Mindig valami újdonság - Profitmix és Euró Pénzpiaci a CIB-től

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 17:02

Drasztikusan nőtt a népszerűsége a befektetési alapoknak hazánkban az elmúlt időszakban. Az év eleje óta a befektetési alapokban kezelt vagyon megközelítőleg 70%-kal emelkedett. A tőkepiacok jó teljesítménye ismét visszahozta a megtakarítók bátorságát, hogy szabad pénzeszközeiket befektetési jegyben tartsák. A piac kínálta lehetőségekkel a CIB Befektetési Alapkezelő Rt. igen jól élt, az általa befektetési alapokban kezelt vagyon 120%-kal, a piaci dinamika közel kétszeresével nőtt. A kínált termékek között egyre több az újdonság, a garantált alap mellett a devizában denominált pénzpiaci alap is megjelent a palettán. Az, hogy a befektetők egy része tart a forint esetleges gyengülésétől a következő időszakban a devizadenominált termékek felé irányíthatják a figyelmet.

Az utóbbi időszak a befektetési alap piacon szerénytelenség nélkül boomnak hívható. Hogyan használta ki a lehetőségeket a CIB Alapkezelő?

A CIB alapokban kezelt vagyon dinamikus növekedése a 2003-2005. félév közötti időszakban figyelhető meg a legjobban. A 2003.év végi 23 mrd-hoz képest 2005. szeptember elejére közel háromszorosára nőtt az alapokban kezelt vagyon. A tőkebeáramláson túl említést érdemel, hogy számos új alapunk indult ezen időszakban. 2003. szeptemberében indítottuk a CIB Ingatlan Alapok Alapját. Ezt követően, 2004. augusztusában újabb két alappal - a Konvergencia és az Indexkövető Alappal - lépett piacra a CIB Alapkezelő:. Az idei év eddigi újdonságai a CIB Tőkegarantált Alap és a CIB Betét Alap. Így a jelenleg 8 nyíltvégű és egy zártvégű alapban kezelt vagyon meghaladja az 58 Mrd forintot.

A termékinnováció, a befektetői igények minél teljesebb kiszolgálása fontos tényezője a versenyben maradásnak. Mit tesz a CIB Alapkezelő, hogy ügyfelei minél inkább személyre szabott megoldásokat kapjanak?

2003. október - 2005. március között több mint a duplájára nőtt a befektetési alapok száma az Alapkezelőnél. A termékpaletta szélesítése változatlan lendülettel tart, szeptember-október folyamán két újabb befektetési alappal bővül a befektetési lehetőségek kínálata, amelyeket még az idén további új befektetési alapok követnek. A dinamikus bővítésének köszönhetően egy olyan univerzális termékstruktúra jött, illetve jön létre és bővül folyamatosan, amely a legszélesebb spektrumban alkalmas a különböző várható hozam - kockázat elvárással rendelkező lakossági és vállalati ügyféligények kielégítésére.

Milyen új alapok említhetők a termékfejlesztéshez kapcsolódóan?

Legújabb alapjaink a CIB Profitmix Alap és a CIB Euro Pénzpiaci Alap. A CIB Profitmix Alap egy 3 éves futamidejű termék, bármikor visszaváltható nyíltvégű alap. A termék hatékonyan ötvözi a kockázatmentes befektetést a banki kamatokat, állampapír hozamokat lényegesen meghaladó részvénypiaci hozamkilátásokkal. A befektetési jegyek esetében a futamidő végén a tőke visszafizetése garantált, az alap első évben fix 5% hozamot fizet, a 2. és a 3. évben pedig a nyugat-európai, amerikai, japán és régiónk - ennek részeként, pedig a hazai - részvénypiac teljesítményét teszi elérhetővé legfeljebb 15-15%-os mértékig, így az elérhető maximális hozam a teljes futamidőre akár 35% is lehet. A hozamok minden évben kifizetésre kerülnek, s az alapnak jó kilátásai vannak magas részvényhozamok elérésére, ugyanis az alap részvényhozamait termelő részvénykosár a multidiverzifikáció elvén került összeállításra, azaz nemcsak a területi, hanem az iparági, és kibocsátás pénzneme szerinti kitettség is minimalizálásra került.

Az Alapkezelő tőkegaranciát vállal a befektetett összegre. Ez hogyan, mikor érvényesíthető?

Az Alapkezelő valóban garantálja a befektetett tőke visszafizetését, de ez csak a futamidő végén érvényes. Aki befektetési jegyeit a futamidő vége előtt kívánja visszaváltani, arra a tőkegarancia nem vonatkozik.

Bár az alap igen diverzifikált befektetési stratégiát valósít meg, mi történik egy jelentősebb részvénypiaci árfolyameséskor?

Amennyiben kedvezőtlen folyamatok alakulnának ki a részvénypiacokon, akkor az egyes értékpapírok esetleges árfolyamveszteségét maximum -15%-ig vesszük figyelembe a többi részvény árfolyamemelkedése terhére. Ha a teljes részvénykosár negatív teljesítményt ér el, akkor - a kockázatos egyedi részvény-befektetésekkel szemben egyedülálló módon - az alap az összes negatív hatást semlegesíteni tudja, és az ügyfelek által befektetett pénzt az Alapkezelő a futamidő lejáratakor visszafizeti.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A garantált alapok igen megszaporodtak az utóbbi időben a piacon. Tesz-e valamit a CIB, hogy termékét a konkurenciánál vonzóbbá tegye?

A CIB Profitmix Alap jelenlegi kibocsátását az teszi még vonzóbbá, hogy az alap befektetőinek - értékesítési kampányunk keretében - kiemelkedően kedvező akciós betétlekötési lehetőséget kínálunk fel, amely révén - a jelenlegi erősen csökkenő kamatkörnyezet ellenére - a befektetők rendkívül kedvező, évi 9%-os akciós kamaton tudnak bankbetétet lekötni, ez jelenleg a legmagasabb a piacon található banki betétkamatok között.

Kinek kínálják az euró pénzpiaci alapot?

A CIB Euro Pénzpiaci Alapot bárkinek tudjuk ajánlani, de elsősorban azoknak célszerű ezt választani, akik euró megtakarításokkal, bevételekkel rendelkeznek, és ezen pénzeszközeiket a közeljövőben fel is szeretnék használni. Az alap nagy előnye, hogy a bankbetétek, állampapírok jelentette kötöttséget nem kell vállalni, és "hozamveszteség" sem keletkezik az említett termékekhez képest.

Hogyan juthatnak a befektetők ehhez a két új termékhez?

A CIB Profitmix Alap jegyei 2005. szeptember 12-től 2005. október 28-ig jegyezhetőek a CIB Bank országos fiókhálózatának bármelyik egységében, a CIB Euró Pénzpiaci Alap sikeresen lezárult jegyzési időszaka után a befektetési jegyek folyamatos forgalmazása 2005. szeptember 22-én indul.

(X)

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2023. december 10. 16:43
A FED igyekszik hűteni a befektetők várakozásait a kamatcsökkenések gyorsaságával kapcsolatban, mond...
MEDIA1  |  2023. december 10. 11:23
Úgy tűnik, megint csavartak egyet felfelé a propaganda szintjén, ugyanis a Bors című, Fidesz-közeli...
Kasza Elliott-tal  |  2023. december 9. 08:00
Tegnap kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket gyorsan, i...
Holdblog  |  2023. december 9. 06:48
Kijöttek a legfrissebb PISA-eredmények, amelyekben a diákok teljesítményét mérik hosszú idősoron, és...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 10. 18:50
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm