17 °C Budapest

Vegyünk páncélszekrényt! - Mire kell figyelni?

Pénzcentrum
2006. február 7. 13:40

Sokakban felvetődik a kérdés, miként tudhatnák nagyobb biztonságban értékeiket, hova érdemes rejteni a családi ékszereket, műtárgyakat és a pénzt. A probléma egyik kézenfekvő megoldása lehet egy páncélszekrény beszerzése, ha azonban jobban belegondolunk, egy átlagember elsőre csak addig jut el, hogy szüksége van egy biztonsági szekrényre, a választás azonban korántsem egyszerű. Olvasóinknak a Persecutor Security szakértőjének segítségével próbálunk értékes tanácsokat, ötleteket adni.

Sokakban felvetődik a kérdés, miként tudhatnák nagyobb biztonságban értékeiket, hova érdemes rejteni a családi ékszereket, műtárgyakat és a pénzt. A probléma egyik kézenfekvő megoldása lehet egy páncélszekrény beszerzése, ha azonban jobban belegondolunk, egy átlagember elsőre csak addig jut el, hogy szüksége van egy biztonsági szekrényre, a választás azonban korántsem egyszerű. Olvasóinknak a Persecutor Security szakértőjének segítségével próbálunk értékes tanácsokat, ötleteket adni.

Hamar megerősítettek bennünket abban a hitben, hogy a legtöbb érdeklődő teljesen nulláról indul, így körüljárjuk, miket is szoktak a leendő vásárlóktól kérdezni a szakemberek.

Elsőként rendkívül fontos, hogy mekkora értéket tevezünk a szekrényben tartani. Ezt a biztonsági cég munkatársa nem egyszerű kíváncsiskodásból, netán hátsó szándékkal kérdezi meg, a páncélszekrények ugyanis a MABISZ minősítésnek megfelelően rendelkeznek kockázatvállalási értékhatárral.

A kockázatvállalási értékhatár tulajdonképpen annyit jelent, hogy mekkora értéket tarthatunk a szekrényben úgy, hogy annak esetleges elrablásáért a biztosító fizessen. Az értékhatár 500 ezertől 800 millió forintig terjedhet és természetesen nagyban függ a biztonsági szekrény technikai paramétereitől, amint azt látni fogjuk.

A biztonsági fok mellett természetesen lényeges paraméter a méret, azaz az űrtartalom. A választás magától értetődően attól függ, hogy mit szeretnénk biztonságban tudni, sokan állítólag a festményeik mellett még bundájukat is páncélszekrényben tartják, szóval választás előtt egy mérőszalaggal neki kell esni az értéktárgyaknak...

Szintén lényeges szempont, hogy hol szeretnénk elhelyezni a szekrényt, amennyiben ugyanis emeletre tervezzük, akkor figyelembe kell venni a födém-terhelést is, illetve szükség esetén lemez-alapot is kell beszereltetni, hogy a súlyeloszlás kedvezőbb legyen.

Az alapok mellett érdekes lehet a tűzállóság kérdése is: meg kell különböztetni a papírra és a számítástechnikai adathordozókra értelmezett tűzállóságot, a papír ugyanis 170 Celsius-fok felett károsodik, míg az adathordozóknál ehhez 50 fok feletti érték is elegendő.

A hazai magánszemély vásárlók egyaránt keresik a faliszéfeket és a szabadonálló szekrényeket (bútorszéfeket) is. A faliszéfek kevésbé biztonságosak, mivel egy esetleges falbontás után már csak egy vékony lemezlap védi értékeinket. Ennek megfelelően ebben a kategóriában nem találunk 8 millió Ft-ot meghaladó kockázatvállalási értékhatárú darabot. A szabadonálló szekrényeket az aljzathoz, vagy a főfalhoz kell rögzíteni, ezek erősebb kivitelűek, így a kockázatvállalási értékhatár akár 800 millió Ft-ig is terjedhet.

Itthon a magánszemély vásárlók általában 500 ezer és 20 millió Ft kockázatvállalási értékhatár közé eső páncélszekrényeket keresnek. Az alapmodellekből bőséges a kínai kínálat, amihez 7-8 ezer Ft-os áron a hipermarketekben is hozzájuthatunk, míg a 20 milliós kategóriában 3-500 ezer Ft-os nettó árra számíthatunk.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem