12 °C Budapest

Akiknek sikerült - jókor, jó helyre tették pénzüket

Pénzcentrum
2007. július 16. 16:00

Hogy mitől lettek olyan sikerek a befektetői világ nagyágyúi? Erre keresi a választ a BusinessWeek, a világ befektetői zsenit gyűjtötték össze, hogy iránymutatást adhassanak a kisebb befektetőknek is. Ami biztos, pénz és szerencse nélkül nem lehet a legjobbak közé kerülni.

A lista készítői fontosnak tartották kihangsúlyozni, hogy választásuk olyan befektetőkre esett, akik óriási hatással bírtak a pénzügyi világra. Sikerük pedig sokszor azon alapult, hogy a nagy tömeg előtt már jóval hamarabb észrevették a lehetőséget.

John Templeton például sokkal hamarabb felfedezte a nemzetközi befektetések hatalmát, mint bárki más. Ugyanígy Warren Buffet, aki alulértékelt vállalatok felvásárlásával foglalkozott. Sokan közülük tehát úgy kerültek a csúcsra, hogy nem követték a tömeget.

Ehhez természetesen szükség volt a megfelelő bátorságra is, hiszen gyakran teljesen szembenálltak döntésükkel a piaccal. Így például Ken Heebner is, aki ingatlanos részvényeket vásárolt, mikor azok egyáltalán nem voltak kelendőek, majd busás haszonnal adott túl rajtuk népszerűségük csúcsán.

Egy másik nagyon fontos stratégia a top-befektetők között, igaz, nem mindenkinél, a hosszú távon történő gondolkodás. Tisztában vannak azzal, hogy mely jövőbeli időpontban mit szeretnének elérni, s nem is zavarja meg őket egy-egy rossz hír.

Persze nem mindenki abból szerzett vagyont, hogy megvett és bizonyos ideig tartott egy befektetést. Így például Soros György, aki tökéletesen időzített valutaspekulációival szerzett vagyont.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amit jóval nehezebb megválaszolni a nagy befektetői nevekkel kapcsolatosan, hogy vajon mennyire maradtak meg eredeti elképzeléseik mellett a legjobbak. Egyes vélekedések szerint a legfontosabbnak az számít, hogy ezek a befektetők az évek során koherens befektetési filozófiát követtek.

Ennek ellenére természetesen több olyan sikeres befektető is akad, aki váltott az évek folyamán, így például a hatvanas évekbeli Warren Buffett már másképp gondolkodik napjainkban, persze az alapvető vonalak még ma is ugyanazok. Icahn is a változó szabályozói környezethez és vállalati alapelvekhez igazította taktikáját az idők során.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?