Közbelépett a PSZÁF: visszamenőleg módosított a Dimenzió!

Pénzcentrum2010. február 25. 08:32

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) átfogó vizsgálatot folytatott a Dimenzió Biztosító és Önsegélyező Egyesületnél, amely súlyos hiányosságokat és jogszabálysértéseket tárt fel.

Ezek közül kiemelkedik, hogy a Dimenzió egyesület tartalékolási szabályait visszamenőlegesen módosította, s ezáltal elfedte az intézmény szavatoló tőke hiányát, amelyet e miatt a felügyelet nem észlelhetett. A Dimenzió egyesület e mellett visszamenőleges hatállyal módosította általános szerződési feltételeit a többlethozam-visszajuttatás tekintetében.

A felügyelet határozatában kezdeményezte a Dimenzió egyesület elnökségének, első számú vezetőjének (egy személyben vezető jogtanácsosának) és a számviteli rendért felelős vezetőjének felmentését. A PSZÁF több nyugdíjbiztosítási terméke esetében kötelezte a biztosító egyesületet: olyan ellenőrzési és nyilvántartási rendszert alakítson ki, illetve a többlethozamok visszajuttatásánál oly módon járjon el, ami megfelel az ügyfélszerződésekben foglaltaknak.

A határozat előírta a biztosítónak, hogy a továbbiakban feleljen meg a tartalékok becslésére vonatkozó jogszabályi előírásoknak, pontosítsa a szerződés megkötése előtti ügyfél-tájékoztatási gyakorlatát, illetve a továbbiakban negyedévente teljes főkönyvi kimutatásban számoljon be gazdasági helyzetéről. A határozat előírja a Dimenzió egyesület közgyűlésének összehívását is, annak érdekében, hogy a felügyeleti intézkedések tartalmát ismertessék a tagokkal.

Címkék: