20 °C Budapest

Magyar nyugdíjból még Indiában sem élnénk meg!

Pénzcentrum
2010. február 15. 09:17

A 90 ezer forintos magyar állami átlagnyugdíjból egyedül Afrikában és Mexikóban élhetnénk jobban, még Indiában is szűkölködnénk belőle - írja a Népszabadság.

Egy tavalyi felmérés szerint a magyar átlagnyugdíj mintegy 30 százalékkal kevesebb a magyarok szerint annál, mint amennyiből meg lehetne élni öregkorban. Európa más országaiban pont ellenkező a helyzet: ott még megtakarításra is jut belőle.

A magyarnál jobb a helyzet Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban is: náluk alig több mint 5-15 százalékkal marad el csak az átlagnyugdíj a megélhetéshez szükséges összegtől.

Az átlagos öregségi nyugdíj összege ugyanis kevesebb, mint 90 ezer forint. Összehasonlítva a megélhetési költségeket, azt lehet mondani, hogy ezzel az átlagnyugdíjjal egyedül Mexikóban, illetve Afrikában élhetnénk jobban, hiszen még Romániában sem ér többet a forintunk.

Az egyes országok, illetve városok megélhetési kölségeit, illetve a valutaárfolyamok figyelembevételével alig van olyan ország, ahol a magyar átlagnyugdíjból fedezni lehetne az életszínvonalat. A 90 ezer forintnál kisebb magyar átlagnyugdíj például Tokióban annyit tesz, mintha 40 ezer forintunk volna, Moszkvában ugyanez 50 ezer forintot ér.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
Ajánlatunk
  • Vedd fel a harcot! (x)

    Több levegő, kevesebb parlagfű! Kezdődik a parlagfű szezonja. A parlagfű irtása mindannyiunk közös érdeke.

KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08