29 °C Budapest

Nigéria, Bolívia, Peru - avagy hová tegyük pénzünket?

Pénzcentrum
2006. október 20. 14:30

Egyre inkább bővülnek a befektetési lehetőségek a fejlődő piacokon, a befektetési alapkezelők igyekeznek mindeddig "érintetlen" országot találni, mint például Vietnám, Malajzia, Bulgária, Botswana. Ezekre a piacokra egyéni befektetőként nehéz belépni, hiszen kis méretűek, és kevéssé likvidek, ezért ajánlott inkább az alapokba fektetés.

Egyre inkább bővülnek a befektetési lehetőségek a fejlődő piacokon, a befektetési alapkezelők igyekeznek mindeddig "érintetlen" országot találni, mint például Vietnám, Malajzia, Bulgária, Botswana. Ezekre a piacokra egyéni befektetőként nehéz belépni, hiszen kis méretűek, és kevéssé likvidek, ezért ajánlott inkább az alapokba fektetés.

A feltörekvő-piaci alapok között "nagymenő" Franklin Templeton Investment jelent meg új, aktív menedzselésű alappal (Templeton Emerging Markets Small Cap Fund). Az alap javarészt olyan cégekre fókuszál, amelynek értéke 300 millió és 1 milliárd dollár közötti. Mark Mobius, a leendő alapkezelő elmondta, hogy a célországok többek között a következők: Nigéria, Bolívia, Peru, Panama és Vietnám. Mobius szerint sokan már elfelejtették, hogy a feljődő piacok sokkal gyorsabban növekednek, és ezeken így több a kiaknázható lehetőség is.

Ugyanakkor egy ilyen specializált alapnak vannak kockázatai is, amelyek leginkább likviditási kockázatok. Bill Rocco - a Morningstar Inc. vezető elemzője - szerint nem feltétlenül kell "érintetlen" piacokat keresni, a már felfedezetteken is bőven található még lehetőség. Az Emerging Portfolio Fund Research felmérése szerint a legnépszerűbb országok: Korea, Taiwan, Brazília, Oroszország, Dél-Afrika, ugyanakkor tendencia-szerűen csökkentik ezen országon belüli pozícióikat az alapkezelők.

Cliff Quisenberry, az Eaton Vance Tax Managed Emerging Markets Fund kezelője szerint a világon a legkisebb, 4 százalékos kapitalizációjú országok, éves átlagos 18,1 százalékos hozamot biztosítottak szemben a fejlett piacok 5,6 százalékos átlagával. Ugyanakkor Quisenberry figyelmeztetett, hogy ezekbe a piacokba hosszabb távon éri meg igazán befektetni, mert a rövid távú pozíciók költségei nagyon magasak lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 26. 07:05
Remélem, előző videómban sikerült elmagyarázni, hogy miért kerültek az infláció megjelenésével ...
MEDIA1  |  2022. június 25. 22:06
A még februárban betiltott Szputnyik és RT (Russia Today) különböző propagandacsatornáin túl az Euró...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22