Rokkantnyugdíj-kálvária! 200 ezerért bárkit leszázalékolnak?

Pénzcentrum2010. június 11. 04:50

100 magyar közül 8 rokkantnyugdíjas, ugyanakkor a segélyek és a rokkantnyugdíjak közötti különbség miatt egyre többen próbálkoznak a leszázalékoltatással. A tömeges igények szigorú kiszűrése miatt azonban olyan kérelmezők is eleshetnek az ellátástól, akik az egészségügyi állapotuk alapján jogosultak lehetnének a rokkantnyugdíjra.


Valószínűleg így járt egy a delmagyar.hu által megkérdezett leszázalékolásban reménykedő röszkei házaspár is.A beteg asszony és férje jelenleg kevesebb, mint havi 50 ezer forintból él, miközben nagyobb arányú leszázalékolásuk esetén körülbelül havi 130 ezer forintot kapnának. A hölgy a lapnak elmondta, hogy 13 éve gerincbecsípődéssel került táppénzre, majd fél év vergődés után 42 évesen leszázalékolták. Az elmúlt években megjárta már az idegsebészetet, vérnyomásproblémái miatt a legváratlanabb pillanatokban elesik, egyszer a válla is eltört, akut szívbeteg, többfajta góc alakult ki a fejében és a depresszió nem csak akkor gyötri, amikor ránéz az orvosi leleteiből álló papírhalmazra.


Predescu Ilona mutatja a műtét helyét (Forrás: delmagyar.hu)

A vállműtétet követően javasolták neki a gyógytornászhoz való járást, amit azonban csak nagyon ritkán tud igénybe venni, mert a beteges férjével havi 48 ezer forintból nemhogy benzinre, sokszor még ételre sem futja. A nőnek a sokféle betegsége ellenére sem növelte a jelenlegi 45%-os rokkantságát a szakértő orvosi bizottság, pedig már legalább tíz alkalommal megjelent a szakértők előtt.

A kiszolgáltatottságáról csak annyit mondott, hogy volt, amikor megmérték a vérnyomását, a leleteit át sem nézték. A rengeteg lelet ellenére esélye sincs, hogy a rokkantnyugdíjra jogosító szintre százalékolják, a szóbeszédek szerinti 200 ezres csúszópénzt pedig nem is tudná összerakni.

Szakértők szerint minden második igénylő valójában a munkanélküliség elől menekülve kísérli meg a rokkanttá nyilvánítást, emiatt sok a konfliktus az orvosok és a betegek között.

A próbálkozás nem véletlen, mivel a magyar lakosság fizikai és egészségi állapota 50 éves korára annyira leromlik, hogy a nyugdíjkorhatárig hátralévő 12 évet az adott generációnak csak töredéke képes végigdolgozni. A leszázalékolást alátámasztó orvosi papírok begyűjtése nagy terhet jelent az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott egészségügyi rendszer számára, ezért a rokkantosítással az Orvosszakértői Intézet által felkért szakorvosok külön hálózatának kellene foglalkoznia.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A helyzetet jól érzékelteti, hogy hazánkban jelenleg közel 800 ezer rokkantnyugdíjas él (akik fele korhatár alatti ellátott), miközben a feleakkora Szlovákiában csak 70 ezer. A statisztikák szerint a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok átlagellátása 69 992 forint havonta, de akadnak, akik havi 200 ezer forint feletti ellátásban részesülnek.

További részletek itt: 200 ezer forintos rokkantnyugdíj? Íme, akik megkapják!

Címkék: