33 °C Budapest

Mindig valami újdonság - Profitmix és Euró Pénzpiaci a CIB-től

Pénzcentrum
2005. szeptember 20. 17:02

Drasztikusan nőtt a népszerűsége a befektetési alapoknak hazánkban az elmúlt időszakban. Az év eleje óta a befektetési alapokban kezelt vagyon megközelítőleg 70%-kal emelkedett. A tőkepiacok jó teljesítménye ismét visszahozta a megtakarítók bátorságát, hogy szabad pénzeszközeiket befektetési jegyben tartsák. A piac kínálta lehetőségekkel a CIB Befektetési Alapkezelő Rt. igen jól élt, az általa befektetési alapokban kezelt vagyon 120%-kal, a piaci dinamika közel kétszeresével nőtt. A kínált termékek között egyre több az újdonság, a garantált alap mellett a devizában denominált pénzpiaci alap is megjelent a palettán. Az, hogy a befektetők egy része tart a forint esetleges gyengülésétől a következő időszakban a devizadenominált termékek felé irányíthatják a figyelmet.

Az utóbbi időszak a befektetési alap piacon szerénytelenség nélkül boomnak hívható. Hogyan használta ki a lehetőségeket a CIB Alapkezelő?

A CIB alapokban kezelt vagyon dinamikus növekedése a 2003-2005. félév közötti időszakban figyelhető meg a legjobban. A 2003.év végi 23 mrd-hoz képest 2005. szeptember elejére közel háromszorosára nőtt az alapokban kezelt vagyon. A tőkebeáramláson túl említést érdemel, hogy számos új alapunk indult ezen időszakban. 2003. szeptemberében indítottuk a CIB Ingatlan Alapok Alapját. Ezt követően, 2004. augusztusában újabb két alappal - a Konvergencia és az Indexkövető Alappal - lépett piacra a CIB Alapkezelő:. Az idei év eddigi újdonságai a CIB Tőkegarantált Alap és a CIB Betét Alap. Így a jelenleg 8 nyíltvégű és egy zártvégű alapban kezelt vagyon meghaladja az 58 Mrd forintot.

A termékinnováció, a befektetői igények minél teljesebb kiszolgálása fontos tényezője a versenyben maradásnak. Mit tesz a CIB Alapkezelő, hogy ügyfelei minél inkább személyre szabott megoldásokat kapjanak?

2003. október - 2005. március között több mint a duplájára nőtt a befektetési alapok száma az Alapkezelőnél. A termékpaletta szélesítése változatlan lendülettel tart, szeptember-október folyamán két újabb befektetési alappal bővül a befektetési lehetőségek kínálata, amelyeket még az idén további új befektetési alapok követnek. A dinamikus bővítésének köszönhetően egy olyan univerzális termékstruktúra jött, illetve jön létre és bővül folyamatosan, amely a legszélesebb spektrumban alkalmas a különböző várható hozam - kockázat elvárással rendelkező lakossági és vállalati ügyféligények kielégítésére.

Milyen új alapok említhetők a termékfejlesztéshez kapcsolódóan?

Legújabb alapjaink a CIB Profitmix Alap és a CIB Euro Pénzpiaci Alap. A CIB Profitmix Alap egy 3 éves futamidejű termék, bármikor visszaváltható nyíltvégű alap. A termék hatékonyan ötvözi a kockázatmentes befektetést a banki kamatokat, állampapír hozamokat lényegesen meghaladó részvénypiaci hozamkilátásokkal. A befektetési jegyek esetében a futamidő végén a tőke visszafizetése garantált, az alap első évben fix 5% hozamot fizet, a 2. és a 3. évben pedig a nyugat-európai, amerikai, japán és régiónk - ennek részeként, pedig a hazai - részvénypiac teljesítményét teszi elérhetővé legfeljebb 15-15%-os mértékig, így az elérhető maximális hozam a teljes futamidőre akár 35% is lehet. A hozamok minden évben kifizetésre kerülnek, s az alapnak jó kilátásai vannak magas részvényhozamok elérésére, ugyanis az alap részvényhozamait termelő részvénykosár a multidiverzifikáció elvén került összeállításra, azaz nemcsak a területi, hanem az iparági, és kibocsátás pénzneme szerinti kitettség is minimalizálásra került.

Az Alapkezelő tőkegaranciát vállal a befektetett összegre. Ez hogyan, mikor érvényesíthető?

Az Alapkezelő valóban garantálja a befektetett tőke visszafizetését, de ez csak a futamidő végén érvényes. Aki befektetési jegyeit a futamidő vége előtt kívánja visszaváltani, arra a tőkegarancia nem vonatkozik.

Bár az alap igen diverzifikált befektetési stratégiát valósít meg, mi történik egy jelentősebb részvénypiaci árfolyameséskor?

Amennyiben kedvezőtlen folyamatok alakulnának ki a részvénypiacokon, akkor az egyes értékpapírok esetleges árfolyamveszteségét maximum -15%-ig vesszük figyelembe a többi részvény árfolyamemelkedése terhére. Ha a teljes részvénykosár negatív teljesítményt ér el, akkor - a kockázatos egyedi részvény-befektetésekkel szemben egyedülálló módon - az alap az összes negatív hatást semlegesíteni tudja, és az ügyfelek által befektetett pénzt az Alapkezelő a futamidő lejáratakor visszafizeti.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A garantált alapok igen megszaporodtak az utóbbi időben a piacon. Tesz-e valamit a CIB, hogy termékét a konkurenciánál vonzóbbá tegye?

A CIB Profitmix Alap jelenlegi kibocsátását az teszi még vonzóbbá, hogy az alap befektetőinek - értékesítési kampányunk keretében - kiemelkedően kedvező akciós betétlekötési lehetőséget kínálunk fel, amely révén - a jelenlegi erősen csökkenő kamatkörnyezet ellenére - a befektetők rendkívül kedvező, évi 9%-os akciós kamaton tudnak bankbetétet lekötni, ez jelenleg a legmagasabb a piacon található banki betétkamatok között.

Kinek kínálják az euró pénzpiaci alapot?

A CIB Euro Pénzpiaci Alapot bárkinek tudjuk ajánlani, de elsősorban azoknak célszerű ezt választani, akik euró megtakarításokkal, bevételekkel rendelkeznek, és ezen pénzeszközeiket a közeljövőben fel is szeretnék használni. Az alap nagy előnye, hogy a bankbetétek, állampapírok jelentette kötöttséget nem kell vállalni, és "hozamveszteség" sem keletkezik az említett termékekhez képest.

Hogyan juthatnak a befektetők ehhez a két új termékhez?

A CIB Profitmix Alap jegyei 2005. szeptember 12-től 2005. október 28-ig jegyezhetőek a CIB Bank országos fiókhálózatának bármelyik egységében, a CIB Euró Pénzpiaci Alap sikeresen lezárult jegyzési időszaka után a befektetési jegyek folyamatos forgalmazása 2005. szeptember 22-én indul.

(X)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 11:16
A most hétvégén helyreigazított valótlanság a Jobbik akkori elnökérl még tavaly novemberben jelent m...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?