16 °C Budapest

Pofátlan levelek a befektetőknek: bocsánatkérés helyett, milliárdos módra...

Pénzcentrum
2007. augusztus 16. 10:30

Az elmúlt hetek során rengeteg befektető a szívéhez kaphatott az árfolyamokat szemlélve, életérzésükön pedig az sem javított sokat, amikor postaládáikban felfedezték választott befektetési alapjuk levelét, melyből néhány dologra választ reméltek, esetleg némi bocsánatkérő magyarázatot szívesen fogadtak volna. Ehelyett a legnagyobb, bajba jutott amerikai alapok sokkal inkább egymásra mutogatnak, milliárdos vezetőik tollából pedig egyszerűen nem kívánkozik ki a "sajnálom" szó...persze elsősorban jogi megfontolásokból, mint arra a Wall Street Journal összeállítása rávilágít.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A következőkben szemezgetünk a lap által összeválogatott levelekből, melyeknél a kiragadott idézetek magukért beszélnek.

Black Mesa Capital (csaknem -10% augusztus első 8 napjában)

Az alap levele szerint a jelenlegi helyzetért a "váratlan, soha nem látott események" a felelősek, a menedzsment pedig mindent megtesz, válaszul "példa nélkül álló" intézkedéseket foganatosítanak. "A kérdés az, hogy mikor lesz ennek vége. A válasz, hogy nem tudjuk."

AQR Capital Management

"Ha az a pletyka járja, hogy voltak már szebb heteink is, akkor a pletyka igaz. Ha az a pletyka járja, hogy megviselnek bennünket a közelmúlt kvantitatív részvény kiválasztásának hibái, akkor a pletyka igaz. Ha ennél súlyosabb pletykák terjednek, akkor azok egyértelműen hamisak." Bizonyára mindenkit megnyugtat egy ilyen stílusú levél a nehéz pillanatokban...

Renaissance Technologies (csaknem -9% augusztus első 8 napjában)

"Sajnos az elmúlt napokban nem volt éppen a legnagyobb szerencsénk." Az alapkezelő vezére szerint nincs miért bocsánatot kérni, hiszen minden tőlük telhetőt megtettek, a mostani események pedig mindenkit váratlanul értek.

Highbridge Capital Management

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

"Mint bizonyára értesültek róla, számos hozzánk hasonló stratégiát követő befektetési alap példa nélküli volatilitással szembesül."

Abban mindenki egyetért, hogy a befektetők felé hatásosabb lenne egy sima bocsánatkérés, a jogászok azonban ettől óva intik az alapkezelőket, ez ugyanis hibáik elismerését és egyben későbbi perek alapját jelentené.

A sorból kilóg a Sowood Capital, mely a fentiek ellenére vállalta a következő sorokat: "Nagyon sajnáljuk, ami történt. Egy ekkora horderejű veszteség ilyen rövid idő alatt számunkra is olyan lesújtó, mint Önnek."

A jelenlegi események mellett minden bizonnyal ezek a levelek sem javítják a tengernyi pénzt kereső, fizetési listák élén tanyázó amerikai alapkezelők megítélését.

A WSJ írásával kapcsolatban a tárgyilagosság kedvéért megjegyezzük, hogy a jogilag kikényszerített korrekt ügyfél-tájékoztatás mellett elvileg minden befektetőnek tisztában kell lennie azzal, mibe is tette a pénzét a befektetési jegyek megvásárlásával, mely döntést szabad akaratából hozta. Az alapkezelőknek tehát bocsánatkérésre ugyan nincs okuk, az idézetteknél korrektebb és elfogadhatóbb hangvételű magyarázatot azonban talán lehetne adni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20