12 °C Budapest

Mély és tartós lehet a válság - a nyersanyagárak is zuhannak

Pénzcentrum
2008. november 4. 08:45

A nyersanyagok árát követő mutatók alakulásából idáig elég megbízhatóan lehetett következtetni a gazdasági növekedésre. Mivel előbbiek zuhannak, így hosszú és mély válságnak nézhetünk elébe - írja a Világgazdaság.

A Journal of Commerce 18 ipari nyersanyagot követő mutatója múlt héten 56 százalékos mínuszba került egy évvel korábbi értékéhez képest. Ilyen csökkenést 1949óta nem mértek.

Az S&P 500 iparágai közül az árutermékek előállítói lehetnek az idei év vesztesei, a csoport árfolyama ugyanis idén 40 százalékot esett.

A kőolaj, a réz, búza a gazdaság állapotára legérzékenyebb termékek, ezek jegyzései idei rekord értékükről már 50 százalékkal estek. De már az arany sem tartozik az értékálló befektetések köré, március óta értéke ugyanis 31 százalékot zuhant, 724 dollár/unciára ereszkedve, de elemzők szerint ez még akár 600 is lehet év végére.

Az aranytulajdonosok ugyanis eladják készleteiket, hogy a kedvezőbbé vált részvénypiacon fektessék be pénzeiket, a hedge fundok feladják árupiaci pozícióikat, és szintén bevásárlásba kezdenek a részvények közül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Akadnak azonban "arany-pártiak" is, akik szerint a jegybanki és kormányzati mentőcsomagok később inflációs nyomást generálnak, ami kedvez az arany árának, így három éven belül akár az 1500 dolláros unciánkénti árat is elérheti.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?