Bankok: két forintot kérnek minden beváltott egyforintos után

Pénzcentrum
2007. december 29. 08:20

Aki eddig gyűjtögette az egy- és kétforintosokat, az most legfeljebb jótékony célra adományozhatja az érméket, vagy veszi a gázszámláját, és forintonként leszámolja a postán a sárga csekken szereplő összeget. A forintosokból összegyűlt néhány ezres összegeket ugyanis nagyobb címletre beváltani aligha lehet ráfizetés nélkül - legalábbis a postákon és a legtöbb lakossági bankfiókban ez a jellemző - írja a Népszabadság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szabály ugyanis az, hogy száz darab érméig kötelesek a Magyar Posta és a pénzintézetek nagyobb címletre váltani a forgalomból 2008. március elsejével kikerülő érméket. E felett pedig díjat szedhetnek. A posta például a századik darab után érménként 1,99 forintot számol fel, vagyis például 150 darab egyforintos beváltásakor gyakorlatilag az ember nem kap pénzt, e felett pedig még fizetnie is kell a beváltásért. De az ország legnagyobb lakossági bankjához sem érdemes menni ilyen igénnyel. Az OTP-nél a száz darab díjmentesen átveendő érme után ezer forintot és a beváltott összeg két százalékát kérik el azoktól, akiknek van OTP-számlájuk, és 10 ezer forintot plusz az összeg két százalékát attól, akinek nincs a banknál vezetett számlája. A K&H Banknál a postáéhoz hasonló szisztémát alkalmaznak, igaz, kedvezőbb díjszabással: 100 darabig itt is ingyenes a beváltás, e felett pedig minden egyes érmére egyforintos számlálási díjat kérnek el.

Látható tehát, hogy sem a kereskedelmi bankok, sem a posta nemigen kíván bajlódni a gazdaságban is feleslegessé vált aprópénzek számolgatásával. A kivonás előtt álló érméket viszont most jótékony célra kezdték el gyűjteni különféle szervezetek, de az is elfordul, hogy egyesek közösségi célra (például osztálypénznek) gyűjtik a forintosokat.

Az ily módon felhalmozódó érméket tehát célszerű a jegybankba vinni. Itt bárki beválthat díjmentesen legfeljebb ötezer darab kétforintost és tízezer darab egyforintost - nyilván ez annak éri meg, akinek nem megy el több ezer forintja csak azzal, hogy Budapestre szállítsa az érméit.

Ennél nagyobb mennyiséget egyszerre csak jótékony célú gyűjtés esetén vált be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) díjmentesen, és egy szervezet havonta csak egyszer élhet ezzel. Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy ellenőrizhetik, valóban jótékony célt szolgál-e majd a szóban forgó összeg - információt kérhetnek a gyűjtő és a támogatni kívánt szervezetről, valamint a gyűjtési kampányról. Amint az MNB honapján olvasható, egy alkalommal minimum 10 ezer darab egyforintossal és/vagy ötezer darab kétforintossal kell megjelenni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Ez a módszer is nyilván akkor éri meg, ha több tízezer forintot sikerül összegyűjteni. Az országhatár mellől 10-20 ezer forintnyi érmével nem igazán éri meg felutazni a fővárosba. Ekkor marad a sárga csekk. A posta ugyanis akkor köteles elfogadni akármennyi egy- vagy kétforintost, ha azzal az ügyfél postai szolgáltatást vagy csekket szeretne fizetni. Legfeljebb arra kérheti az ügyfelet, hogy a forintosaival fáradjon vissza a nyitva tartás végén, hogy a díjmentes összeszámlálással ne tartsák fel a sort.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?