Kipukkadhat a lufi a műtárgypacon

Pénzcentrum
2007. december 3. 08:15

Hiába dőltek sorra a rekordok a Christie's novemberi impresszionista és modern aukcióján - négy kép kelt el 30 millió dollár fölött, 24 pedig átugrotta a tízmillió dolláros határt -, az eredményeket értékelők figyelmeztetnek annak esélyére, hogy a másfél évtizede hizlalt léggömb esetleg kipukkadhat. A 350 millió dollár értékű - jutalékokkal együtt 473 milliós - forgalomról megjegyezték: ez csak a legalacsonyabb elvárás volt - írja a Népszabadság.

Ideje, hogy a piac felébredjen, és korrigálja az utóbbi évtized túlzásait - siettek kommentálni a szakértők az eseményeket New Yorkban, amikor a Sotheby's - a Criestie's rendezvényét egy nappal követő - aukcióján a minimumáron sem akadt vevő Van Gogh 1890 júliusában, közvetlenül a halála előtt festett Búzamező című képére. Az eladók 28-35 millió dollár közötti összeget reméltek, ám a licit már 25 milliónál elakadt.

Azt, hogy az árverésvezető személye mennyire fontos, a Phillips árveréséről szóló tudósításaikban sem mulasztották el kidomborítani a krónikások. Az emberek azért mennek a Christie's és a Sotheby's aukcióira, hogy közelről vegyék szemügyre, hogyan dolgozik a pénz. A Phillipshez azért is, hogy szórakozzanak. A kalapácsot ugyanis a műtárgypiac talán legszínesebb egyénisége, Simon de Pury tartja. Mintha csak egy koktélpartin lenne, úgy bűvöli a publikumot, ragyogó tekintettel, miközben felsőbbrendűsége felől kétséget nem hagyva vasmarokkal irányítja az üzletmenetet. Most ötvenmilliót kalapált össze magánszámaival, vicces svájci akcentussal, szellemes megjegyzésekkel biztatva a megtorpanó licitálókat, eladva a tételek több mint 90 százalékát. A társaság idei bevételei - 270 millió dollárral - csaknem megduplázták a múlt év összforgalmát.

A kritikusok az árazás túlzásait tették szóvá, kifejtve, hogy a mai befektetői hangulatban csak a reálisan értékelt művek keltik fel az érdeklődést. Nem a művészet iránti elkötelezettség, vonzalom diktál, hanem a pénz - hangoztatták, ami megfontoltabbá teszi a több mint egy évtizede euforikus hangulatban vásárló, az árakat egekig srófoló közönséget. Mindeközben a hagyományosan nagyvonalú amerikai vásárlók mellé - a gyenge dollár okán - egyre több vevő érkezik Európából, Ázsiából, és ez utóbbiak kritikusabban válogatnak.

A kedélyeket azonban nem is a bevételek elmaradása borzolta fel, hanem a Sotheby's vevőcsalogatóként bevált gyakorlata, miszerint sok esetben garanciát vállal az általa meghatározott becsérték alsó határára, függetlenül attól, végül is mennyiért, vagy egyáltalán elkel-e a műtárgy. Időzített bomba - minősítik a helyzetet a szakértők, akik a legutóbbi árverés kapcsán 153 és 240 millió dollár közé teszik az aukciósház ilyen kötelezettségeit. A forgalmi adatok alapján semmire sem lehet következtetni, mert az, hogy végül mennyit fizet ki a ház a beadóknak, nem publikus. Bennfentesek szerint a tételek 25 százalékát kitevő eladatlan anyag zöme garantált volt. Biztos értesülésként tették közzé, hogy két Van Gogh, valamint egy húszmilliós, viszszamaradt Braque (A visszhang) is garantált volt. Ha a legpesszimistább becslés a 240 milliós kötelezettségről igaz, akkor az árverés költségeire - a marketinget is beleértve - alig 30 millió maradt a társaság kasszájában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kérdés pedig ott lebegett a levegőben: mi lesz a kortárs árverésen, amelyen elemzők értesülése szerint a kalapács alá kerülő anyag 78 százalékára vállalt minimumár-garanciát a társaság? Ennek tükrében már érthető a piac reakciója. A Sotheby's részvényeinek árfolyama - amely augusztustól novemberig 45 százalékkal emelkedett, és a Wall Streeten októberben már 61 dollár fölött jegyezték - egyetlen nap alatt majd 40 százalékot zuhant, ami a ház perspektívái iránti bizalmatlanságon túl a piac kipukkadásától való félelmet is jelzi.

A baljós előjelek azonban nem zavarták a néhány nappal későbbi kortárs rendezvények közönségét. Rekordok dőltek meg mind a Christie's, mind a Sotheby's árverésén: az előbbi

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 22. 19:29
Volt olyan videója a miniszterelnöknek, amelyiken előbb 10 milliós, majd később már csak százezres n...
Holdblog  |  2023. szeptember 22. 13:01
Hikikomoriban szenved világunk. Anélkül, hogy ennek tudatában lenne. Legalábbis a Glóbusz nagyrésze....
KonyhaKontrolling  |  2023. szeptember 22. 07:45
A befektetési stratégiák között az egyik legismertebb, sőt megkockáztatom, hogy a legnagyobb hívőbáz...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 21. 10:10
Világszerte egyre élesebb verseny tapasztalható a felsőoktatási intézmények között a hallgatókért. E...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 22. péntek
Móric
38. hét
Szeptember 22.
Európai autómentes nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM