Lakcímbotrány! Fantomlakók választottak polgármestert?

Pénzcentrum2011. január 14. 09:47

Kezd bohózattá válni a hónapok óta húzódó polgármester-választás a Zala megyei Bödeházán. A tavaly októberi választáson mindkét jelölt ugyanannyi szavazatot kapott, a megismételt szavazás eredményét pedig megsemmisítették. Kiderült ugyanis, hogy a választás napjára feltűnően megnőtt a falu lélekszáma. Nem ez az első ilyen eset a térségben - írja a Népszabadság.

Míg tavaly ősszel még csak 47-en laktak a faluban, addig a múlt pénteken már 84-en rendelkeztek bödeházi lakcímmel és így szavazati joggal. "Csak azt tudnám, hol vannak Bödeháza új lakói? Ugyanolyan kihalt ez a falu, mint volt, pedig állítólag már majd kétszer annyian élünk itt, mint egy hónapja. Hülyének akartak nézni minket!" - mondja a néptelen főutcára mutatva a kertje kapujában álldogáló nyugdíjas férfi

Egy másik lakos hozzátette, hogy a szomszédos falvakból hoztak szavazókat, ezzel szégyent hoztak Bödeházára. A zalai falu lakóit feldúlták a történtek, az elmúlt hetekben ugrásszerűen megnőtt a falu lélekszáma, ami a megkérdezett helyiek szerint nem a település vonzerejével, inkább azzal magyarázható, hogy vasárnap újra polgármester-választást tartottak, mivel a korábbi szavazás eredménytelen volt.

Tavaly a falut eddig vezető Büki László éppúgy 22 szavazatot kapott, mint kihívója, a nyugdíjas könyvelő, Káldi Lászlóné. A megismételt választáson a jelöltek személye nem változott, a szavazók köre azonban jócskán kibővült. Tavaly még csak 47-en laktak a faluban, de a múlt pénteken már 84-en rendelkeztek bödeházi lakcímmel és így szavazati joggal. Az új lakóknak azonban nyomuk sincs a faluban: a helyiek szerint hiába is keressük őket, mert a "napnál is világosabb", hogy csak "papíron" élnek Bödeházán.

Büki László címére a helyiek szerint állítólag legalább húsz embert (a névjegyzék szerint 21 főt) jelentettek már be, miközben Káldiné négy rokona költözött a faluba. A vasárnapi végeredmény ezt nagyjából le is képezte, mivel Bükire 48-an, míg Káldinéra 29-en szavaztak. Hogy a fantomlakók mit kaptak a voksukért, arról nem szól a fáma. A győzelemnek azonban nem örülhetett sokáig Büki László, ugyanis egy panasz nyomán a választási bizottság a gyanús lakosságszám-növekedésre hivatkozva megsemmisítette az eredményt.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A döntés jogerős, így február hatodikán újból, immár harmadszorra is megpróbálkoznak a polgármester-választással Bödeházán, s a történtek miatt vizsgálat indul. Szép Zsuzsanna, rédicsi körjegyző és az illetékes helyi választási iroda vezetője elmondta, hogy fiktívvé nyilvánítják azok lakcímét, akikről kiderül, hogy nem tartózkodnak életvitelszerűen a faluban.

Címkék: