4 °C Budapest

10 éves a garanciarendszer a kötelező magán-nyugdíjpénztári megtakarítások mögött

Pénzcentrum
2007. november 29. 09:23

A Pénztárak Garancia Alapja megalakulásának 10. évfordulóján megtartott tudományos ülésen résztvevők egyetértettek abban, hogy az Alap által biztosított garancia a pénztári rendszer iránti bizalmat erősíti, működése biztosítja az állampolgárok tulajdonának alkotmányos védelmét. Az Alap saját vagyona mára elérte az 5 milliárd forintot.

Az 1997. évi társadalombiztosítási nyugdíjreform megteremtette a magán-nyugdíjpénztári rendszert, s ezen időponttól a munkaviszonyban állók - döntésük szerint -, egy saját maguk által választott magán-nyugdíjpénztárba fizethetik be a kötelezően levonandó nyugdíjjárulékot, melyet a nyugdíjpénztárak fektethetnek be a pénzpiacon. Az így összegyűjtött megtakarítások és azok hozamai válnak alapjává és fedezetévé a majdani öregkori járadékoknak

Figyelemmel arra, hogy a pénzpiacon való befektetések kockázatot hordoznak, továbbá arra, hogy a pályakezdők esetében a törvény kötelezi az egyént a nyugdíjjárulék pénzpiaci befektetésére, az állam a befektetések biztosítása érdekében garanciarendszert hozott létre. A felügyeleti ellenőrzés megteremtése mellett a garancia rendszer másik fontos eleme a Pénztárak Garancia Alapja (Alap). Az Alap - figyelemmel az EU követelményeire, valamint a jól működő angolszász vállalati nyugdíjpénztárak állami garanciáját biztosító rendszer mintájára - egyszerre nyújt pénzügyi, intézményi és szervezeti garanciát.

A Pénztárak Garancia Alapja pénzalapot képez a pénztárak befizetéseiből, ennek mértéke az egyének által befizetett tagdíjak 0,35 %-a. Ez a pénzalap a potenciális forrása a bekövetkező kockázat esetén, az egyénnek nyújtott garanciális kifizetéseknek. Az Alap egy esetleges, nagyobb pénzpiaci kockázat bekövetkezte esetén a saját pénzforrást meghaladóan kölcsönt vehet fel, amelyet az állam törvény erejénél fogva garantál, és így intézményesen teljesítheti az egyéneknek nyújtott garanciális kifizetéseket. Amennyiben a kölcsönfelvételre sor kerülne, annak visszafizetéséről az Alap a hozzá befolyt tagdíjbefizetésekből gondoskodik. Az Alap szervezete útján teljesíti a garanciális kifizetéseket és az ezek pénzügyi alapjainak megteremtésével kapcsolatos feladatait. Ugyancsak a szervezet dolga a bekövetkező kockázat esetén a gyors kifizetések teljesítésével és az erről szóló kommunikációval a pénztártagok elérése, megnyugtatása és így a további problémák elkerülése.

A rendszer működése óta felhalmozódott garanciaalap nagysága mára meghaladta az 5 milliárd forintot, miközben az Alap működési kiadásainak aránya 3 százalék alá csökkent, mint azt az alábbi ábrák mutatják.

Kattints a képre a nagyításhoz! Kattints a képre a nagyításhoz!

Néhány fontosabb példát kiemelve a garanciális kifizetések körébe tartoznak az alábbi esetek:
· Az egyén egy másik pénztárba kíván átlépni és eddigi befizetéseit és annak hozamait jelenlegi pénztára bármely okból nem hajlandó kifizetni.
· Amennyiben egy pénztár "pénzügyi csődbe" kerül, a pénztár nyugdíjasának a nyugdíját az Alap garantálja.
· Amennyiben egy pénztár "pénzügyi csődbe" kerül, a pénztár tagok befizetéseit azok hozamaival együtt a felszámolás időpontja szerinti, vagy azt megelőző üzleti év végének időpontja szerinti összegben az Alap garantálja.
· Az Alap kiegészíti a szolgáltatási tartalékot, ez azt célozza, hogy a pénztárak által biztosított nyugdíjak mögül ki ne fogyhasson a fedezet.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 10. 06:27
Ilyen jó éve az értékalapú részvényeknek a növekedési részvényekhez képest utoljára 2000-ben volt, a...
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?