12 °C Budapest

Most kell venni, különben késő lesz

Pénzcentrum
2006. augusztus 21. 06:50

Mi lesz a földpiaci moratórium lejárta után? Valóban felvásárolják az ország termőföldállományát a külföldi gazdálkodók? Bajba kerülhetnek-e a magyar gazdák? Többek között ezekről a kérdésekre is válaszolt Raskó György, agrárközgazdász, az InfoRádió Aréna című műsorában.

Mi lesz a földpiaci moratórium lejárta után? Valóban felvásárolják az ország termőföldállományát a külföldi gazdálkodók? Bajba kerülhetnek-e a magyar gazdák? Többek között ezekről a kérdésekre is válaszolt Raskó György, agrárközgazdász, az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az agrárközgazdász szerint a családi gazdálkodók egyre inkább megkezdték a földterületek felhalmozását, melyre meg is van a forrásuk, jelentős hányaduk ugyanis erre fordítja az uniós földalapú támogatást.

A családi gazdálkodók az osztatlan közös tulajdonokba is bevásárolnak mindenütt, és ezzel szinte az egész országban biztosítva van ma már az, hogy amennyiben a földpiac felszabadul, ezek a magyar mezőgazdasági termelők fognak földet vásárolni, mert előnyben lesznek az esetleges külföldi vásárlókkal szemben - mutatott rá Raskó György.

A szakember szerint nem valószínű, hogy azok a gazdák, akik jövedelmező birtokot építettek fel, jó pénzért hajlandóak lennének eladni földjeiket. Ez a veszély inkább azoknál áll fenn, akiknek csupán 1-2 hektárjuk van és nem a mezőgazdaságból élnek. Ez utóbbi birtokszerkezetet érdemes lenne felszámolni, még a piac megnyitása előtt és ebben igennagy szerepe van a kormánynak, véli a szakember.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az agrárközgazdász egyébként Magyarországon, és egész Kelet-Európában az agrárnépesség radikális csökkenésére számít. Bár az unió soha nem fogja elismerni, minden intézkedése azt mutatja, hogy feladja azt a Nyugat-Európában évtizedek óta követett politikát, amely a támogatások jelentős részét az agrárnépesség megtartására fordította.

Ez azonban az agrárnépesség gyors leépülésével jár majd együtt, ami Magyarországon elsősorban az őstermelőket érinti majd. A szakember szerint 5-6 őstermelőből csak egy tud majd megerősödni és hosszabb távon is folytatni a termelést. A családi gazdaságokat ugyanakkor nem félti a közgazdász.

Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?