Egyelőre nem lesznek magasabb kamatok

Pénzcentrum2011. március 25. 09:32

Lassan indul be a betéti akciózás a nagy kereskedelmi bankoknál. A kis forráséhség lassan beinduló hitelezésre utal. Elsősorban devizaforrásra lehet szüksége a bankoknak rövidtávon- írja a Napi Gazdaság.


Az egyik legolcsóbb forrást jelenti a bankoknak a lakosságoktól begyűjtött betétek állománya. A betétekre átlagosan 100 bázispontnyi plusz kamatot adnak most a jegybanki érték fölött. Egy-egy bank időről-időre kamatakciókkal próbálja meg forrásait felduzzasztani, aminek a kamat érzékeny lakossági befektetők nagy örömmel és bankváltással reagálnak.

Nem volt ritka az ilyen akciós időszakokban az 1-2% piaci részesedés növekedés több banknál, bár ezt az előnyét tartósan egyik sem tudta megőrizni.

A K&H viszont nem számít a betéti kamatok frontján tényleges harcra a következő hónapokban, mivel a hitelezési aktivitás továbbra is kritikusan alacsony. Így a bankoknak nem szükséges gyorsan forrást bevonniuk. A devizaforrások viszont egyes bankoknál könnyen elapadhatnak vagy megdrágulhatnak, ebben az esetben a lakossági devizabetétek kamata növekedhet.

Az OTP a jövőben sem látja annak érdemi esélyét, hogy nőjön a hitelezés az országban és ezzel forráshiány alakuljon ki. Forráshiány nélkül viszont nem lesznek magasabb kamatok egyik banknál sem, amennyiben - ahogy az várható - további jegybanki alapkamat emelésre nem kerül sor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: