A spekulánsok is veszik az államkötvényeket

Világgazdaság2010. december 7. 10:02

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) új, az inflációt követő kamatozású, öt éves lejáratú kötvény kiadása mellett döntött. Holnaptól indul, a kifejezetten a lakosságot megcélzó államkötvény jegyzése. A kötvény kamata az októberi inflációhoz illeszkedik, 3 százalékponttal haladja majd meg az áremelkedés ütemét, így az első évben 7,2%-ot fizet a papír a befektetőknek - írja a Világgazdaság.

A Prémium sorozat legújabb tagjának jegyzése holnaptól indul, és a többi Prémium papírhoz hasonlóan az államkincstár fiókjaiban vásárolhatóak majd meg. A kötvény öt éves lejáratú (lejáratának napja: 2015. december 8.), futamideje alatt a Magyar Államkincstárban szabadon visszaváltható.

Az új államkötvényt az ügyfelek tartós befektetési számlára is megvásárolhatják, amelyen 5 éves időtartamú lekötési állományban történő kezelés esetén az elért hozamra a kamatadó 0%. Az értékpapír számlavezetése díjmentes, a kötvény WebKincstár internetes szolgáltatás igénybevételével is megvásárolható.

A 2015/I sorozatszámú kötvény már a negyedik inflációt követő lakosságnak szánt államkötvény, az első háromból közel 131 milliárd forintnyit adott el az ÁKK, pedig az elején a vásárlási kedv nehezen indult be.

Bár csak a kincstár hálózatában értékesítjük a Prémium kötvényeket, mégis jól fogynak - mondja Borbély László András az ÁKK vezérigazgató helyettese, akinek véleménye szerint az értékpapírok fő vonzereje a magas induló kamatok. Az ÁKK tapasztalatai szerint a változó kamatozású kötvényeket azonban nemcsak a pénzügyekben óvatos kisbefektetők választják, de előszeretettel veszik szofisztikált befektetők, sőt még spekulánsok is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: