3 °C Budapest

Pofátlan levelek a befektetőknek: bocsánatkérés helyett, milliárdos módra...

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 10:30

Az elmúlt hetek során rengeteg befektető a szívéhez kaphatott az árfolyamokat szemlélve, életérzésükön pedig az sem javított sokat, amikor postaládáikban felfedezték választott befektetési alapjuk levelét, melyből néhány dologra választ reméltek, esetleg némi bocsánatkérő magyarázatot szívesen fogadtak volna. Ehelyett a legnagyobb, bajba jutott amerikai alapok sokkal inkább egymásra mutogatnak, milliárdos vezetőik tollából pedig egyszerűen nem kívánkozik ki a "sajnálom" szó...persze elsősorban jogi megfontolásokból, mint arra a Wall Street Journal összeállítása rávilágít.

A következőkben szemezgetünk a lap által összeválogatott levelekből, melyeknél a kiragadott idézetek magukért beszélnek.

Black Mesa Capital (csaknem -10% augusztus első 8 napjában)

Az alap levele szerint a jelenlegi helyzetért a "váratlan, soha nem látott események" a felelősek, a menedzsment pedig mindent megtesz, válaszul "példa nélkül álló" intézkedéseket foganatosítanak. "A kérdés az, hogy mikor lesz ennek vége. A válasz, hogy nem tudjuk."

AQR Capital Management

"Ha az a pletyka járja, hogy voltak már szebb heteink is, akkor a pletyka igaz. Ha az a pletyka járja, hogy megviselnek bennünket a közelmúlt kvantitatív részvény kiválasztásának hibái, akkor a pletyka igaz. Ha ennél súlyosabb pletykák terjednek, akkor azok egyértelműen hamisak." Bizonyára mindenkit megnyugtat egy ilyen stílusú levél a nehéz pillanatokban...

Renaissance Technologies (csaknem -9% augusztus első 8 napjában)

"Sajnos az elmúlt napokban nem volt éppen a legnagyobb szerencsénk." Az alapkezelő vezére szerint nincs miért bocsánatot kérni, hiszen minden tőlük telhetőt megtettek, a mostani események pedig mindenkit váratlanul értek.

Highbridge Capital Management

"Mint bizonyára értesültek róla, számos hozzánk hasonló stratégiát követő befektetési alap példa nélküli volatilitással szembesül."

Abban mindenki egyetért, hogy a befektetők felé hatásosabb lenne egy sima bocsánatkérés, a jogászok azonban ettől óva intik az alapkezelőket, ez ugyanis hibáik elismerését és egyben későbbi perek alapját jelentené.

A sorból kilóg a Sowood Capital, mely a fentiek ellenére vállalta a következő sorokat: "Nagyon sajnáljuk, ami történt. Egy ekkora horderejű veszteség ilyen rövid idő alatt számunkra is olyan lesújtó, mint Önnek."

A jelenlegi események mellett minden bizonnyal ezek a levelek sem javítják a tengernyi pénzt kereső, fizetési listák élén tanyázó amerikai alapkezelők megítélését.

A WSJ írásával kapcsolatban a tárgyilagosság kedvéért megjegyezzük, hogy a jogilag kikényszerített korrekt ügyfél-tájékoztatás mellett elvileg minden befektetőnek tisztában kell lennie azzal, mibe is tette a pénzét a befektetési jegyek megvásárlásával, mely döntést szabad akaratából hozta. Az alapkezelőknek tehát bocsánatkérésre ugyan nincs okuk, az idézetteknél korrektebb és elfogadhatóbb hangvételű magyarázatot azonban talán lehetne adni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 19:41
Gajdics Ottó az ATV Csatt című műsorában kijelentette, hogy bár tisztában van az ország gondjaival,...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?