Egyre több összeomló hedge fund: csalnak vagy hibáznak?

Pénzcentrum
2006. augusztus 21. 11:13

Az utóbbi időben kettős folyamatok zajlanak a hedge fundok piacán: a soha nem látott eszközbővülés mellett a piacon egyre inkább elszaporodnak a látványos kudarcok. A közelmúltig a kudarcok legfőbb okai szabálysértések, csalások voltak, de a trend változni látszik: a hedge fundok egy része egyszerűen rosszul teljesít. Az év első felében több mint 1000 új hedge fundot regisztráltak a világ

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az utóbbi időben kettős folyamatok zajlanak a hedge fundok piacán: a soha nem látott eszközbővülés mellett a piacon egyre inkább elszaporodnak a látványos kudarcok. A közelmúltig a kudarcok legfőbb okai szabálysértések, csalások voltak, de a trend változni látszik: a hedge fundok egy része egyszerűen rosszul teljesít.

Az év első felében több mint 1000 új hedge fundot regisztráltak a világ egyik leghíresebb adóparadicsomában a Kajmán-szigeteken, és becslések szerint az itt regisztrált alapok száma az év végéig 1100-zal nő majd - olvasható a Financial Times-ban. A világ nagyjából tízezer hedge fundjának 80 százaléka a Kajmán-szigeteken van bejegyezve, így ezek a számok híven tükrözik a globális hedge fund-piac folyamatait is.

Ugyanakkor a rengeteg új alap mellett megnőtt a kapuit bezárni kényszerülő hedge fundok száma is: az 1893 újonnan bejegyzett alapra 575 megszüntetett jutott az elmúlt 12 hónapban. "Úgy tűnik, túl sok készpénz keresi a túl kevés befektetési lehetőséget" - mondta Guy Locke, a Walkers fzetésképtelen cégek átszervezésével foglalkozó részlegének vezetője. A Walkers a kajmán-szigeteki hedge fundok egyharmadával kapcsolatban álló jogi tanácsadó, amely az 1998-ban látványosan összeomlott Long Term Capital Managementet is ügyfelei között tudhatta.

A problémák okaiban is jelentős változás állt be a közelmúltban: az összeomláshoz a legtöbb esetben már nem valamiféle törvénytelenség, csalás, hanem az alapkezelő hibás döntései vezetnek el. Különösen igaz ez a bajba jutott, leértékelődött értékpapírokba, és speciális hiteltermékekbe fektető alapokra: a világszintű infláció, és kamatnövekedés közepette bármilyen, a hitelek visszafizetését negatívan befolyásoló esemény kudarcok sorozatához vezethet.

Guy Locke szerint 12-18 hónapon belül jelentős korrekciónak kell bekövetkeznie a piacon, amihez elég lehet, ha egy jelentősebb cég fizetésképtelenné válik (kötvényeinek adósságszolgálatát nem tudja teljesíteni), és a túlzott kockázatot vállaló, és csődbe jutó hedge fundok révén meginoghat a bizalom az egész szegmensben. Szakértők arra is felhívják azonban a figyelmet, hogy a közkeletű előítéletekkel szemben a piaci korrekciót hiba lenne kifejezetten a feltörekvő piacokhoz kötni, hiszen ezeket a kockázatokat a piac már szinte teljesen beárazta.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 3. péntek
Ferenc, Olívia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?