Kétélű bírósági döntés - sírnak vagy nevetnek a nyugdíjasok?

Pénzcentrum
2007. október 17. 11:00

Az Európai Unió tagállamainak mindeddig nem sikerült a közös hangot megtalálniuk a minden ország számára optimális megoldást jelentő nyugdíjrendszerre vonatkozóan, ezért ez a terület még nem tartozik a közös joganyag által szabályozottak közé. Az európai országoknak joga van nyugdíjkorhatárt meghatározni, kötelező formában azonban csakis akkor rendelkezhetnek, ha igazolni tudják, hogy a kötelező nyugdíjkorhatár hiánya veszélyezteti a munkaerőpiac stabilitását.

Az Európai Bíróság e héten hozott ítéletében megerősítette a tagállamok azon jogát, hogy bizonyos életkort elérő állampolgárait kizárhatja a munkaerőpiacról, engedményeket téve ezzel a kor alapján történő megkülönböztetés tilalmát érintően. A kötelező nyugdíjkorhatárral rendelkező tagállamokban a munkaadónak joga van elutasítani azon jelentkezőket, illetve nyugdíjba küldeni azon alkalmazottakat, akik elérték a korhatárt, Nagy-Britannia és Spanyolország esetében a 65 éves kort.

Az EB egy spanyol kiskereskedelmi dolgozó ügyében hozta a fent leírt határozatot, amely tisztázta a nyugdíjkorhatárra vonatkozó eléggé ellentmondásos szabályokat. Egy 2006 nyarán készült felmérés szerint a nyugat-európai országok állampolgárai közül a franciák, a németek és a britek ellenzik azt, hogy nyugdíjba vonulásuk időpontjáról a parlament döntsön. A mediterrán országokban élők, így például a spanyolok és az olaszok pedig kifejezetten igénylik az "effajta" gondoskodást.

Hazánkban jelenleg nincs kötelező nyugdíjkorhatár, az öregségi nyugdíjkorhatár a nők és a férfiak esetében is egyaránt 62 év. A nyugdíj közelében álló aktív munkavállalók azonban dönthetnek úgy, hogy ők a 62 éves kort átlépve is szeretnének aktív állományban maradni. Bár a nyugdíj mellett dolgozókra érvényes járulék-kedvezmények miatt sokan inkább a nyugdíjba vonulást és az utáni visszatérést választják.

A 62 éves korhatár elérése azonban még nem jogosít fel automatikus öregségi nyugdíj igénybevételére, ehhez legalább 38 éves biztosítotti jogviszony szükséges. A 38 évbe beletartozik a gyermek három éves koráig, fizetés nélküli szabadságon eltöltött idő is, feltéve, hogy az anya jogosult volt gyedre, tehát terhessége előtt legalább 180 napos foglalkoztatták.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A nyugdíjkorhatár kérdése a fejlett országokra jellemző társadalmi elöregedés miatt okoz problémát, ez ugyanis megnehezíti vagy sok esetben lehetetlenné is teszi a felosztó-kirovó rendszer működését. A költségvetéseket jelentősen megterhelő probléma feloldására azonban más és más megoldásokat alkalmaztak a tagállamok. Ez jelentősen megnehezíti a harmonizációt, illetve megbonyolítja a nyugdíjszámítást abban az esetben, ha valaki több államban is dolgozik és fizet nyugdíjbiztosítási járulékot.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. április 1. 16:36
2021 augusztusi hatalomátvételük óta a tálibok szigorú korlátozásokat vezettek be a médiában.
Bankmonitor  |  2023. április 1. 10:08
Megjelent az MNB legfrissebb inflációs jelentése, melyben valamelyest módosult a várható áremelkedés...
Holdblog  |  2023. március 31. 11:59
HOLD After Hours. Összetett adásunkban lesznek ötéves hozamok, meg nem ötéves hozamok, nyafogó apuká...
Kiszámoló  |  2023. március 31. 11:05
Az Amazon oldalán vásárolni néha lutri, hiszen nem feltétlen tudod, hogy amit venni akarsz, az milye...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. április 2. vasárnap
Áron
13. hét
Április 2.
Virágvasárnap
Április 2.
Ifjúsági világnap
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 19:18
Pénzcentrum  |  2023. április 1. 18:35