A nők kevesebbet keresnek, de miért elégedettek vele?

Pénzcentrum2010. július 11. 07:02

Egy Németországban nemrégiben napvilágot látott felmérés szerint a nők bizony elégedettek fizetésükkel, annak ellenére, hogy férfitársaiknál kevesebbet keresnek. Szakértők azonban kritizálják a kutatást.

Kisebb felháborodást keltett Németországban az a minap megjelent kutatás, amely szerint Európa szerte beletörődtek, sőt elégedettek a nők a férfiakétól jóval alacsonyabb fizetésükkel is.

Egy nemzetközi fejvadászcég, a Board Consultants International (BCI) szakértője szerint teljesen nonszensz a fenti kijelentés, elképzelhetetlen ugyanis, hogy a nők önként elfogadnák a fizetések terén a nemi diszkriminációt. Különösen valószínűtlen, hogy vezető beosztásban lévő nők beletörődjenek, sőt eleve kevesebb fizetést várjanak el, mint ugyanabban a pozícióban lévő férfi társaik.

A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) által készített felmérés szerint azonban a nők igenis korrektnek tartják a férfiak fizetése háromnegyedének megfelelő összegget. A DIW 2005 óta, évente több mint 10 ezer háztartásban figyeli meg a fizetéseket, amiből megállapították, hogy fizetési színvonaltól, gazdasági ágazattól függetlenül igaz a fenti állítás. Sőt, azt is megfigyelték, hogy a nők tendenciózusan kevesebb fizetést kérnek állásinterjúk során, mint a férfiak.

Amennyiben ez igaz, úgy a nők tulajdonképpen magukat hibáztathatják, amiért majd minden országban jóval alacsonyabb az átlagfizetésük, mint a férfiaknak - bár a DIW nem írja le ilyen drasztikusan a helyzetet.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy másik, a kölni gazdaságkutató intézet kutatása szerint a 8,5 eurónál alacsonyabb órabérért dolgozó férfiak 61,8 százaléka elégedetlenkedik fizetésével, míg a nőknek alig több, mint fele (50,3%). Ezt a kutatók azzal magyarázták, hogy míg a nők a háztartás összbevételével, fizetésével foglalkoznak inkább, addig a férfiak egyedül a saját fizetésüket tekintik mérvadónak.

Címkék: