3 °C Budapest

Sikeres akciók az OTP-nél, 2007-ben folytatják

Pénzcentrum
2007. január 5. 16:08

Az OTP Banknál elhelyezett megtakarítások a 2006-os év utolsó két hónapjában is jelentős mértékben bővültek: sikeresnek bizonyultak a betétakciók, a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) esetében pedig december végére az ügyfélszám átlépte az 5200-at. A legnagyobb hazai hitelintézet az idén is ösztönözni kívánja a megtakarításokat, folytatja betétakcióit, illetve a NYESZ-nél mérsékelte az év végén lezárult akció előtti számlavezetési díjat.

A november 6. és december 1. közötti betéti akciókban az ügyfelek 77 milliárd forintot, a december 6-án indult akciók keretében pedig december 29-ig 84 milliárd forintot helyeztek el az OTP Banknál. A január 5-én zárult akció után január 8. és február 2. között új lakossági forint folyószámlabetét akciók indulnak. A két hónapos akciós lekötött betétbe a január 5-i egyenleget meghaladó megtakarítási állomány helyezhető el, de minimum 100.000 forint. A betéti kamat a megtakarítási állomány 5 millió forinttal való növelése esetén 9%.

Az állománynövekmény meghatározásánál a bank figyelembe veszi a megadott forint számlakonstrukciókhoz tartozó lekötött betéteken és az elektronikus, illetve lakossági megtakarítási számlákon január 5. (nap végi záró állomány) és a lekötés értéknapja közötti időszakban bekövetkezett állományváltozást. Az ugyanebben az időszakban az értékpapírszámlák árfolyamértéken számított, forintban denominált forgalmi egyenlegének összesített értékét is állományváltozásnak tekinti az OTP Bank. A megtakarításukat nem növelő ügyfelek 2 és 7 hónapra helyezhetnek el betétet folyamatos lekötés mellett, fix, akciós kamatra. Ez utóbbi futamidőnél a minimális betétnagyság 100.000 forint.

Az előzetes várakozásokkal összhangban az év végére koncentrálódott az adó- és állami támogatás optimalizálást is lehetővé tévő NYESZ-szerződéskötések jelentős része. A számlákon tavaly év végéig elhelyezett megtakarítások után már a 2007-es év során lehívható az előtakarékossági támogatás, amelynek összege a NYESZ-számlára befizetett összeg 30%-a, de legfeljebb 100.000 forint, illetve a 2020 előtt nyugdíjba vonulók esetén legfeljebb 130.000 forint. Az OTP Banknál az ügyfélszám 2006 végére átlépte az 5200-at, a megnyitott NYESZ-számlákon több mint 4,2 milliárd forintos állományt helyeztek el a befektetők. Az egy ügyfélre eső állomány meghaladja a 800 ezer forintot, amely jelentősen magasabb a maximális előtakarékossági támogatás igénybevételéhez szükséges összegnél. A befektetések megoszlásából is jól látszik, hogy ez a konstrukció a hosszú távú befektetések ösztönzését hivatott elősegíteni, ezért az átlagosnál jelentősebb a részvényállomány részaránya, a legnagyobb szeletet pedig a befektetési alapok képviselik.

A NYESZ-számlák mint a hosszú távú megtakarítások eszközei népszerűségének és elterjedésének növelése érdekében a 2006. év végi ingyenes számlavezetési akció lejárta után az OTP Bank jelentősen mérsékelte a NYESZ - akció előtti - számlavezetési díját. A korábbi évi 1%-os, minimum 2.000 forintról évi 0,11%, minimum 2.000 forintra csökkent a NYESZ számlavezetési díja 2007. január 1-jétől.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 30. 18:23
Egy jogerős bírósági ítélet értelmében valótlanságot írt a KESMA bulvárnapilapja a Jobbik májusi tis...
Kiszámoló  |  2022. november 30. 17:15
Néhány napja írtam Argentínáról, az országról, ami iskolapéldája, hogyan tud egy populista vezetés t...
Holdblog  |  2022. november 30. 16:01
A réznek kifejezetten kedvezőek a hosszú távú kilátásai, mivel az energiaátmenet során jelentkező vi...
Bankmonitor  |  2022. november 30. 07:45
Az elmúlt hónapokban másról sem hallottunk, minthogy a hitelkamatok emelkednek. Ennek meg is volt az...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58