Kész az adócsomag: nincs kedvezmény az alsó középosztálynak

Pénzcentrum2012. október 12. 20:26

Végleg eldöntötte a kormány: megszűnik a szuperbruttó és jövőre sem éreznek semmit az adócsökkentésből az alacsonyabb keresetűek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium pénteken benyújtotta az Országgyűlésnek az egyes adótörvényeket módosító javaslatot. A kormany.hu-n olvasható közlemény szerint a megfogalmazott a 2013. évre javasolt adóváltozások fókuszában a következő célok állnak:

- arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó rendszer megszilárdítása,
- gyermekvállalás ösztönzése az adórendszeren keresztül,
- a jogalkalmazás során felmerült problémák orvoslása,
- egységes adórendszer kialakítása,
- Illetékkulcs-rendszer átalakítása,
- vállalkozói környezet, versenyképesség javítása, befektetések ösztönzése,
- az adózói adminisztrációs terhek, az adó- és vámhatósági adminisztráció csökkentése,
- az adómorál erősítése,
- az adónorma hatékonyságának, egyértelműségének javítása.

Egykulcsos szja

2013. január elsejétől megvalósul Magyarországon az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadózás, a magánszemély valamennyi jövedelmére egységesen 16 százalék lesz az adó. Azaz megszűnik az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmeket terhelő adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás) intézménye.

Étkezési utalvány vendéglátóknak

A kormány javaslata szerint 2013-tól a munkáltató abban az esetben is biztosíthat utalvány formájában munkahelyi étkeztetést, ha a munkahelyi étkezőhely külsős személyek számára is nyitva áll. Ezáltal az étkezőhellyel rendelkező munkáltató további 12 500 forinttal támogathatja munkavállalói étkezését kedvezményesen, havonta.

Adómentesen fizethető biztosítás

A javaslat szerint azért, hogy a magánszemélyeket az öngondoskodásban segítse, a kockázati biztosítás - az olyan élet-, baleset- és betegségbiztosítás, amelynek sem lejárati szolgáltatása, sem visszavásárlási értéke nincs - munkáltató által fizetett díja adómentes. Ugyanakkor a megtakarítási típusú biztosítások esetében a biztosítás munkáltató által fizetett díja a díjfizetés időpontjában adókötelessé válik.

Ez a javaslat az úgynevezett teljes életre (halál esetére) szóló, visszavásárlási értékkel rendelkező életbiztosítások esetében jelent változást: az említett biztosításokba a munkáltató által fizetett összeg a befizetéskor, és nem a biztosítás visszavásárlásakor válik adókötelessé.

A javaslat kezdeményezi továbbá, hogy a munkáltató által a magánszemély javára megtakarítási jelleggel kötött életbiztosítások díja ne a magánszemély jövedelmeként adózzon, hanem azután - alacsony adminisztráció mellett - a munkáltató teljesítse az adókötelezettséget (a jövedelem 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 27 százalék eho-t fizet).

Emelkedik a minimum egészségbiztosítási járulék

A kormány javaslata szerint a nem biztosítottak (például nagykorú eltartottak) által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék az infláció mértékével emelkedik, havi 6390 forintról 6660 forintra.

Az előadóművészek támogatása

Az Európai Bizottság elfogadta a kormány által kidolgozott kulturális célú támogatási programot. Az elfogadás azzal a következménnyel jár, hogy a nyilvántartott előadó-művészeti szervezetek támogatói, a támogatott előadó-művészeti szervezet jegybevételének 80%-áig társasági adókedvezményt vehetnek igénybe.

Helyi adókról szóló információs adatbázis

Az egyes településeken jellemző helyi adókról szóló átlátható tájékoztatás érdekében létrejönne egy Magyar Államkincstár által működtetett adatbázis. A 2013. január 1-jétől működő havonta frissülő adatbázis valamennyi önkormányzat vonatkozásában tartalmazná a településen működtetett helyi adónemekre vonatkozó, az adóalanyok számára fontos adózási információkat, azaz azt, hogy milyen adónemek működnek a településen, mekkora adómértékkel, illetve létezik-e bármely rendeleti adómentesség vagy adókedvezmény.

Emellett az adatbázis naprakészen tartalmazná az egyes adóhatóságok elérhetőségi információit (az önkormányzat honlapjának címét, valamint egy olyan telefonszámot, e-mail címet és levelezési címet, melynek az adóhatósággal való kapcsolatfelvételre szolgál) is. A javaslat szerint a kincstári adatbázis adatokkal történő feltöltése az önkormányzati adóhatóságok kötelezettsége.

Két kulcs az illetékre

A kormány az illetékrendszer egyszerűsítése érdekében az öröklési és ajándékozási illeték nemekben alkalmazott 18-18 darab adókulcs helyett két illetékkulcs bevezetését javasolja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A javaslat elfogadása esetén az általános illetékmérték 18 %, míg a lakásszerzésekhez kapcsolódó kedvezményes illetékmérték 9 % lenne.

Ezáltal az öröklési, illetve ajándékozási illeték kiszabásakor már sem a szerzett vagyon, sem a rokonsági kapcsolat nem bír relevanciával, ugyanakkor az egyenes ági rokonok közötti ingyenes vagyonszerzések továbbra is illetékmentesek maradnak.

Az egyenes ági rokonok valamennyi vagyonszerzése mentesül az illeték alól.

Egykulcsos vagyonszerzési illeték

A visszterhes vagyonszerzések esetében a korábbi két kulcsos (4 millió forintig 2 %, felette 4 %) rendszert a kormány javasolja egy kulcsossá alakítani. Az illeték általános mértéke 4 % lenne.

Alacsonyabb lakásszerzési illeték fiataloknak

A fiatalok esetén csökkenne a lakásszerzési illeték. 35 éven aluli fiataloknak első lakásszerzésük után az egyébként fizetendő illetéknek csak a felét kellene megfizetniük, amennyiben az egész lakástulajdon forgalmi értéke nem haladja a 15 millió forintot.

Egy utalással való adófizetés több adónemre

A javaslat megteremti a különböző adófizetési kötelezettségek egyetlen utalással való megfizetésének lehetőségét, a részlet szabályokat rendeleti szint fogja tartalmazni.

Egyszerűsödik az egyszerűsített szja bevallás

Amennyiben az adóhatóság által elkészített egyszerűsített bevallással egyetért az adózó, nem kell majd aláírva visszaküldeni.

Elemzéseink a témában:

Ki jár jól 2013-ban? Így adózunk jövőre
Megdöbbentő tények: óriási adomány a gazdag családoknak

Több pénzt szeretnél? Így lehetne magasabb jövőre a fizetésed

Címkék: