22 °C Budapest

A sárkány már a spájzban van - részesedj a szárnyalásból itthon is!

Pénzcentrum
2007. február 13. 14:50

Példátlan szárnyalás, 100 % feletti hozamok - ezek jellemezték a kínai részvénypiacokat 2006-ban. Az óriási emelkedés tovább folytatódhat, így a Portfolio.hu villámfelmérésében olyan alapokat mutatunk be, amelyek a kínai befektetésekben gondolkodó hazai befektetők számára is könnyen elérhető alternatívákat jelenthetnek.

A hazánkban is elérhető, Kínában befektető alapokat alapvetően három csoportba érdemes sorolni: hazai kezelésű nyíltvégű alapok, hazai garantált alapok és külföldi alapok. A hazai nyíltvégű alapok köre a legszűkebb, az év során várhatóan megjelenő alappal együtt is csupán három ilyen alap található, ezek mindegyike alapok alapja, rendkívül változatos Kína-kitettséggel.

A zártvégű garantált szegmensben már több hazai alap található, de ezek közül most csak azokkal foglalkozunk, amelyek jegyzése éppen folyamatban van, így nyitva állnak a befektetők előtt. A külföldi alapok köre a legtágabb, számos globális alapcsaládot találhatunk, amelyekben a kínai részvénypiacok is szerepelnek.

A mostani felmérésben ugyanakkor azokra az anyavállalati alapokra koncentrálunk, amelyeket a hazai alapkezelők vagy a kapcsolódó pénzügyi szolgáltatók forgalmaznak, nem elfeledve, hogy több olyan befektetési szolgáltató is található hazánkban, amelynél egyedi megbízásokon keresztül gyakorlatilag a világ bármely alapja elérhető.

Az alábbiakban felsorolt alapok mind eltérő módon nyújtanak hozzáférést a célkeresztünkben szereplő kínai piacokhoz, amelyek egyébként is meglehetősen viharos környezetnek számítanak. A befektetési döntés meghozatala előtt éppen ezért érdemes még jobban elmélyedni az adott konstrukció jellemzőiben, és fontos szem előtt tartanunk, hogy a kínai részvénypiacok, a magas hozamok lehetősége mellett igen komoly kockázatokat is hordoznak magukban.

Hazai nyíltvégű alapok

Két alapkezelő kínál hazai nyíltvégű befektetési alapot, amelyen keresztül a befektetők portfóliójukba kínai kitettséget csempészhetnek annak minden előnyével és adott esetben hátrányával együtt. Mindkét konstrukció alapok alapja struktúra, így közvetlen részvénybefektetések helyett a Kínában invesztáló befektetési alapok jegyeiből kialakított portfóliót testesít meg.

A K&H Alapkezelő kezelésében lévő K&H Ázsia alap vagyonát elsősorban az anyavállalat, a KBC ázsiai térséget célzó alapjaiban tartja. A stratégiai célpontok között (amelyekbe az alap saját tőkéjének 25 %-át meghaladó mértékben fektethet) található kínai-Hong Kong-i alap, szélesebb dél-kelet ázsiai alap, de Kínát "elkerülő" japán és csendes-óceáni alap is. Az alapkezelő tájékoztatása szerint ugyanakkor az alap eszközeinek mintegy 70 %-a a tágabb értelembe vett kínai régióhoz köthető.

A Raiffeisen Alapkezelő termékén, a Raiffeisen Alapok Alapján keresztül is elérhető Kína, hiszen ennek portfóliójában megtalálható a Raiffeisen KAG Eurázsia Részvény Alap, amelynek benchamrkja szerint kínai kitettsége 30%, az alapkezelő tájékoztatása szerint így a Raiffeisen Alapok Alapjában Kína részaránya a befektetési súlyoktól függően 0-6 % között változik. A RaiffeisenKAG Eurázsia alap ugyanakkor "önmagában" is elérhető a hazai befektetők számára is.


Érdemes megemlíteni, hogy információink szerint a hazai alapkezelők közül az OTP Alapkezelő tervei között szerepel egy globális feltörekvő piaci alap, egészen pontosan egy alapok alapja elindítása, amely feltehetően a kínai piacokat is tartalmazni fogja. A nyilvános, nyíltvégű alap elindítása a félév vége felé várható, a konstrukció részleteiről egyelőre azonban még nem lehet pontos részleteket tudni.

Garantált alapok

A hazai befektetők a kínai részvénypiacok teljesítményéből garantált alapok révén is részesedhetnek, igaz, az összetett eredményszámítási módszerek miatt nehéz az egyes alapokat összehasonlítani abból a szempontból, hogy milyen arányban származik a teljesítményük a kínai részvénypiacokról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Miután a hazai garantált alapok többsége zártvégű, és a már lezárult jegyzésű alapok csupán a kevéssé likvid tőzsdei forgalom révén érhetőek el a befektetők számára, érdemes vetni egy pillantást az éppen jegyzés alatt álló garantált lehetőségekre.

A CIB Alapkezelő a Profitmix III. alapjának hozama több egyéb instrumentum mellett részben a Hong Kong-i Hang Seng China Enterprise Index-től is függ. Az alap az ún. versengő portfóliók struktúráját követi, a jegyek március 14-ig jegyezhetők, és nyíltvégű alapról lévén szó, folyamatos forgalmazásúak.

A másik éppen jegyzés alatt álló garantált alap az MKB Alapkezelő Pagoda II. elnevezésű alapja, amely a hasonló nevű előd nyomdokain járva ázsiai részvényindexek teljesítményeihez nyújt hozzáférést tőkegarancia mellett. Az alap opciós struktúrájában 50 %-os arányt képviselnek a kínai részvénypiacok (FTSE/ Xinhua China 25 index), valamint 25 %-ot a Hong Kong-i piac (Hang Seng index). Az alap jegyzési időszaka március 21-ig tart.

Habár a hazánkban kezelt alapok között viszonylag kevés olyat találhatunk, amely meghatározó kitettséget biztosít a kínai részvénypiacok szárnyalásához, a külföldi termékkínálatban számos idevágó alapot találhatunk. Az alábbiakban néhány olyan külföldi alapot mutatunk be, amelyek hazai alapkezelők forgalmazásában a magyar befektetők számára is egyszerűen elérhetőek. Az alapok egy kivétellel dollárban jegyezhetők.

A Credit Suisse kínálatában a legtöbb privát banki ügyfél számára elérhető Credit Suisse Equity Fund (Lux) Greater China alap biztosítja a legszélesebb hozzáférést a kínai piacokhoz, az alap a tágabb értelemben vett kínai piacokba fektet, tehát Hong Kong-i és a tajvani részvényeket is portfóliójában tart. Az alapban a kínai részvények aránya 34.99 % volt december végén. Ennél alacsonyabb, mintegy 18.54 %-os kínai részvényhányaddal fut a kelet-ázsiai feltörekvő piacokat célzó Credit Suisse Equity Fund (Lux) Asian Tigers alap.

Az IE Alapkezelő (illetve anyabankja, az Inter-Európa Bank) is anyavállalati terméket kínál a kínai piacok eléréséhez: a San Paolo International Fund kínai részalapja (SPIF Equity China ) a Kínában működő illetve kínai tőzsdéken jegyzett társaságok részvényeit vásárolja. A vizsgált alapok közül ez az egyetlen, amelynek jegyei euróban denomináltak.

Az ING Alapkezelő anyavállalata, az ING Investment Management két alappal nyújt kínai elérést hazánkban, az ING (L) Invest Greater China szintén a tágabb értelemben vett kínai piacokon fektet be (Kína, Taiwan, Hong Kong), a kínai papírok aránya a portfólión belül 33.16 % volt december végén. Az ING másik alapja, a ING (L) Invest New Asia a Távol-Kelet feltörekvő piacait célozza, Kína aránya a befektetések között 16.4 %.

A BNP Paribas privát banki ügyfelei számára kínálja a BNP Paribas luxemburgi alapcsaládjának, a Parvestnek "kínai tagja, a Parvest China (Classic Capitalization) nevű alapok alapja.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 18. 12:01
Uniós rendelet kötelezi a techóriásokat, köztük a Google-t arra, hogy fizessen a portáloknak a tarta...
Holdblog  |  2022. május 18. 06:11
Az Alaskan Airlines igen nagy port kavart a légitársaságok világában, amikor februárban első nagy ha...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

Napokon belül indul a magyar Kickstarter: így működik a jutalomalapú közösségi finanszírozás

Az emberek egyre tudatosabban vásárolnak, sokkal jobban szeretnek olyan termékeket, szolgáltatásokat megvásárolni, amiknek tudják a mögöttes tartalmát.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?