2 °C Budapest

Biztonság fillérekért: bérelj széfet nyaralásod idejére!

Pénzcentrum
2007. június 19. 13:30

Gondosan bezártad a lakást, mégsem vagy nyugodt, mivel sokan látták, hogy nagy csomagokkal nyaralni indulsz? Nem muszáj végigaggódnod a szabadság perceit, hogy vajon üres lakás vár-e mire hazaérsz, elég tájékozottnak lenned a bankok itthon kevésbé keresett, ám megfizethető szolgáltatásával, a széfbérlettel kapcsolatban! A széf ugyan sokak számára luxusként hangzik, ám mint látni fogjuk, párszáz forintért egy egész hónapra biztonságban tudhatjuk értékeinket...

Magyarországon attól nem kell tartanunk, hogy dugig tömött páncéltermek köszöntenének a bankokban, hiszen a többség nem él a széfbérlet adta lehetőséggel. A biztonság korántsem a budapestiek kiváltsága, akad ugyanis bank, mely országszerte csaknem 80 fiókkal áll ügyfelei rendelkezésére.

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet a szolgáltatás, első lépésben meg kell tudni, hogy bankunk mely fiókjai biztosítanak számunkra széfet, illetve hogy lakóhelyünk közelében melyik bankok foglalkoznak ilyennel. Ha sikerült választanunk, a szerződés megkötését követően kapunk egy kulcsot, ám ezzel (a legtöbb esetben) nem tudjuk még kinyitni a szekrényünket, hiszen az két kulccsal működik, melyek közül az egyiket a bank őrzi. (Különben mindenki lemásolná a kulcsot, ami egyébként tilos...)

A szekrény kinyitása után rátalálunk a kazettára, amibe a széfteremben, vagy egy intim szobában helyezhetjük el értékeinket. (Van olyan bank, ahol erre limitált idő áll rendelkezésünkre.)

Bármit persze nem tehetünk a szélbe, el kell olvasunk a tiltólistát (gyúlékony, fertőző, radioaktív anyagok...). A szerződés értelmében a bankok bármikor ellenőrizhetik a bérlő jelenlétében a szabályok betartását, tehát kinyittathatják a széfet.

Alapesetben természetesen csak a széf bérlője jogosult a kinyitásra, van azonban lehetőség harmadik személy meghatalmazására is, ez azonban csak írásban, közjegyző előtt, vagy az egyik bankfiókban adható, az egyik banki alkalmazott által hitelesített formában. (Ha ez a lehetőség aggaszt minket, a szerződésben akár ki is lehet zárni a meghatalmazás esélyét.)

A bank a bérlő nélkül csakis bizottság jelenlétében ürítheti ki a széfet, ha megszegjük a fenti előírásokat, illetve ha a felszólítást követő 3 hónap türelmi idő alatt nem teszünk eleget díjfizetési kötelezettségünknek. (A bank ilyenkor letéti őrzésbe veszi a széf tartalmát.)

A nem túl komplex szolgáltatás árát alapvetően 3 paraméter határozza meg: az általunk választott széf mérete, a biztosítási értékhatár és a bérlet időtartama. A méret tekintetében a legtöbb bank kategóriákat használ, ahol az A típus egy kisebb méretet jelöl, míg a C jelűbe már kényelmesebben pakolhatunk.

A biztosítási összeg határa gyakorlatilag bármeddig terjedhet, hiszen a bankok kondíciós listái a legfelső kategóriában díjnövekmény fejében tetszőleges mértékig emelik a biztosítási összeget.
A bankok többsége a széf kinyitásáért nem számít fel külön díjat, a bérleti időszak alatt így bármikor ingyenesen hozzájuthatunk értékeinkhez, esetleg elhelyezhetünk további tárgyakat is.

Amennyiben komolyan gondolkodunk a széfbérleten, nem árt még tisztában lennünk a kulcsóvadék fogalmával. Ezt a bankok azért kérhetik a bérlet kezdetekor, hogy a kulcs esetleges elvesztésekor a széf feltörésének költségeit fedezni tudják. Az óvadékot a kulcs leadásakor visszakapjuk. (Mivel ez a tétel eléggé eltántorítja az érdeklődőket, sok bank inkább a ténylegesen felmerülő probléma alkalmával fizetteti meg az ügyféllel az esetenként 20-30 ezer Ft-ot kitevő költségeket, előzetesen azonban nem kér óvadékot.)

Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy egy kis méretű széf, 500 ezer forintos biztosítási értékkel már havi 700 Ft alatt a miénk lehet, míg egy nagy, 10 milliós biztosítási értékűért mintegy havi 6 ezer forintot kell fizetnünk.

A legtöbb esetben minden bizonnyal bőven elég egy kis darab, 2-3 euró körüli összeget pedig gyakorlatilag bármire eltapsolunk egy nyaralás során, érdemes tehát elgondolkodni, mennyit ér értékeink biztonsága...

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?