Szigorú feltételeket szabott az IMF: Mi lesz a nyugdíjakkal?

Pénzcentrum
2008. október 28. 10:06

Vasárnap este jelentették be, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy átfogó csomagról döntött, aminek célja Magyarország megsegítése a válság idején. A részletek azonban még mindig nem világosak, azokat folyamatosan jelentik be. A befektetők számára valamekkora megnyugvást hozott a döntés, de kérdéses volt, hogy mit kér érte cserébe az IMF. Egy-két részlet már kiderült, a nyugdíjasok nagy bánatára...

Már a segélycsomag előtt szó volt arról, hogy valamennyivel hiányt kellen csökkenteni, aminek keretein belül 2009 szeptemberéig jegelné a kormány az infláció mértékével megegyezőre tervezett családi pótlék emelését, ami 15 milliárd forintos megtakarítással jár. Emellett szeptemberig halasztanák a nyugdíjkorrekciós program újabb lépését, vagyis a korábbi alacsony nyugdíjak emelését, így a 2009-es nyugdíjkiadásokon 40 milliárd forint lenne a megtakarítás. Ez viszont nem járna összességében akkora eredménnyel, ami az IMF hitelkeret megszerzéséhez kellene.

Ide több kell?

Az ukrán segélycsomagért cserébe többek között a bankrendszer reformját, a szociális kiadások lefaragásán keresztüli kiegyensúlyozottabb költségvetést és a folyó fizetési mérleg deficitjének mérséklését várja el a feloszlóban lévő ukrán parlamenttől az IMF. A magyarországi (és külföldi) közgazdászok véleménye viszont az, hogy itthon bizonyos kiadás oldali reformok nélkül nem lehet érdemben és tartósan növelni a magyar gazdaság potenciális növekedési ütemét.

Az eddigi elejtett morzsákból és a korábbi, még válság előtti javaslatokból arra lehet következtetni, hogy a szociális és nyugdíj-jellegű kiadásokhoz, illetve a családtámogatási rendszer egyes elemeihez valamilyen módon jó eséllyel hozzá kell nyúlnia a kormánynak.

Ezt már hivatalosan is bejelentették, Gyurcsány Ferenc kormányfő elárulta ugyanis, hogy az IMF-megállapodás ára részben az, hogy a 13. havi bért nem adnák oda a közszolgáknak és a felére faragnák a 13. havi nyugdíj összegét is. Ezzel a költségvetési hiányunk akár 2-2.2 százalékra is apadhatna.

Az Index értesülései szerint, az IMF ahhoz kötötte hazánk támogatását, hogy Magyarország az átdolgozott költségvetéshez képest további 300 milliárd forintot faragjon le az állami kiadásokból. Most olyan tételek is porondra kerültek, aminek a változásáról korábban a törvényhozók hallani sem akartak.

A 300 milliárdos lefaragást két forrásból valósítanák meg. Jövőre nem kapnának 13. havi bért a közszférában dolgozók, ami akár 180 milliárdos kiadás-megtakarítást is jelentene, viszont a be nem folyt adóbevételek miatt ez mindössze 120-140 milliárdos csökkenést jelentene.

Mi lesz a nyugdíjakkal?

Emellett felére vágnák vissza a 13. havi nyugdíj összegét. (A nyugdíjindexáláshoz viszont nem nyúlna a kabinet.) Ez ma 210-220 milliárd forintot tesz ki, vagyis jövőre 105-110 milliárd forintot kaphatnak a nyugdíjasok plusz havi járandóságként. A kormány két változatot terjesztett a képviselőcsoport elé. Az egyik szerint lenne olyan időskorú, aki egy fillért sem kapna jövőre 13. havi nyugdíjból. Ezen változat szerint differenciálnák a 13. havi apanázst, elképzelhető, hogy az alacsony nyugdíjjal rendelkezőktől akár egyetlen fillért sem vonnának meg, ám ennek ára, hogy a magas nyugdíjat kapóktól teljesen elveszik a 13. havi járandóságot. A másik futó elképzelés szerint mindenki azonos összegű 13. havi nyugdíjat kapna. Állítólag a frakcióülésen a második verzió győzött, a tervek szerint 80 ezer forintban maximálnák jövőre a 13. havi nyugdíj összegét. Aki ettől alacsonyabb összegre jogosult, annak nem változna, viszont aki magasabbra, annak 80 ezer forintot fizetnének ki.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A közszféra 13. havi bérének visszatartása és a nyugdíjak összegének maximálása elvileg összesen 300 milliárdos kiadáscsökkenést jelentene az államnak, de ténylegesen ez 240-260 milliárd forintos megtakarítást jelentene. Ez viszont már elég lenne ahhoz, hogy a költségvetési hiány 3,2 százalékát 2-2,2 százalékra vigyék le jövőre, így jelentősen enyhülne Magyarország külső finanszírozási igénye.

A kormányfő véleménye szerint ha ezt meglépik, meglesz az IMF hitelkeret, és vége lesz a forint elleni spekulációnak is, vagyis jóval komolyabb hatásokat lehetne elkerülni. A frakció úgy tűnik hajlandó az elfogadásra, viszont kikötés, hogy azt ez ellenzéknek és a szakszervezeteknek is el kell fogadnia. Az első reakciók viszont nem erre utalnak, a Fidesztől kiszivárgott nem hivatalos értesülések szerint nem támogatják a javaslatot.

A mai ötpárti egyeztetésen azonban Gyurcsány Ferenmc további szigorításokat jelentett be a nyugdíjakkal kapcsolatban. Nem elég a 80 ezres felső határ, a tervek szerint csak azok kapnának 13. havi nyugdíjat, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt, nem tartoznak ide azonban a rokkant nyugdíjasok.

Miért lenne hasznos a segítség?

Bár tény, hogy a 13 havi apanázsok lefaragása rosszul érinti mind a közszolgákat, mind a nyugdíjasokat, ha sikerülne az IMF hitelkeretet megkapni, amivel Magyarország könnyebben megúszná a válságot, az mindenkinek előnyére válna.

Az eddigi túlköltekezés mindenki számára nyilvánvaló volt, csak arra nem vállalkozott senki, hogy ezen változtasson. Most itt a lehetőség a csökkentésre, ami ugyan sokaknak bevételkiesést jelenthet, mint a nyugdíjasok 80 ezer forintban maximált plusz egy havi nyugdíja. De ha elkerülhető az összeomlás, akkor az idősek családjában dolgozók munkahelyei maradnak meg, így a bevételkiesést könnyen tudják pótolni, mintha megmaradna a 13 havi nyugdíj egészében, de ezreket küldenének el a munkahelyekről a válság további begyűrűzése miatt. Így a 13. havi pénzek lefaragása még mindig a kisebbik rossz lenne a munkahelyek tömeges elvesztésével szemben...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 29. 22:22
A Media1 podcastjának vendége volt Hivatal Péter, a Repropress, a magyar tartalomtulajdonosok közös...
Kiszámoló  |  2024. február 29. 18:17
Apósom nemrég meghalt, ezért csapott arcul a tény, mennyi pénzt lehúznak az emberekről temetés címsz...
Bankmonitor  |  2024. február 29. 17:28
A 2024-ben átalakuló Babaváró hitel és az idén induló CSOK Plusz közös szabálya, hogy szigorú előírá...
Holdblog  |  2024. február 29. 06:09
Az elmúlt három évben sokkal nagyobb sebességbe kapcsoltak a megújulóerőmű-beruházások Európa-szerte...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem