12 °C Budapest

Sikeres akciók az OTP-nél, 2007-ben folytatják

Pénzcentrum
2007. január 5. 16:08

Az OTP Banknál elhelyezett megtakarítások a 2006-os év utolsó két hónapjában is jelentős mértékben bővültek: sikeresnek bizonyultak a betétakciók, a nyugdíj-előtakarékossági számlák (NYESZ) esetében pedig december végére az ügyfélszám átlépte az 5200-at. A legnagyobb hazai hitelintézet az idén is ösztönözni kívánja a megtakarításokat, folytatja betétakcióit, illetve a NYESZ-nél mérsékelte az év végén lezárult akció előtti számlavezetési díjat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A november 6. és december 1. közötti betéti akciókban az ügyfelek 77 milliárd forintot, a december 6-án indult akciók keretében pedig december 29-ig 84 milliárd forintot helyeztek el az OTP Banknál. A január 5-én zárult akció után január 8. és február 2. között új lakossági forint folyószámlabetét akciók indulnak. A két hónapos akciós lekötött betétbe a január 5-i egyenleget meghaladó megtakarítási állomány helyezhető el, de minimum 100.000 forint. A betéti kamat a megtakarítási állomány 5 millió forinttal való növelése esetén 9%.

Az állománynövekmény meghatározásánál a bank figyelembe veszi a megadott forint számlakonstrukciókhoz tartozó lekötött betéteken és az elektronikus, illetve lakossági megtakarítási számlákon január 5. (nap végi záró állomány) és a lekötés értéknapja közötti időszakban bekövetkezett állományváltozást. Az ugyanebben az időszakban az értékpapírszámlák árfolyamértéken számított, forintban denominált forgalmi egyenlegének összesített értékét is állományváltozásnak tekinti az OTP Bank. A megtakarításukat nem növelő ügyfelek 2 és 7 hónapra helyezhetnek el betétet folyamatos lekötés mellett, fix, akciós kamatra. Ez utóbbi futamidőnél a minimális betétnagyság 100.000 forint.

Az előzetes várakozásokkal összhangban az év végére koncentrálódott az adó- és állami támogatás optimalizálást is lehetővé tévő NYESZ-szerződéskötések jelentős része. A számlákon tavaly év végéig elhelyezett megtakarítások után már a 2007-es év során lehívható az előtakarékossági támogatás, amelynek összege a NYESZ-számlára befizetett összeg 30%-a, de legfeljebb 100.000 forint, illetve a 2020 előtt nyugdíjba vonulók esetén legfeljebb 130.000 forint. Az OTP Banknál az ügyfélszám 2006 végére átlépte az 5200-at, a megnyitott NYESZ-számlákon több mint 4,2 milliárd forintos állományt helyeztek el a befektetők. Az egy ügyfélre eső állomány meghaladja a 800 ezer forintot, amely jelentősen magasabb a maximális előtakarékossági támogatás igénybevételéhez szükséges összegnél. A befektetések megoszlásából is jól látszik, hogy ez a konstrukció a hosszú távú befektetések ösztönzését hivatott elősegíteni, ezért az átlagosnál jelentősebb a részvényállomány részaránya, a legnagyobb szeletet pedig a befektetési alapok képviselik.

A NYESZ-számlák mint a hosszú távú megtakarítások eszközei népszerűségének és elterjedésének növelése érdekében a 2006. év végi ingyenes számlavezetési akció lejárta után az OTP Bank jelentősen mérsékelte a NYESZ - akció előtti - számlavezetési díját. A korábbi évi 1%-os, minimum 2.000 forintról évi 0,11%, minimum 2.000 forintra csökkent a NYESZ számlavezetési díja 2007. január 1-jétől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20