Megszólít a jövő- a felhasználóbarát pénzügyi termékek?

Pénzcentrum
2006. október 11. 15:00

Több, mint négyszázan álltak startvonalhoz az angliai, "mi lesz a jövő pénzügyi terméke" versenyen, amelyet Financial Times a ABN Ambroval közösen rendezett meg. A résztvevők a gazdaság legkülönbözőbb területeiről érkeztek: volt köztük pilóta, elektronikus műszerász, építőmunkás, IT tanácsadó és még egy juhász is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az ötezer dolláros fődíjat az egy exeteri IT cég nyugalmazott vezetője nyerte el a kerekítő számla ötletével, amely egyszerűségével és vásárlóközpontúságával nyerte el a szakmai zsűri elismerését. A kerekítő számla lényege, hogy egy olyan befektetési és megtakarítási számlát hoz létre, amelyre a kiskereskedők támogatásával a vásárló a nyugtán szereplő összeget felkerekítheti egészre és a fennmaradó összege automatikusan erre a bizonyos számlatípusra kerül. A kiskereskedők a rendszerben a gyűjtő ügynökök szerepét látnák el, és bizonyos jutalék fejében kezelnék a rendszer technikai részét.

A második helyet egy régóta ismert, olasz bankárról elnevezett rendszer megújítása, a tontine (ki ne vedd a végén) nyugdíjrendszer nyerte el. Az ötletgazda az 54 éves könyvárus, Philip Ralli elképzelése szerint a tagok, mint egy normálisan formában fizetnék be az önkéntes nyugdíjalapba a fizetésük egy részét, amelyet később évjáradék formájában kapnának vissza. Az ötlet lényege abban rejlik, hogy a "túlélők" előbb utóbb az előbb eltávozottak részével is megkapnák, így plusz juttatásokhoz juthatnának öregkorukra.

A dobogós helyek legrosszabbikát a derbyshire-i grafikus designnal foglalkozó cég vezetője, Stuart Wilson foglalta el, aki egy olyan alap létrehozását tervezte el, amely biztosítási egy egyéb szolgáltatásokat nyújthatna egy bizonyos közösségnek, azzal a kitétellel, hogy a megtermelt profitot visszaosztják ezzel téve érdekeltté a tagokat az eredményes működésben és a valós károk bejelentésében.

A tervek között szerepeltek még az internetes befektetés támogató és maximális adókedvezmény igénybevételét ellenőrző programok létrehozása is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?