Elárverezik a világ legnagyobb aranyból készült pénzérméjét

Pénzcentrum2010. június 13. 16:02

2010. június 25-én a bécsi Dorotheumban elárverezésre kerül a világon a legnagyobb arany pénzérme, egy 2007-es egymillió dolláros kanadai Maple Leaf (Juharlevél).

Ez az érme minden rekordot megdönt: 100 kilogramm súlyával az eddigi legnehezebb érme, átmérője 53 cm.


Forrás: wikipedia.org

Ebben a rendkívüli érmében azonban, amit még két ember együtt sem tud felemelni, nem a súlya a legérdekesebb, hanem az, hogy a legtisztább, legfinomabb és legkevesebb ötvözőanyagot tartalmazó aranyból, azaz 999,99/1000 tisztaságú aranyból készült.

A világrekorder érmén, amely a Guinness Rekordok Könyvének jelenlegi kiadásában is szerepel, II. Erzsébet királynő képmása látható, a királynő legnagyobb hivatalos portréja tömör aranyban.

Az érme hátoldalára az érmét kiadó ország, Kanada nemzeti jelképe, a három juharlevél van nyomva. Az 1 millió dolláros érme névértéke jóval kevesebb, mint a jelenlegi aranyár alapján számított értéke.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az árverésen a kikiáltási ár alapja a napi aranyár lesz.

Ez a gigantikus Maple Leaf érme eddig a világ legnagyobb numizmatikai gyűjteményében, a bécsi Kunsthistorisches (Művészettörténeti) Múzeum Érmegyűjteményében ('Münzkabinett') volt kölcsönben . A rendkívüli érmét most az a Dorotheum vette át, amely a régió vezető aukciósháza, több, mint 200 éve foglalkozik történelmi érmék árverezésével. Illő módon a rendkívüli tisztaságú érme egy gyémántárverésen kerül majd kalapács alá június 25-én.

Címkék:
guinness rekord, guinness rekordok könyve,