9 °C Budapest

Kétélű bírósági döntés - sírnak vagy nevetnek a nyugdíjasok?

Pénzcentrum
2007. október 17. 11:00

Az Európai Unió tagállamainak mindeddig nem sikerült a közös hangot megtalálniuk a minden ország számára optimális megoldást jelentő nyugdíjrendszerre vonatkozóan, ezért ez a terület még nem tartozik a közös joganyag által szabályozottak közé. Az európai országoknak joga van nyugdíjkorhatárt meghatározni, kötelező formában azonban csakis akkor rendelkezhetnek, ha igazolni tudják, hogy a kötelező nyugdíjkorhatár hiánya veszélyezteti a munkaerőpiac stabilitását.

Az Európai Bíróság e héten hozott ítéletében megerősítette a tagállamok azon jogát, hogy bizonyos életkort elérő állampolgárait kizárhatja a munkaerőpiacról, engedményeket téve ezzel a kor alapján történő megkülönböztetés tilalmát érintően. A kötelező nyugdíjkorhatárral rendelkező tagállamokban a munkaadónak joga van elutasítani azon jelentkezőket, illetve nyugdíjba küldeni azon alkalmazottakat, akik elérték a korhatárt, Nagy-Britannia és Spanyolország esetében a 65 éves kort.

Az EB egy spanyol kiskereskedelmi dolgozó ügyében hozta a fent leírt határozatot, amely tisztázta a nyugdíjkorhatárra vonatkozó eléggé ellentmondásos szabályokat. Egy 2006 nyarán készült felmérés szerint a nyugat-európai országok állampolgárai közül a franciák, a németek és a britek ellenzik azt, hogy nyugdíjba vonulásuk időpontjáról a parlament döntsön. A mediterrán országokban élők, így például a spanyolok és az olaszok pedig kifejezetten igénylik az "effajta" gondoskodást.

Hazánkban jelenleg nincs kötelező nyugdíjkorhatár, az öregségi nyugdíjkorhatár a nők és a férfiak esetében is egyaránt 62 év. A nyugdíj közelében álló aktív munkavállalók azonban dönthetnek úgy, hogy ők a 62 éves kort átlépve is szeretnének aktív állományban maradni. Bár a nyugdíj mellett dolgozókra érvényes járulék-kedvezmények miatt sokan inkább a nyugdíjba vonulást és az utáni visszatérést választják.

A 62 éves korhatár elérése azonban még nem jogosít fel automatikus öregségi nyugdíj igénybevételére, ehhez legalább 38 éves biztosítotti jogviszony szükséges. A 38 évbe beletartozik a gyermek három éves koráig, fizetés nélküli szabadságon eltöltött idő is, feltéve, hogy az anya jogosult volt gyedre, tehát terhessége előtt legalább 180 napos foglalkoztatták.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyugdíjkorhatár kérdése a fejlett országokra jellemző társadalmi elöregedés miatt okoz problémát, ez ugyanis megnehezíti vagy sok esetben lehetetlenné is teszi a felosztó-kirovó rendszer működését. A költségvetéseket jelentősen megterhelő probléma feloldására azonban más és más megoldásokat alkalmaztak a tagállamok. Ez jelentősen megnehezíti a harmonizációt, illetve megbonyolítja a nyugdíjszámítást abban az esetben, ha valaki több államban is dolgozik és fizet nyugdíjbiztosítási járulékot.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm