SEPA Egyesület vezetőiből álló Projekt Irányító Bizottság vezeti, melynek legfontosabb feladata a felkészülés nyomon követése és koordinálása, a felmerülő problémák gyors megoldása. A projekt keretében a banki és jegybanki szakértők számos gyakorlati lebonyolítási kérdésben hoztak döntést és olyan rendszert alakítottak ki, amely biztosítja, hogy munkanapokon a normál nyitvatartási órákban kétóránként kerüljön majd sor az átutalások központi elszámolására, vagyis egy átlagos átutalás a rendelet által előírt követelménynél akár gyorsabban is teljesülhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új európai SEPA szabványnak megfelelően bővül továbbá a tranzakciókhoz kapcsoló adattartalom is: ez a vállalati ügyfelek számára megkönnyíti a fizetések könyvelésének automatizálását és elősegíti a gyorsabb bankváltást is. Az ügyfelek és a felkészülésben résztvevők tájékoztatása érdekében a mai naptól az összes résztvevő honlapján elérhetők az új átutalási mechanizmus működésével kapcsolatos legfontosabb információk.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem