Magunkat is átverjük, ha pénzügyekről van szó!

Pénzcentrum2009. január 15. 05:55

Jó pap holtig tanul - tartja a mondás, a válság pedig remek alkalmat nyújt a tanulásra. Itt az alkalom, hogy elsajátítsuk, hogyan kell a pénzzel bánni: dolgozzuk le az adósságokat, fogjuk vissza a kiadásokat és tegyünk félre a nehezebb napokra.

Persze sokkal könnyebb újévi fogadalmakat tenni, mint ellenállni a régóta bennünk élő rossz beidegződéseknek. De talán érdemes a mostani nehéz helyzetben egy kis önvizsgálatot tartani, miért is bánunk olyan rosszul a pénzzel.

Talán elsőre meglepő, de nem elég felismerni, mely pontokon folyik el a pénz a háztartásból. A belénk idegződött viselkedésformákat ugyanis nem olyan könnyű átnevelni. Rick Kahler, neves pénzügyi tanácsadó és szerző szerint néha elkél a családi pénzügyek rendberakásánál egy pszichológus is, néha ugyanis a gyermekkori magatartás a felelős a felnőttkori nehézségekért.

Kahler megemlít egy ügyfelet, akinek az édesapja sokat utazott, így nemigen volt otthon. Kárpótlásképp azonban a gyerek megkapta apuci hitelkártyáját, hogy vegyen valami szépet magának. Sajnos a megszokás nagy úr: a "páciens" felnőttkorában is vásárlással kompenzálta a magányát és szomorúságát, nyakig érő hitelkártya-adósságot felhalmozva ezzel.

Nem mindegy az sem, mik a prioritásaink az életben, és főleg, mit szeretnénk csinálni a pénzükkel. A jó helyen lévő ingatlan, a magániskola a gyermekek számára, a mindennapi betevő kultúra és a rengeteg utazgatás egyszerre való kergetése a legjobb anyagi helyzetben lévő családot is csődbe tudja vinni, ami aztán valószínűleg az emberi kapcsolatokat is tönkreteszi.

Kahlernek természetesen erre is van egy jó ajánlata. Írjuk fel egy cédulára vajon mit gondolunk a pénz és bármi más viszonyáról, ami épp eszünkbe jut: házasság, gyermeknevelés, szórakozás, munka, nyugdíj. Aztán kérjük meg elfogulatlan barátainkat írják fel ők is az ötleteiket, végül pedig kiscsoportos terápia keretében beszéljük meg a felmerült témákat, lehetőségeket. A módszer segíthet leleplezni, vajon miért is olyanok a költekezési szokásaink, amilyenek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sajnos az emberek nagy többsége hamar hozzászokik a kellemes életkörülményekhez, a hitelből való költekezés pedig éppen azt a hamis illúziót vetíti elénk, hogy van pénzünk mindenre. Hiába látjuk a bankszámlakivonatunkon, hogy nem kellene már elmennünk ebben a hónapban még egyszer ruhát vásárolni, az agyunk csak nem tud ellenállni a jólét kísértésének. Inkább a következő hónapra toljuk a spórolás kezdetét,

Ugyanilyen könnyen a csőd szélére viheti az embert, ha rosszul méri fel a kiadásait. Sokan kifizetik hónap elején a számlákat és ezzel kész: onnantól kezdve csak a saját szórakoztatásukra költenek. Aztán panaszkodnak, hogy az egyszeri extra kiadások miatt sosincs elég pénzük. Például lerobbant az autó. Csakhogy az autók időről időre szervizelést igényelnek, ennek költségeit pedig ugyanúgy bele kell tervezni a családi költségvetésbe, mint a havonta érkező villanyszámlát. Kahler szerint a mai világ kicsit kifordult önmagából: először a fix költségek, aztán a minél magasabb életszínvonal, s a végén - ha marad egyáltalán valami - a jövőről való gondoskodás.

Címkék: