20 °C Budapest

Hogyan épül fel egy bank biztonsági rendszere?

Pénzcentrum
2009. március 20. 08:30

Az elmúlt hónapokban nem múlt el hét bankrablás nélkül. A rablók azonban általában mindig kevés zsákmánnyal távoznak, és sokszor pár órán belül elfogják őket -köszönhetően a pénzintézetek fejlett biztonsági rendszerének.

A bankok kültéri és beltéri biztonságának egy adott szintet el kell érnie, a védelmi rendszer lényege pedig az, hogy késleltesse a behatolást. Többkörös, egymásra integrált védekezés épül ki: a fizikai biztonságtól a behatolásérzékelőkön, a beléptető rendszeren és a videodokumentáló rendszeren túl magában foglalja az intézmény működési rendjét is.

A bankban dolgozók minden helyzetben tudják, mi a megfelelő viselkedés, tisztában vannak azzal, hogy az esetleges rendkívüli eseményekre hogyan reagáljanak. A dokumentálás kulcsfontosságú, hiszen a beléptető rendszerek és a képrögzítés követhetővé teszik az adott személyt és az eseményeket egyaránt. A bankbiztonság fontos eleme a folyamatos képrögzítés - amely ma már korszerű digitális videotechnikával történik -, hiszen enélkül a szakemberek egy bankrablás esetén nem tudnák elemezni a cselekményt, megkeresni a legapróbb árulkodó részleteket.

A rabló egyik bankfiókban se juthat hozzá könnyen nagyobb pénzösszeghez, hiszen a pénzvédelmi eszközök egyik leghatásosabb módja az időzár. A széfek az ügyintézőtől függetlenül vannak programozva, így hosszú percekbe telik, mire ki lehet azokat nyitni. Akkor sem érezheti magát biztonságban a bankrabló, ha a pénz már a kezében van, mert lehet, hogy a köteg csapdát rejt: rádióadó van a bankók között, vagy az is előfordulhat, hogy robbanó pénzt zsákmányolt, amely bármikor sűrű füstöt bocsáthat ki és színes, szinte lemoshatatlan festékkel ken össze mindent maga körül.

A dolgozók rendszeres oktatást kapnak, hogy ha bekövetkezik a rablótámadás, hogyan kell viselkedniük. Ha ugyanis bankrabló követeli az egyik ügyintézőtől a pénzt, megnyomják a támadásjelző gombot - amely mindegyikük keze ügyében ott van -, sőt a biztonsági őr zsebében is van egy mobil támadásjelző. Ekkor aktiválják a csendes riasztást, ami a rendőrségre fut be.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?