11 °C Budapest

Félmillióan szorulhatnak ki az időskori ellátásokból!

Pénzcentrum
2008. szeptember 9. 09:45

Kormányzati előrejelzések szerint a következő évtizedekben komoly fenyegetést jelent az időskori szegénység hazánkban. Amíg ma 100 aktív befizetéséből 76 nyugdíjas kell finanszírozni, addig 2050-re ez az arány várhatóan 103-ra emelkedik majd. Hosszú távú mélyreható változások nélkül nincs esély a magyar nyugdíjrendszer fenntartására - írja a Világgazdaság.

Az elmúlt évben bevezették a nyugdíj melletti kereső tevékenység utáni járulékfizetést, valamint a korkedvezmény-biztosítási járulékot. Jövőre az öregségi korhatár egységesen 62 évre változik, de az előrehozott teljes összegű öregségi nyugdíj előfeltétele a 40 év szolgálati idő lesz.

A kormányzat szerint fontos a korhatár alatti nyugdíjazás visszaszorítása és a járulékfizetés alól történő kibúvás megakadályozása. A lakossági informáltság növelése elősegítheti az öngondoskodásra törekvő hajlam emelkedését. Ezek nélkül komoly kockázata van a tömeges időskori szegénység kialakulásának.

A járulékfizetési rendszerből kikerült személyek magas száma a tb-rendszerben már most is érzékelhető, becslések szerint 2030-ra félmillió is lehet az időskori ellátások köréből kiszorulók száma. A társadalom elöregedését jelzi, hogy míg jelenleg négy aktív korúra egy időskorú jut, addig ez az arány 2050-re kettő az egyhez lesz.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?