2 °C Budapest

Közel 100 mrd-os tőkekivonás: csak a rövid alapok kellettek

Pénzcentrum
2006. július 28. 13:00

A 2006. év második negyedévében a BAMOSZ tagjai által kezelt alapok összvagyona mindössze 0.6%-kal nőtt, de az első félévben a vagyon összesen 11.1 %-kal bővült. A negyedév alatt 16, a félév során 26 új alap indult. Az év eleje óta a nettó értékesítés közel 150 milliárd forint volt. Az alapok teljesítménye az április-június negyedévben több mint 7 milliárd forintot, a félév során pedig 58

milliárd forintot jelentett a befektetőknek. Az alapok vagyona a félév végén 2,084 milliárd forint volt. Az első félévet tekintve megállapítható, hogy a befektetők a legrövidebb instrumentumokat keresték, a többi állampapírpiaci alapnál nettó eladók voltak. Az alábbiakban a pénzpiaci és a kötvényalapok piacát tekintjük át. Sorozatunk következő tagjainál a részvény, vegyes, garantált és ingatlan alapokkal foglalkozunk.

A nyilvános nyíltvégű alapok közül a legnagyobb csoport a pénzpiaci alapoké. A nyilvános nyíltvégű pénzpiaci alapok száma a második negyedévben nem változott, míg a 2006. év első félévében összesen két új alap indult, a félév végén 29 ilyen alapot kezeltek a BAMOSZ tagjai. A pénzpiaci alapok vagyona a negyedévben 1.5 %-kal, év eleje óta 14.9 %-kal nőtt.

A 3 hónapnál rövidebb átlagos hátralevő futamidejű alapokat a BAMOSZ kategorizálás szerint a likviditási alapok közé soroljuk. A negyedév végén az alapokban összesen 310 milliárd forint volt. A félév során az alapok összvagyona 64.5 %-kal nőtt, ez a likviditási alapokba érkező közel 110 milliárd forint új befektetés mellett 11 milliárd forint hozam eredménye is.

A következő táblázatok a negyedév során végig működő, a BAMOSZ honlapon megtalálható alapok negyedév végi összesített nettó eszközértékét és negyedéves (nem évesített) átlagos hozamát mutatják be.

A BAMOSZ kategorizálás szerint hagyományos pénzpiaci alapok azok, melyek átlagos hátralévő futamideje meghaladja a 3 hónapot, de kevesebb, mint egy év. A negyedév során az alapok száma nem változott, az alapok összvagyona június végén 367 milliárd forintot tett ki. A félév során több mint 37 milliárd forintot vontak ki az alapokból.

A kötvényalapok száma a negyedévben nem változott, míg év eleje óta eggyel nőtt, a félév végén 29 kötvényalapot kezeltek a BAMOSZ tagjai. A kötvényalapokban kezelt összes vagyon a negyedévben 22 %-kal, míg a teljes félév során 28.3 %-kal csökkent. A negyedévben közel 115 milliárd forintot vontak ki a kötvényalapokból, a félév során 165 milliárd forintnyi tőkekivonás történt a kötvényalapokból.

A kötvényalapokon belül az 1 és 3 év közötti átlagos hátralévő futamidejű alapokat a BAMOSZ kategorizálás rövid kötvényalapoknak minősíti. A közel 104 milliárd forintnyi tőkekivonás mellett az alapok negyedéves hozama 1 milliárd volt. A félév során a rövid kötvényalapokból közel 145 milliárd forint tőkét vontak ki, és 7 milliárd forintos hozamteljesítményt értek el.

A legnagyobb csoport a rövid kötvényalapokon belül is a hazai alapoké, ezt követik az euróövezeti alapok. A második negyedévben minden alapcsoportból tőkekivonás történt, és mindegyiknél vagyoncsökkenés következett be - leggyorsabban az egyéb alapok, legkevésbé az euuróövezeti alapok csökkentek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kötvény alapokon belül a 3 évnél hosszabb hátralevő futamidejű alapokat a hosszú kötvény alapok közé soroljuk. A negyedévben 11, a félév egészében 20 milliárd forintnyi tőkekivonás történt a hosszú kötvényalapokból. A MAX index negatív negyedéves hozama következtében a hazai alapok átlagosan negatív teljesítményt értek el.

A hosszabb távú trendet figyelve megállapítható, hogy a kötvényalapok három év alatt a második jelentős visszaesést élik meg, aminek következtében 2005. vége óta a pénzpiaci alapok vagyona folyamatosan meghaladja a kötvényalapokét. Megfigyelhető, hogy az utolsó negyedév stagnálását megelőzően a pénzpiaci alapok vagyona a 2003-as forintválságot követően dinamikusabban nőtt, és a válság következtében is kevésbé esett vissza mint a kötvényalapoké.

A nyilvános nyíltvégű pénzpiaci és kötvény alapok meghatározó befektetési területe továbbra is Magyarország. Bár az alapok között már 11 olyan található, melynek jellemző devizális kitettsége nem forint, a többséget a 47 hazai alap adja.

A nettó értékesítést mutató ábráról leolvasható, hogy mindkét negyedévben a likviditási alapokat leszámítva minden kötvénytípusú alapból jelentős tőkekivonás történt, legnagyobb mértékben a rövid kötvényalapokból. A likviditási alapok tőkevonzása az év második negyedévében visszaesett, míg a közepes és hosszabb futamidejű alapokból nagyobb arányban vontak ki tőkét a második negyedévben. Összességében elmondható, hogy a befektetők az első két negyedévben a legrövidebb futamidejű (likviditási) alapokat preferálták.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem