Szigorú feltételeket szabott az IMF: Mi lesz a nyugdíjakkal?

Pénzcentrum
2008. október 28. 10:06

Vasárnap este jelentették be, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy átfogó csomagról döntött, aminek célja Magyarország megsegítése a válság idején. A részletek azonban még mindig nem világosak, azokat folyamatosan jelentik be. A befektetők számára valamekkora megnyugvást hozott a döntés, de kérdéses volt, hogy mit kér érte cserébe az IMF. Egy-két részlet már kiderült, a nyugdíjasok nagy bánatára...

Már a segélycsomag előtt szó volt arról, hogy valamennyivel hiányt kellen csökkenteni, aminek keretein belül 2009 szeptemberéig jegelné a kormány az infláció mértékével megegyezőre tervezett családi pótlék emelését, ami 15 milliárd forintos megtakarítással jár. Emellett szeptemberig halasztanák a nyugdíjkorrekciós program újabb lépését, vagyis a korábbi alacsony nyugdíjak emelését, így a 2009-es nyugdíjkiadásokon 40 milliárd forint lenne a megtakarítás. Ez viszont nem járna összességében akkora eredménnyel, ami az IMF hitelkeret megszerzéséhez kellene.

Ide több kell?

Az ukrán segélycsomagért cserébe többek között a bankrendszer reformját, a szociális kiadások lefaragásán keresztüli kiegyensúlyozottabb költségvetést és a folyó fizetési mérleg deficitjének mérséklését várja el a feloszlóban lévő ukrán parlamenttől az IMF. A magyarországi (és külföldi) közgazdászok véleménye viszont az, hogy itthon bizonyos kiadás oldali reformok nélkül nem lehet érdemben és tartósan növelni a magyar gazdaság potenciális növekedési ütemét.

Az eddigi elejtett morzsákból és a korábbi, még válság előtti javaslatokból arra lehet következtetni, hogy a szociális és nyugdíj-jellegű kiadásokhoz, illetve a családtámogatási rendszer egyes elemeihez valamilyen módon jó eséllyel hozzá kell nyúlnia a kormánynak.

Ezt már hivatalosan is bejelentették, Gyurcsány Ferenc kormányfő elárulta ugyanis, hogy az IMF-megállapodás ára részben az, hogy a 13. havi bért nem adnák oda a közszolgáknak és a felére faragnák a 13. havi nyugdíj összegét is. Ezzel a költségvetési hiányunk akár 2-2.2 százalékra is apadhatna.

Az Index értesülései szerint, az IMF ahhoz kötötte hazánk támogatását, hogy Magyarország az átdolgozott költségvetéshez képest további 300 milliárd forintot faragjon le az állami kiadásokból. Most olyan tételek is porondra kerültek, aminek a változásáról korábban a törvényhozók hallani sem akartak.

A 300 milliárdos lefaragást két forrásból valósítanák meg. Jövőre nem kapnának 13. havi bért a közszférában dolgozók, ami akár 180 milliárdos kiadás-megtakarítást is jelentene, viszont a be nem folyt adóbevételek miatt ez mindössze 120-140 milliárdos csökkenést jelentene.

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Emellett felére vágnák vissza a 13. havi nyugdíj összegét. (A nyugdíjindexáláshoz viszont nem nyúlna a kabinet.) Ez ma 210-220 milliárd forintot tesz ki, vagyis jövőre 105-110 milliárd forintot kaphatnak a nyugdíjasok plusz havi járandóságként. A kormány két változatot terjesztett a képviselőcsoport elé. Az egyik szerint lenne olyan időskorú, aki egy fillért sem kapna jövőre 13. havi nyugdíjból. Ezen változat szerint differenciálnák a 13. havi apanázst, elképzelhető, hogy az alacsony nyugdíjjal rendelkezőktől akár egyetlen fillért sem vonnának meg, ám ennek ára, hogy a magas nyugdíjat kapóktól teljesen elveszik a 13. havi járandóságot. A másik futó elképzelés szerint mindenki azonos összegű 13. havi nyugdíjat kapna. Állítólag a frakcióülésen a második verzió győzött, a tervek szerint 80 ezer forintban maximálnák jövőre a 13. havi nyugdíj összegét. Aki ettől alacsonyabb összegre jogosult, annak nem változna, viszont aki magasabbra, annak 80 ezer forintot fizetnének ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közszféra 13. havi bérének visszatartása és a nyugdíjak összegének maximálása elvileg összesen 300 milliárdos kiadáscsökkenést jelentene az államnak, de ténylegesen ez 240-260 milliárd forintos megtakarítást jelentene. Ez viszont már elég lenne ahhoz, hogy a költségvetési hiány 3,2 százalékát 2-2,2 százalékra vigyék le jövőre, így jelentősen enyhülne Magyarország külső finanszírozási igénye.

A kormányfő véleménye szerint ha ezt meglépik, meglesz az IMF hitelkeret, és vége lesz a forint elleni spekulációnak is, vagyis jóval komolyabb hatásokat lehetne elkerülni. A frakció úgy tűnik hajlandó az elfogadásra, viszont kikötés, hogy azt ez ellenzéknek és a szakszervezeteknek is el kell fogadnia. Az első reakciók viszont nem erre utalnak, a Fidesztől kiszivárgott nem hivatalos értesülések szerint nem támogatják a javaslatot.

A mai ötpárti egyeztetésen azonban Gyurcsány Ferenmc további szigorításokat jelentett be a nyugdíjakkal kapcsolatban. Nem elég a 80 ezres felső határ, a tervek szerint csak azok kapnának 13. havi nyugdíjat, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt, nem tartoznak ide azonban a rokkant nyugdíjasok.

Miért lenne hasznos a segítség?

Bár tény, hogy a 13 havi apanázsok lefaragása rosszul érinti mind a közszolgákat, mind a nyugdíjasokat, ha sikerülne az IMF hitelkeretet megkapni, amivel Magyarország könnyebben megúszná a válságot, az mindenkinek előnyére válna.

Az eddigi túlköltekezés mindenki számára nyilvánvaló volt, csak arra nem vállalkozott senki, hogy ezen változtasson. Most itt a lehetőség a csökkentésre, ami ugyan sokaknak bevételkiesést jelenthet, mint a nyugdíjasok 80 ezer forintban maximált plusz egy havi nyugdíja. De ha elkerülhető az összeomlás, akkor az idősek családjában dolgozók munkahelyei maradnak meg, így a bevételkiesést könnyen tudják pótolni, mintha megmaradna a 13 havi nyugdíj egészében, de ezreket küldenének el a munkahelyekről a válság további begyűrűzése miatt. Így a 13. havi pénzek lefaragása még mindig a kisebbik rossz lenne a munkahelyek tömeges elvesztésével szemben...

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. július 14. 09:04
Nincs vége a Babaváró hitellel kapcsolatos újdonságoknak. 2024-től érdemben változott a népszerű tám...
Holdblog  |  2024. július 14. 06:26
Eléggé lelassult a globális vagyon növekedése az elmúlt évtizedben. A UBS nemrég publikált Global We...
MEDIA1  |  2024. július 12. 17:24
Az Új Írás és a Tekintet folyóiratok Aranytoll Életmű-díjas egykori főszerkesztőjét 93 évesen érte a...
Kiszámoló  |  2024. július 12. 14:54
Hitelügyintéző Gáborunk új videót csinált a CSOK Pluszról, ha gondolkodtál azon, hogy igénybe vedd,...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 15. hétfő
Henrik, Roland
29. hét
Július 15.
Bíróságok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm