4 °C Budapest

Ne fizess be, ha jót akarsz!

Pénzcentrum
2006. december 15. 12:00

"Mit szólna, ha 40 havi közüzemi számlájának, ami pl 160.000 FT csak egy részét kéne önnek fizetnie. Mondjuk 50.000 Ft-ot, de azt előre. Ahhoz mit szólna, ha egy 35,80% THM hitelét egy 220%-os kamatú kölcsön adással kompenzálná és a többletet zsebretené?" (A helyesírási hibákat szándékosan nem javítottuk, az ajánlat színvonalának érzékeltetése kedvéért...Merthogy "ajánlat" az van!) Nem feltételezzük, hogy a Pénzcentrum törzsolvasói az ehhez hasonló leveleket egyáltalán végigolvasnák, mivel azonban feltehetően összességében rengetegen ugranak be, úgy gondoljuk, nem árt bemutatni egy újabb gyöngyszemet...Essünk is neki!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az impresszív nyitósorokat követően a spam-ben felvázolásra kerül a konkrét ajánlat is, melyből csak a minimális és a maximális konstrukciót tűntetjük fel, inkább elrettentés mint kedvcsinálásként:

"A javaslatom, hogy ne a maximális összegű legyen a választása. Hanem a minimális összegű 40 hónapos futamidejű. Így kisebb összegű a kockáztatás és meggyőződhet, hogy pontosak-e a kifizetések. Ez után már nyugottabban választhatja a max. összeget. 50.000 Ft feletti összeget csak egy 50.000 Ft-os, 40 hónapos szerződés után fogadok el, amiből letelt 3 hónap." (A "nyugottabban"-ért elnézést kérünk a levél feladója, Németh István nevében - a szerk.)

Ilyen típusú átverésekről számtalanszor értekeztünk már így a fentiek nem lephetnek meg senkit, nézzük inkább a hátteret, miből is szeretné István kifizetni a mesés hozamokat:

"Németh István vagyok és magánszemélyként tőzsdézek. A tőzsdei kereskedelmemmel 4x,5x több kamatot tudok fizetni mint a betéti kamatok (A bankok is tudnának ennyit fizetni!).De mivel nincs mögöttem cég, ezért a kockázat is 4x,5x több. A szerződéseket magánszemélyként kötöm ezért a teljes vagyonommal felelek."

Ez lenne a levél záró bekezdése, amivel több problémánk is akadhat:
- A lekötött betétek és a tőzsdézés kockázata nem vethető össze, ennek megfelelően a várható hozamok is igen távol állhatnak egymástól. A bankban nem azért helyezik el az ügyfelek betéteiket, hogy a pénzből tőzsdézzen valaki, erre a célra vannak többek között bizonyos befektetési alapok.
- Kíváncsiak lennénk, hogy Németh István magánszemély nevén milyen vagyontárgyak lehetnek...
- Arra pedig, hogy mi garantálja a magas kamatokat a következő egyértelmű választ kapjuk: "a kamatok csökkentésének jogát fenntartom..."

Az értelmetlen kitételeknek és a furcsa részleteknek ezzel persze még korántsincs vége: szerződést ugyanis úgy lehet kötni, hogy e-mailben megírjuk, hogy melyik szcenáriót sikerült kiválasztani, majd kapunk a postacímünkre egy aláírt szerződést, aminek egyik példányát visszaküldjük. Azzal tehát, aki pénzünket kezelné (ha adnánk...) gyakorlatilag elég nehezen lehet kapcsolatba lépni.

Szintén érdekesség a következő bekezdés: "A saját tőkémnek 67%-nak kell lennie és csak 33%-ot vehetek kölcsön. Így bármi történjen velem a kölcsönök kifizetésre kerülnek. Ez miatt minden befizetési kérelmet elbírálok. Ha a kölcsönök meghaladják a 33%-ot a befizetési kérelmeket elhalasztom határozatlan időre."

A PSZÁF-nál kérdésünkre annyit mondtak, hogy a hasonló esetekben az üzletszerűség fennállása esetén jogosulatlan betétgyűjtés miatt indulhat eljárás.

Összegzésképpen annyit érdemes a kéretlen levél kapcsán megemlíteni - miután az értelmes olvasó kimulatta magát rajta - hogy soha, semmilyen körülmények között ne fizessünk be pénzt magánemberek bankszámláira ilyen e-mailek eredményeképp! Gondoljunk csak bele, hogy az aláírást megváltoztatva, gyakorlatilag bárki küldözgethet ilyet, mindenféle szakértelem nélkül... a kérdés csak az, hogy a pénz érkezik hamarabb az illetőhöz vagy a hatóság képviselői...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?