Kirabolták az iparmágnást - 330 millió volt a zsákmány

Pénzcentrum2011. január 14. 16:02

Vasrúddal rontottak rá betörők Anglia egyik legnagyobb építőipari vállalatának dúsgazdag alapítójára. A megrémült 83 éves iparmágnástól és családjától a rablás során készpénzt és egyéb értéktárgyakat követeltek a betörők, ezután átkutatták a házat és végül közel egymillió fontot (330 millió forint) érő ékszerekkel megpakolva távoztak a családi birtokról.

A rablást elszenvedő Sir Lawrence Barratt, egyike Anglia leggazdagabb embereinek. Nevét legutóbb akkor kapta fel a sajtó, amikor unokája, Fiona Barratt tavaly házasságot kötött a híres sztárfocistával, a volt angol védővel, Sol Campbellel.

 


A mintegy egymillió fontos zsákmány között olyan különleges ékszerek voltak, mint például egy összesen 338 darab rubintból és gyémántból álló nyaklánc, aminek értéke a becsüsök szerint 30 000 font (10 millió forint), vagy például egy szintén több tízezer fontot érő, drágakövekkel kirakott összeillő fülbevaló és karkötő együttes.

A rendőrök már a rablást követő éjszakán országos hajtóvadászatba kezdtek, hogy kézre kerítsék a tetteseket, azonban eddig még nem jártak sikerrel. A helyi rendőrkapitányság őrmesterének elmondása szerint szerencsére az áldozatokat az ijedtségen kívül más sérülés nem érte.

 

Cégbirodalom a semmiből
Az 1927-es születésű Sir Lawrence Barratt gyermekkorában nem igazán szerette az iskolapadot. Tizennégy éves korában ott is hagyta a tanintézményt, és inkább könyvelőnek kezdett el tanulni. Látva a magas ingatlan árakat 1953-ban, az akkor húszas éveiben járó fiatalember elhatározta, hogy saját maga építi meg otthonát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sikeres építkezés után öt évvel alapította meg saját vállalkozását a Barratt Developments-et. A vállalt hamar rohamos fejlődésnek indult. A hetvenes években már évente mintegy 10 000 épületet értékesítettek, azonban ez a szám 1983-ra, alig húsz évvel a cég alapítását követően, már elérte a tizenhat és félezret.

Az intenzív reklámkampányoknak köszönhetően a cég, még az ingatlanpiaci válságokat is túlélve, mára az egyik legnagyobb lakossági ingatlanokra specializálódott építőipari vállalattá vált az Egyesült Királyságban. A legfrissebb adatok szerint a társaság éves nettó árbevétele 2009-ben megközelítette 470 millió fontot (156 milliárd forint).

Az alapítót életének hatvanadik évében, 1987-ben lovaggá ütötték. Az üzleti élettől a sir-i cím felvételének tizedik évfordulóján vonult végleg vissza.

 

Címkék:
őrmester,