5 °C Budapest

Bankok: két forintot kérnek minden beváltott egyforintos után

Pénzcentrum
2007. december 29. 08:20

Aki eddig gyűjtögette az egy- és kétforintosokat, az most legfeljebb jótékony célra adományozhatja az érméket, vagy veszi a gázszámláját, és forintonként leszámolja a postán a sárga csekken szereplő összeget. A forintosokból összegyűlt néhány ezres összegeket ugyanis nagyobb címletre beváltani aligha lehet ráfizetés nélkül - legalábbis a postákon és a legtöbb lakossági bankfiókban ez a jellemző - írja a Népszabadság.

A szabály ugyanis az, hogy száz darab érméig kötelesek a Magyar Posta és a pénzintézetek nagyobb címletre váltani a forgalomból 2008. március elsejével kikerülő érméket. E felett pedig díjat szedhetnek. A posta például a századik darab után érménként 1,99 forintot számol fel, vagyis például 150 darab egyforintos beváltásakor gyakorlatilag az ember nem kap pénzt, e felett pedig még fizetnie is kell a beváltásért. De az ország legnagyobb lakossági bankjához sem érdemes menni ilyen igénnyel. Az OTP-nél a száz darab díjmentesen átveendő érme után ezer forintot és a beváltott összeg két százalékát kérik el azoktól, akiknek van OTP-számlájuk, és 10 ezer forintot plusz az összeg két százalékát attól, akinek nincs a banknál vezetett számlája. A K&H Banknál a postáéhoz hasonló szisztémát alkalmaznak, igaz, kedvezőbb díjszabással: 100 darabig itt is ingyenes a beváltás, e felett pedig minden egyes érmére egyforintos számlálási díjat kérnek el.

Látható tehát, hogy sem a kereskedelmi bankok, sem a posta nemigen kíván bajlódni a gazdaságban is feleslegessé vált aprópénzek számolgatásával. A kivonás előtt álló érméket viszont most jótékony célra kezdték el gyűjteni különféle szervezetek, de az is elfordul, hogy egyesek közösségi célra (például osztálypénznek) gyűjtik a forintosokat.

Az ily módon felhalmozódó érméket tehát célszerű a jegybankba vinni. Itt bárki beválthat díjmentesen legfeljebb ötezer darab kétforintost és tízezer darab egyforintost - nyilván ez annak éri meg, akinek nem megy el több ezer forintja csak azzal, hogy Budapestre szállítsa az érméit.

Ennél nagyobb mennyiséget egyszerre csak jótékony célú gyűjtés esetén vált be a Magyar Nemzeti Bank (MNB) díjmentesen, és egy szervezet havonta csak egyszer élhet ezzel. Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy ellenőrizhetik, valóban jótékony célt szolgál-e majd a szóban forgó összeg - információt kérhetnek a gyűjtő és a támogatni kívánt szervezetről, valamint a gyűjtési kampányról. Amint az MNB honapján olvasható, egy alkalommal minimum 10 ezer darab egyforintossal és/vagy ötezer darab kétforintossal kell megjelenni.

Ez a módszer is nyilván akkor éri meg, ha több tízezer forintot sikerül összegyűjteni. Az országhatár mellől 10-20 ezer forintnyi érmével nem igazán éri meg felutazni a fővárosba. Ekkor marad a sárga csekk. A posta ugyanis akkor köteles elfogadni akármennyi egy- vagy kétforintost, ha azzal az ügyfél postai szolgáltatást vagy csekket szeretne fizetni. Legfeljebb arra kérheti az ügyfelet, hogy a forintosaival fáradjon vissza a nyitva tartás végén, hogy a díjmentes összeszámlálással ne tartsák fel a sort.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 7. 07:38
Az elmúlt egy hónapban gyakorlatilag nem változtattak lakáshiteleik kamatszintjén a bankok, ám ez az...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?