2 °C Budapest

Közös nyelv a bábeli zűrzavarban (GIPS)

Pénzcentrum
2006. szeptember 7. 06:00

A korábban elszigetelt nemzeti normák uralta befektetési piacokon az elmúlt években átható változások következtek be: a kiteljesedő globalizáció révén sürgetővé vált többek között a teljesítmények egységes mérésének és prezentációjának kérdése. Egy megoldást kínál az 1999-ben létrehozott, és azóta folyamatosan fejlesztett GIPS (Global Investment Performance Standards). Az egységes értékelési és

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

bemutatási normák jelentősen segítik a globális befektetési piacok fejlődését, és egyaránt kedvezőek lehetnek a szolgáltatóknak és a befektetőknek.

A befektetési piac teljesítményeinek összehasonlíthatóvá tétele mint sürgető probléma a hatvanas években merült fel. Ekkora ugyanis az Egyesült Államok gazdaságában olyan jelentős szerephez jutottak az egyéni megtakarítások, hogy a verseny tisztaságát biztosítandó egységes alapokra kellett helyezni a különböző szolgáltatók és termékek teljesítménymérését.

Ugyanez a folyamat játszódott le a világ összes fejlett tőkepiacokkal rendelkező országában, és a kilencvenes évek elejére az amerikai mellett kialakult a svájci, holland és japán nemzeti normarendszer is. A pénzügyi piacok globalizációjával ezek a nemzeti értékelési rendszerek gátolták a szolgáltatók országhatárokon átnyúló szolgáltatás-nyújtását, és így a nemzetközi pénzügyi piacok fejlődését is hátráltatják.

A globális teljesítménybemutatási szokványok iránti igényt a CFA Institute (korábbi nevén Befektetés-kezelők és Elemzők Szervezete - Association for Investment Management and Research vagy AIMR) ismerte fel, és 1995-ben megalapította a Befektetések Teljesítménymérésének Globális Szokványai (GIPS) Bizottságot, melynek feladata a befektetési teljesítmények bemutatására vonatkozó egységes szokványok kifejlesztése volt. Ennek a munkának eredményeképpen jött létre a GIPS néven emlegetett rendszer.

A GIPS lényegében olyan etikai alapelvek összessége, amelyek elősegítik a befektetési teljesítmények teljeskörű és valósághű bemutatását. Ily módon a GIPS-nek való megfelelés egyfajta "globális útlevelet" biztosít a befektetések kezelőinek elősegítve a befektetés-kezelők közötti tisztességes versenyt az egész világon, az újonnan belépő cégek piacra lépésének korlátozása nélkül.

A GIPS lényege, hogy a befeketetés-kezelők teljesítményeiket úgy mutatják be, hogy lehetőség szerint portfoliójuk minden elemét (a stratégia és/vagy befektetési célok hasonlósága alapján) egy-egy kompozitba sorolják. A GIPS Megfelelési Nyilatkozat elérésének feltétele, hogy a társaság legalább 5 év teljesítményéről rendelkezzen a GIPS előírásainak megfelelő kimutatásokkal. A kompozitokat és benchmarkokat előzetesen, az értékelt időszak előtt kell meghatározni, az objektív, és kellően kritikus értékelés érdekében (átsorolásra sajátos feltételek teljesítése esetén mód van).

A GIPS meghatározza azokat a számítási és prezentációs módszereket, amelyeket a befeketetés-kezelő társaságoknak alkalmazniuk kell, és a teljesítmények bemutatása mellett bizonyos további tájékoztatás nyújtására is kötelezi őket.

Látható tehát, hogy a GIPS a befektetési piacok mindkét oldalának, a szolgáltatók és a befektetők részére is előnyöket nyújtanak: az eredmények világos bemutatása segítséget nyújt a megfelelő szolgáltató és termék kiválasztásában, ugyanakkor a befektetések kezelője is biztos lehet abban, hogy esetlegesen a versenytársak etikátlan magatartása miatt nem szenvedhet hátrányt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?