12 °C Budapest

Mi lesz a bankokkal? - A kincstár lesz a vetélytárs!

Pénzcentrum
2007. szeptember 24. 08:15

Több új, a bankok területére merészkedő szolgáltatással jelenne meg a jövőben a Magyar Államkincstár (MÁK) - olvasható a Napi Gazdaságban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Katona Tamás elmondta a debreceni közgazdász-konferencián, hogy véleménye szerint igen szerencsétlen az a mai gyakorlat, hogy az önkormányzatok által foglalkoztatott közalkalmazottak bérét a MÁK bérszámfejti, majd az adott összeget átutalja az önkormányzatok kereskedelmi bankoknál vezetett számlájára, akik innen teljesítik a kifizetést.

Az önkormányzatoknak nem kötelező számlát nyitni a kincstárnál, a MÁK pedig azzal kíván segíteni a helyzeten, hogy majd maga nyit számlákat a helyhatóságok és más, állami pénzeket használó szervezetek számára, amelyek a kiadások legfeljebb 80 százalékát állami támogatásból fedezik.

Emellett, mivel úgy tapasztalja a kincstár, hogy a kereskedelmi bankok nem mutatnak kiemelkedő érdeklődést a Babakötvény iránt, itt is meg kívánna jelenni számlavezetőként. Ezt jól kiegészíthetné egy, a pénzintézetek által szintén kis mértékű érdeklődéssel kezelt terület is, a rövid lejáratú állampapírok lakossági forgalmazása.

Erre jelenleg a húsznál is kevesebb fiókból álló hálózat kevés lehetőséget ad, azonban az áttörést az internetes számlavezetéstől remélik. Mindemellett további terjeszkedési lehetőséget ad a MÁK számára és a kereskedelmi bankok rovására a lakástámogatások ellenőrzésének rendszere. Sőt, a PSZÁF sem lehet nyugodt, mivel a kincstár a nála felhalmozott információk szerint alkalmasnak tartaná magát a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó bizonyos ellenőrzési feladatok ellátására is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?