4 °C Budapest

Akció-offenzíva: hova tedd a pénzed?

Pénzcentrum
2006. december 20. 12:00

Akciós támadás Változatlan maradt az elmúlt hetekben a nemzeti bank irányadó kamatlába, ez azonban korántsem jelenti azt, hogy ne érné meg körülnézni a lekötött betétek piacán, havi rendszerességű körképünkben ugyanis most is akad érdekesség. Az alapkamat befagyása alapvetően az akciók irányába tolta el a piacot, néhány bank az év vége előtt hatalmas offenzívát indít a betétesek elnyeréséért, mely vélhetően a bankon belüli teljesítményértékelési rendszernek is köszönhető. Lássuk, hova érdemes vinni a pénzünket!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az összehasonlíthatóság kedvéért újra a következő összegeket vizsgáltuk: 800 ezer Ft, 3 millió és 8 millió Ft, melyeket 1, 3, 6, illetve 12 hónapra igyekszünk minél jobb kamat mellett lekötni.

A hazai bankok kínálatának elemzésekor a következő ajánlatokat hasonlítjuk össze: OTP, K&H, MKB, CIB, Budapest Bank, Erste Bank, HVB és IEB.

A kamatok minden esetben a 365 napos évvel számított EBKM-et jelölik. Az összeállítás elkészítésekor továbbra sem vesszük figyelembe a kezelési költségeket, ezek ugyanis nem magához a lekötéshez, hanem a bankszámlához kötődnek. Minden esetben a bruttó, kamatadó előtti értékeket vettük figyelembe. (Az adatok forrását a bankok honlapjai képezik, az adatgyűjtés december 19-én történt.)

A 800 ezer forintos mezőny legjobb ajánlatait a következő táblázat összegzi:


 

A táblázat kapcsán mindenképpen ki kell emelni, hogy a fent leírtaknak megfelelően nem a kifejezetten akciós ajánlatokat gyűjtöttük össze, ám amennyiben az adott összeg és futamidő dimenziójában valamely bank akciós kamatot kínál, akkor azt az értéket szerepeltettük az összehasonlításban, hiszen arra voltunk kíváncsiak, most mennyiért köthetnénk le pénzünket.

Nem szabad persze elfeledkezni róla, hogy a kiemelkedő akciós kamatok a Budapest Bank és a Raiffeisen esetében is feltételekhez kötöttek, így a meglepetés elkerülése érdekében figyelmesen el kell olvasni a kondíciókat.

A több pénzt jobban akarják?

Alapvetően továbbra is igaz, hogy a 3 millió forint lekötésével nem járunk jelentősen jobban mint a kisebb összeg elhelyezésével, most viszont némileg árnyalják a képet az akciók, melyekbe lépten-nyomon belebotlunk.

A 3 milliós összegnél már az MKB is indokoltnak látja, hogy akciózzon, az 1 hónapos időtáv így egyértelműen az övék, amennyiben új betételhelyezésről van szó.

A legjobb ajánlatokat az alábbi táblázat mutatja be:

Összesítés: hova vigyük a pénzünket?

A 8 milliós mezőnyben érdemes megjegyezni, hogy a Budapest Bank korábban feltüntetett akciója csak 100 ezer és 3 millió Ft között érvényes, így a 3 hónapos szegmenst itt elfoglalta a Raiffeisen a Kamatadófalóval.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 30. 14:35