19 °C Budapest

Ne fizess be, ha jót akarsz!

Pénzcentrum
2006. december 15. 12:00

"Mit szólna, ha 40 havi közüzemi számlájának, ami pl 160.000 FT csak egy részét kéne önnek fizetnie. Mondjuk 50.000 Ft-ot, de azt előre. Ahhoz mit szólna, ha egy 35,80% THM hitelét egy 220%-os kamatú kölcsön adással kompenzálná és a többletet zsebretené?" (A helyesírási hibákat szándékosan nem javítottuk, az ajánlat színvonalának érzékeltetése kedvéért...Merthogy "ajánlat" az van!) Nem feltételezzük, hogy a Pénzcentrum törzsolvasói az ehhez hasonló leveleket egyáltalán végigolvasnák, mivel azonban feltehetően összességében rengetegen ugranak be, úgy gondoljuk, nem árt bemutatni egy újabb gyöngyszemet...Essünk is neki!

Az impresszív nyitósorokat követően a spam-ben felvázolásra kerül a konkrét ajánlat is, melyből csak a minimális és a maximális konstrukciót tűntetjük fel, inkább elrettentés mint kedvcsinálásként:

"A javaslatom, hogy ne a maximális összegű legyen a választása. Hanem a minimális összegű 40 hónapos futamidejű. Így kisebb összegű a kockáztatás és meggyőződhet, hogy pontosak-e a kifizetések. Ez után már nyugottabban választhatja a max. összeget. 50.000 Ft feletti összeget csak egy 50.000 Ft-os, 40 hónapos szerződés után fogadok el, amiből letelt 3 hónap." (A "nyugottabban"-ért elnézést kérünk a levél feladója, Németh István nevében - a szerk.)

Ilyen típusú átverésekről számtalanszor értekeztünk már így a fentiek nem lephetnek meg senkit, nézzük inkább a hátteret, miből is szeretné István kifizetni a mesés hozamokat:

"Németh István vagyok és magánszemélyként tőzsdézek. A tőzsdei kereskedelmemmel 4x,5x több kamatot tudok fizetni mint a betéti kamatok (A bankok is tudnának ennyit fizetni!).De mivel nincs mögöttem cég, ezért a kockázat is 4x,5x több. A szerződéseket magánszemélyként kötöm ezért a teljes vagyonommal felelek."

Ez lenne a levél záró bekezdése, amivel több problémánk is akadhat:
- A lekötött betétek és a tőzsdézés kockázata nem vethető össze, ennek megfelelően a várható hozamok is igen távol állhatnak egymástól. A bankban nem azért helyezik el az ügyfelek betéteiket, hogy a pénzből tőzsdézzen valaki, erre a célra vannak többek között bizonyos befektetési alapok.
- Kíváncsiak lennénk, hogy Németh István magánszemély nevén milyen vagyontárgyak lehetnek...
- Arra pedig, hogy mi garantálja a magas kamatokat a következő egyértelmű választ kapjuk: "a kamatok csökkentésének jogát fenntartom..."

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az értelmetlen kitételeknek és a furcsa részleteknek ezzel persze még korántsincs vége: szerződést ugyanis úgy lehet kötni, hogy e-mailben megírjuk, hogy melyik szcenáriót sikerült kiválasztani, majd kapunk a postacímünkre egy aláírt szerződést, aminek egyik példányát visszaküldjük. Azzal tehát, aki pénzünket kezelné (ha adnánk...) gyakorlatilag elég nehezen lehet kapcsolatba lépni.

Szintén érdekesség a következő bekezdés: "A saját tőkémnek 67%-nak kell lennie és csak 33%-ot vehetek kölcsön. Így bármi történjen velem a kölcsönök kifizetésre kerülnek. Ez miatt minden befizetési kérelmet elbírálok. Ha a kölcsönök meghaladják a 33%-ot a befizetési kérelmeket elhalasztom határozatlan időre."

A PSZÁF-nál kérdésünkre annyit mondtak, hogy a hasonló esetekben az üzletszerűség fennállása esetén jogosulatlan betétgyűjtés miatt indulhat eljárás.

Összegzésképpen annyit érdemes a kéretlen levél kapcsán megemlíteni - miután az értelmes olvasó kimulatta magát rajta - hogy soha, semmilyen körülmények között ne fizessünk be pénzt magánemberek bankszámláira ilyen e-mailek eredményeképp! Gondoljunk csak bele, hogy az aláírást megváltoztatva, gyakorlatilag bárki küldözgethet ilyet, mindenféle szakértelem nélkül... a kérdés csak az, hogy a pénz érkezik hamarabb az illetőhöz vagy a hatóság képviselői...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem