3 °C Budapest

Biztonság fillérekért: bérelj széfet nyaralásod idejére!

Pénzcentrum
2007. június 19. 13:30

Gondosan bezártad a lakást, mégsem vagy nyugodt, mivel sokan látták, hogy nagy csomagokkal nyaralni indulsz? Nem muszáj végigaggódnod a szabadság perceit, hogy vajon üres lakás vár-e mire hazaérsz, elég tájékozottnak lenned a bankok itthon kevésbé keresett, ám megfizethető szolgáltatásával, a széfbérlettel kapcsolatban! A széf ugyan sokak számára luxusként hangzik, ám mint látni fogjuk, párszáz forintért egy egész hónapra biztonságban tudhatjuk értékeinket...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarországon attól nem kell tartanunk, hogy dugig tömött páncéltermek köszöntenének a bankokban, hiszen a többség nem él a széfbérlet adta lehetőséggel. A biztonság korántsem a budapestiek kiváltsága, akad ugyanis bank, mely országszerte csaknem 80 fiókkal áll ügyfelei rendelkezésére.

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet a szolgáltatás, első lépésben meg kell tudni, hogy bankunk mely fiókjai biztosítanak számunkra széfet, illetve hogy lakóhelyünk közelében melyik bankok foglalkoznak ilyennel. Ha sikerült választanunk, a szerződés megkötését követően kapunk egy kulcsot, ám ezzel (a legtöbb esetben) nem tudjuk még kinyitni a szekrényünket, hiszen az két kulccsal működik, melyek közül az egyiket a bank őrzi. (Különben mindenki lemásolná a kulcsot, ami egyébként tilos...)

A szekrény kinyitása után rátalálunk a kazettára, amibe a széfteremben, vagy egy intim szobában helyezhetjük el értékeinket. (Van olyan bank, ahol erre limitált idő áll rendelkezésünkre.)

Bármit persze nem tehetünk a szélbe, el kell olvasunk a tiltólistát (gyúlékony, fertőző, radioaktív anyagok...). A szerződés értelmében a bankok bármikor ellenőrizhetik a bérlő jelenlétében a szabályok betartását, tehát kinyittathatják a széfet.

Alapesetben természetesen csak a széf bérlője jogosult a kinyitásra, van azonban lehetőség harmadik személy meghatalmazására is, ez azonban csak írásban, közjegyző előtt, vagy az egyik bankfiókban adható, az egyik banki alkalmazott által hitelesített formában. (Ha ez a lehetőség aggaszt minket, a szerződésben akár ki is lehet zárni a meghatalmazás esélyét.)

A bank a bérlő nélkül csakis bizottság jelenlétében ürítheti ki a széfet, ha megszegjük a fenti előírásokat, illetve ha a felszólítást követő 3 hónap türelmi idő alatt nem teszünk eleget díjfizetési kötelezettségünknek. (A bank ilyenkor letéti őrzésbe veszi a széf tartalmát.)

A nem túl komplex szolgáltatás árát alapvetően 3 paraméter határozza meg: az általunk választott széf mérete, a biztosítási értékhatár és a bérlet időtartama. A méret tekintetében a legtöbb bank kategóriákat használ, ahol az A típus egy kisebb méretet jelöl, míg a C jelűbe már kényelmesebben pakolhatunk.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A biztosítási összeg határa gyakorlatilag bármeddig terjedhet, hiszen a bankok kondíciós listái a legfelső kategóriában díjnövekmény fejében tetszőleges mértékig emelik a biztosítási összeget.
A bankok többsége a széf kinyitásáért nem számít fel külön díjat, a bérleti időszak alatt így bármikor ingyenesen hozzájuthatunk értékeinkhez, esetleg elhelyezhetünk további tárgyakat is.

Amennyiben komolyan gondolkodunk a széfbérleten, nem árt még tisztában lennünk a kulcsóvadék fogalmával. Ezt a bankok azért kérhetik a bérlet kezdetekor, hogy a kulcs esetleges elvesztésekor a széf feltörésének költségeit fedezni tudják. Az óvadékot a kulcs leadásakor visszakapjuk. (Mivel ez a tétel eléggé eltántorítja az érdeklődőket, sok bank inkább a ténylegesen felmerülő probléma alkalmával fizetteti meg az ügyféllel az esetenként 20-30 ezer Ft-ot kitevő költségeket, előzetesen azonban nem kér óvadékot.)

Mindent összevetve elmondhatjuk, hogy egy kis méretű széf, 500 ezer forintos biztosítási értékkel már havi 700 Ft alatt a miénk lehet, míg egy nagy, 10 milliós biztosítási értékűért mintegy havi 6 ezer forintot kell fizetnünk.

A legtöbb esetben minden bizonnyal bőven elég egy kis darab, 2-3 euró körüli összeget pedig gyakorlatilag bármire eltapsolunk egy nyaralás során, érdemes tehát elgondolkodni, mennyit ér értékeink biztonsága...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?