5 °C Budapest

Hogyan épül fel egy bank biztonsági rendszere?

Pénzcentrum
2009. március 20. 08:30

Az elmúlt hónapokban nem múlt el hét bankrablás nélkül. A rablók azonban általában mindig kevés zsákmánnyal távoznak, és sokszor pár órán belül elfogják őket -köszönhetően a pénzintézetek fejlett biztonsági rendszerének.

A bankok kültéri és beltéri biztonságának egy adott szintet el kell érnie, a védelmi rendszer lényege pedig az, hogy késleltesse a behatolást. Többkörös, egymásra integrált védekezés épül ki: a fizikai biztonságtól a behatolásérzékelőkön, a beléptető rendszeren és a videodokumentáló rendszeren túl magában foglalja az intézmény működési rendjét is.

A bankban dolgozók minden helyzetben tudják, mi a megfelelő viselkedés, tisztában vannak azzal, hogy az esetleges rendkívüli eseményekre hogyan reagáljanak. A dokumentálás kulcsfontosságú, hiszen a beléptető rendszerek és a képrögzítés követhetővé teszik az adott személyt és az eseményeket egyaránt. A bankbiztonság fontos eleme a folyamatos képrögzítés - amely ma már korszerű digitális videotechnikával történik -, hiszen enélkül a szakemberek egy bankrablás esetén nem tudnák elemezni a cselekményt, megkeresni a legapróbb árulkodó részleteket.

A rabló egyik bankfiókban se juthat hozzá könnyen nagyobb pénzösszeghez, hiszen a pénzvédelmi eszközök egyik leghatásosabb módja az időzár. A széfek az ügyintézőtől függetlenül vannak programozva, így hosszú percekbe telik, mire ki lehet azokat nyitni. Akkor sem érezheti magát biztonságban a bankrabló, ha a pénz már a kezében van, mert lehet, hogy a köteg csapdát rejt: rádióadó van a bankók között, vagy az is előfordulhat, hogy robbanó pénzt zsákmányolt, amely bármikor sűrű füstöt bocsáthat ki és színes, szinte lemoshatatlan festékkel ken össze mindent maga körül.

A dolgozók rendszeres oktatást kapnak, hogy ha bekövetkezik a rablótámadás, hogyan kell viselkedniük. Ha ugyanis bankrabló követeli az egyik ügyintézőtől a pénzt, megnyomják a támadásjelző gombot - amely mindegyikük keze ügyében ott van -, sőt a biztonsági őr zsebében is van egy mobil támadásjelző. Ekkor aktiválják a csendes riasztást, ami a rendőrségre fut be.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Holdblog  |  2022. november 30. 05:05
Ebben az epizódban Baráti Ákossal, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédjével beszélgetek. Fő tém...
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?