25 °C Budapest

A tőzsdeélénkítő csomag: kamat- és árfolyamnyereség-adó, csökkenő osztalékadó

Pénzcentrum
2005. szeptember 19. 08:32

A kormányfő és a pénzügyminiszter ma jelenti be a BÉT-en azt az új tőzsdeélénkítő csomagot, melynek elsődleges célja a lakossági megtakarítások élénkítése. A Népszabadság a tervezett lépések részleteit is közli. A kormány 100 lépés programját 5 egészítheti ki a lap szerint: 1. 2007-től a kamat- és árfolyamnyereségből származó jövedelmek 50 ezer Ft-ig adómentesek lesznek, e fölött 10%-os

A kormányfő és a pénzügyminiszter ma jelenti be a BÉT-en azt az új tőzsdeélénkítő csomagot, melynek elsődleges célja a lakossági megtakarítások élénkítése. A Népszabadság a tervezett lépések részleteit is közli.

A kormány 100 lépés programját 5 egészítheti ki a lap szerint:

1. 2007-től a kamat- és árfolyamnyereségből származó jövedelmek 50 ezer Ft-ig adómentesek lesznek, e fölött 10%-os forrásadót kell majd fizetniük a magánszemélyeknek. A VG információi szerint a 10%-os kulcs 2010-től 18%-ra emelkedne.


2. A fenti jövedelmekből a veszteségek és a költségek levonhatóak lesznek, s a veszteségeket két éven keresztül elhatárolhatóvá tennék.


3. Új elemet jelent, hogy 25%-ól 10%-ra csökken a tőzsdei társaságok osztalékadója a magánszemélyek esetében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


4. Bevezetésre kerül az ún. negyedik nyugdíjpillér, melynek lényege, hogy a magánszemélyek nyugdíj előtakarékossági számlát nyithatnak, s meghatározhatják, hogy az erre befizetett összeget mibe fektessék. A számla várhatóan hasonló kedvezményeket biztosít majd, mint a nyugdíjpénztárba fizetett összeg, azaz - ha csak a nyugdíjba vonulás után veszi fel a tulajdonos - nem kell a adót fizetni a hozam után, s 30%-os SZJA kedvezményt biztosít évi maximum 100 ezer Ft-ig.

5. A tőzsdére készülő társaságokat is ösztönözné a kormány, mégpedig oly módon, hogy a bevezetési költségeket támogatná.


A kormányfő várhatóan ma fogja ismertetni a Parlamentben az adótörvény módosítási tervezeteket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 28. 06:50