1 °C Budapest

Megszólít a jövő- a felhasználóbarát pénzügyi termékek?

Pénzcentrum
2006. október 11. 15:00

Több, mint négyszázan álltak startvonalhoz az angliai, "mi lesz a jövő pénzügyi terméke" versenyen, amelyet Financial Times a ABN Ambroval közösen rendezett meg. A résztvevők a gazdaság legkülönbözőbb területeiről érkeztek: volt köztük pilóta, elektronikus műszerász, építőmunkás, IT tanácsadó és még egy juhász is.

Az ötezer dolláros fődíjat az egy exeteri IT cég nyugalmazott vezetője nyerte el a kerekítő számla ötletével, amely egyszerűségével és vásárlóközpontúságával nyerte el a szakmai zsűri elismerését. A kerekítő számla lényege, hogy egy olyan befektetési és megtakarítási számlát hoz létre, amelyre a kiskereskedők támogatásával a vásárló a nyugtán szereplő összeget felkerekítheti egészre és a fennmaradó összege automatikusan erre a bizonyos számlatípusra kerül. A kiskereskedők a rendszerben a gyűjtő ügynökök szerepét látnák el, és bizonyos jutalék fejében kezelnék a rendszer technikai részét.

A második helyet egy régóta ismert, olasz bankárról elnevezett rendszer megújítása, a tontine (ki ne vedd a végén) nyugdíjrendszer nyerte el. Az ötletgazda az 54 éves könyvárus, Philip Ralli elképzelése szerint a tagok, mint egy normálisan formában fizetnék be az önkéntes nyugdíjalapba a fizetésük egy részét, amelyet később évjáradék formájában kapnának vissza. Az ötlet lényege abban rejlik, hogy a "túlélők" előbb utóbb az előbb eltávozottak részével is megkapnák, így plusz juttatásokhoz juthatnának öregkorukra.

A dobogós helyek legrosszabbikát a derbyshire-i grafikus designnal foglalkozó cég vezetője, Stuart Wilson foglalta el, aki egy olyan alap létrehozását tervezte el, amely biztosítási egy egyéb szolgáltatásokat nyújthatna egy bizonyos közösségnek, azzal a kitétellel, hogy a megtermelt profitot visszaosztják ezzel téve érdekeltté a tagokat az eredményes működésben és a valós károk bejelentésében.

A tervek között szerepeltek még az internetes befektetés támogató és maximális adókedvezmény igénybevételét ellenőrző programok létrehozása is.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 4. 13:20
Tarolt a Larry.
Holdblog  |  2023. február 4. 12:41
Ugyan a Fed lassítotott a tempón, de a szerdai 25 bázispontos kamatemelés várhatóan újabb és újabb m...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?