Mély és tartós lehet a válság - a nyersanyagárak is zuhannak

Pénzcentrum
2008. november 4. 08:45

A nyersanyagok árát követő mutatók alakulásából idáig elég megbízhatóan lehetett következtetni a gazdasági növekedésre. Mivel előbbiek zuhannak, így hosszú és mély válságnak nézhetünk elébe - írja a Világgazdaság.

A Journal of Commerce 18 ipari nyersanyagot követő mutatója múlt héten 56 százalékos mínuszba került egy évvel korábbi értékéhez képest. Ilyen csökkenést 1949óta nem mértek.

Az S&P 500 iparágai közül az árutermékek előállítói lehetnek az idei év vesztesei, a csoport árfolyama ugyanis idén 40 százalékot esett.

A kőolaj, a réz, búza a gazdaság állapotára legérzékenyebb termékek, ezek jegyzései idei rekord értékükről már 50 százalékkal estek. De már az arany sem tartozik az értékálló befektetések köré, március óta értéke ugyanis 31 százalékot zuhant, 724 dollár/unciára ereszkedve, de elemzők szerint ez még akár 600 is lehet év végére.

Az aranytulajdonosok ugyanis eladják készleteiket, hogy a kedvezőbbé vált részvénypiacon fektessék be pénzeiket, a hedge fundok feladják árupiaci pozícióikat, és szintén bevásárlásba kezdenek a részvények közül.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Akadnak azonban "arany-pártiak" is, akik szerint a jegybanki és kormányzati mentőcsomagok később inflációs nyomást generálnak, ami kedvez az arany árának, így három éven belül akár az 1500 dolláros unciánkénti árat is elérheti.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 31. 20:54
A női újságírók helyzetéről szóló sorozatunkban ezúttal Gasparik Lilla Katus Eszterrel, az Átlátszó...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 1. szombat
Hugó
13. hét
Április 1.
Bolondok napja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?