20 °C Budapest

Kipukkadhat a lufi a műtárgypacon

Pénzcentrum
2007. december 3. 08:15

Hiába dőltek sorra a rekordok a Christie's novemberi impresszionista és modern aukcióján - négy kép kelt el 30 millió dollár fölött, 24 pedig átugrotta a tízmillió dolláros határt -, az eredményeket értékelők figyelmeztetnek annak esélyére, hogy a másfél évtizede hizlalt léggömb esetleg kipukkadhat. A 350 millió dollár értékű - jutalékokkal együtt 473 milliós - forgalomról megjegyezték: ez csak a legalacsonyabb elvárás volt - írja a Népszabadság.

Ideje, hogy a piac felébredjen, és korrigálja az utóbbi évtized túlzásait - siettek kommentálni a szakértők az eseményeket New Yorkban, amikor a Sotheby's - a Criestie's rendezvényét egy nappal követő - aukcióján a minimumáron sem akadt vevő Van Gogh 1890 júliusában, közvetlenül a halála előtt festett Búzamező című képére. Az eladók 28-35 millió dollár közötti összeget reméltek, ám a licit már 25 milliónál elakadt.

Azt, hogy az árverésvezető személye mennyire fontos, a Phillips árveréséről szóló tudósításaikban sem mulasztották el kidomborítani a krónikások. Az emberek azért mennek a Christie's és a Sotheby's aukcióira, hogy közelről vegyék szemügyre, hogyan dolgozik a pénz. A Phillipshez azért is, hogy szórakozzanak. A kalapácsot ugyanis a műtárgypiac talán legszínesebb egyénisége, Simon de Pury tartja. Mintha csak egy koktélpartin lenne, úgy bűvöli a publikumot, ragyogó tekintettel, miközben felsőbbrendűsége felől kétséget nem hagyva vasmarokkal irányítja az üzletmenetet. Most ötvenmilliót kalapált össze magánszámaival, vicces svájci akcentussal, szellemes megjegyzésekkel biztatva a megtorpanó licitálókat, eladva a tételek több mint 90 százalékát. A társaság idei bevételei - 270 millió dollárral - csaknem megduplázták a múlt év összforgalmát.

A kritikusok az árazás túlzásait tették szóvá, kifejtve, hogy a mai befektetői hangulatban csak a reálisan értékelt művek keltik fel az érdeklődést. Nem a művészet iránti elkötelezettség, vonzalom diktál, hanem a pénz - hangoztatták, ami megfontoltabbá teszi a több mint egy évtizede euforikus hangulatban vásárló, az árakat egekig srófoló közönséget. Mindeközben a hagyományosan nagyvonalú amerikai vásárlók mellé - a gyenge dollár okán - egyre több vevő érkezik Európából, Ázsiából, és ez utóbbiak kritikusabban válogatnak.

A kedélyeket azonban nem is a bevételek elmaradása borzolta fel, hanem a Sotheby's vevőcsalogatóként bevált gyakorlata, miszerint sok esetben garanciát vállal az általa meghatározott becsérték alsó határára, függetlenül attól, végül is mennyiért, vagy egyáltalán elkel-e a műtárgy. Időzített bomba - minősítik a helyzetet a szakértők, akik a legutóbbi árverés kapcsán 153 és 240 millió dollár közé teszik az aukciósház ilyen kötelezettségeit. A forgalmi adatok alapján semmire sem lehet következtetni, mert az, hogy végül mennyit fizet ki a ház a beadóknak, nem publikus. Bennfentesek szerint a tételek 25 százalékát kitevő eladatlan anyag zöme garantált volt. Biztos értesülésként tették közzé, hogy két Van Gogh, valamint egy húszmilliós, viszszamaradt Braque (A visszhang) is garantált volt. Ha a legpesszimistább becslés a 240 milliós kötelezettségről igaz, akkor az árverés költségeire - a marketinget is beleértve - alig 30 millió maradt a társaság kasszájában.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A kérdés pedig ott lebegett a levegőben: mi lesz a kortárs árverésen, amelyen elemzők értesülése szerint a kalapács alá kerülő anyag 78 százalékára vállalt minimumár-garanciát a társaság? Ennek tükrében már érthető a piac reakciója. A Sotheby's részvényeinek árfolyama - amely augusztustól novemberig 45 százalékkal emelkedett, és a Wall Streeten októberben már 61 dollár fölött jegyezték - egyetlen nap alatt majd 40 százalékot zuhant, ami a ház perspektívái iránti bizalmatlanságon túl a piac kipukkadásától való félelmet is jelzi.

A baljós előjelek azonban nem zavarták a néhány nappal későbbi kortárs rendezvények közönségét. Rekordok dőltek meg mind a Christie's, mind a Sotheby's árverésén: az előbbi

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?