Nigéria, Bolívia, Peru - avagy hová tegyük pénzünket?

Pénzcentrum
2006. október 20. 14:30

Egyre inkább bővülnek a befektetési lehetőségek a fejlődő piacokon, a befektetési alapkezelők igyekeznek mindeddig "érintetlen" országot találni, mint például Vietnám, Malajzia, Bulgária, Botswana. Ezekre a piacokra egyéni befektetőként nehéz belépni, hiszen kis méretűek, és kevéssé likvidek, ezért ajánlott inkább az alapokba fektetés.

Egyre inkább bővülnek a befektetési lehetőségek a fejlődő piacokon, a befektetési alapkezelők igyekeznek mindeddig "érintetlen" országot találni, mint például Vietnám, Malajzia, Bulgária, Botswana. Ezekre a piacokra egyéni befektetőként nehéz belépni, hiszen kis méretűek, és kevéssé likvidek, ezért ajánlott inkább az alapokba fektetés.

A feltörekvő-piaci alapok között "nagymenő" Franklin Templeton Investment jelent meg új, aktív menedzselésű alappal (Templeton Emerging Markets Small Cap Fund). Az alap javarészt olyan cégekre fókuszál, amelynek értéke 300 millió és 1 milliárd dollár közötti. Mark Mobius, a leendő alapkezelő elmondta, hogy a célországok többek között a következők: Nigéria, Bolívia, Peru, Panama és Vietnám. Mobius szerint sokan már elfelejtették, hogy a feljődő piacok sokkal gyorsabban növekednek, és ezeken így több a kiaknázható lehetőség is.

Ugyanakkor egy ilyen specializált alapnak vannak kockázatai is, amelyek leginkább likviditási kockázatok. Bill Rocco - a Morningstar Inc. vezető elemzője - szerint nem feltétlenül kell "érintetlen" piacokat keresni, a már felfedezetteken is bőven található még lehetőség. Az Emerging Portfolio Fund Research felmérése szerint a legnépszerűbb országok: Korea, Taiwan, Brazília, Oroszország, Dél-Afrika, ugyanakkor tendencia-szerűen csökkentik ezen országon belüli pozícióikat az alapkezelők.

Cliff Quisenberry, az Eaton Vance Tax Managed Emerging Markets Fund kezelője szerint a világon a legkisebb, 4 százalékos kapitalizációjú országok, éves átlagos 18,1 százalékos hozamot biztosítottak szemben a fejlett piacok 5,6 százalékos átlagával. Ugyanakkor Quisenberry figyelmeztetett, hogy ezekbe a piacokba hosszabb távon éri meg igazán befektetni, mert a rövid távú pozíciók költségei nagyon magasak lehetnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem