33 °C Budapest

Most kell venni, különben késő lesz

Pénzcentrum
2006. augusztus 21. 06:50

Mi lesz a földpiaci moratórium lejárta után? Valóban felvásárolják az ország termőföldállományát a külföldi gazdálkodók? Bajba kerülhetnek-e a magyar gazdák? Többek között ezekről a kérdésekre is válaszolt Raskó György, agrárközgazdász, az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mi lesz a földpiaci moratórium lejárta után? Valóban felvásárolják az ország termőföldállományát a külföldi gazdálkodók? Bajba kerülhetnek-e a magyar gazdák? Többek között ezekről a kérdésekre is válaszolt Raskó György, agrárközgazdász, az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az agrárközgazdász szerint a családi gazdálkodók egyre inkább megkezdték a földterületek felhalmozását, melyre meg is van a forrásuk, jelentős hányaduk ugyanis erre fordítja az uniós földalapú támogatást.

A családi gazdálkodók az osztatlan közös tulajdonokba is bevásárolnak mindenütt, és ezzel szinte az egész országban biztosítva van ma már az, hogy amennyiben a földpiac felszabadul, ezek a magyar mezőgazdasági termelők fognak földet vásárolni, mert előnyben lesznek az esetleges külföldi vásárlókkal szemben - mutatott rá Raskó György.

A szakember szerint nem valószínű, hogy azok a gazdák, akik jövedelmező birtokot építettek fel, jó pénzért hajlandóak lennének eladni földjeiket. Ez a veszély inkább azoknál áll fenn, akiknek csupán 1-2 hektárjuk van és nem a mezőgazdaságból élnek. Ez utóbbi birtokszerkezetet érdemes lenne felszámolni, még a piac megnyitása előtt és ebben igennagy szerepe van a kormánynak, véli a szakember.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az agrárközgazdász egyébként Magyarországon, és egész Kelet-Európában az agrárnépesség radikális csökkenésére számít. Bár az unió soha nem fogja elismerni, minden intézkedése azt mutatja, hogy feladja azt a Nyugat-Európában évtizedek óta követett politikát, amely a támogatások jelentős részét az agrárnépesség megtartására fordította.

Ez azonban az agrárnépesség gyors leépülésével jár majd együtt, ami Magyarországon elsősorban az őstermelőket érinti majd. A szakember szerint 5-6 őstermelőből csak egy tud majd megerősödni és hosszabb távon is folytatni a termelést. A családi gazdaságokat ugyanakkor nem félti a közgazdász.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. június 28. 12:09
Vaszily Miklós, a Mészáros Lőrinc-közeli TV2 Csoport igazgatósági elnöke egy most megjelent lapinter...
MNB Intézet  |  2022. június 28. 10:22
Despite a broad consensus on phasing out fossil fuels, some people still hesitate about the actual e...
Holdblog  |  2022. június 28. 05:00
A HOLDBLOG olvasói mostanában több kérdést is feltettek nekünk az inflációs helyzettel, a magyar gaz...
Kiszámoló  |  2022. június 27. 13:56
Ezt is elértük, ma már 404,7 forintot kellett adni egy euróért. Ezek után izgatottan várjuk, hogy ho...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 14:10